THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Monday, April 30, 2012

Pelan persaraan bagi orang muda.

Assalamualaikum,

Today i want to talk about money!
If you want to know, if i talk about money... Forever, i will bold this quote and 'cause I knew it's very useful and mendalam maksudnya.

"One good tip is when you get raise, do't raise your lifestyle, raise your savings."

Real story yang nampak macam biasa-biasa, but if you'll take a sometime to sit and think about it... you'll will said... Oh, ya lah. Membazir betul.

Tambahan lagi, baru started dapat gaji cecah RM 10,000 per bulan dan dah dream nak pakai keta BMW, pakaian mesti pulak ada brand, and more worsen...makanan kat hotel hari-hari. And lastly, hanya menyimpan RM 200.00 per bulan sahaja.

Compare zaman dulu-dulu, Masa gaji hanya RM 2,000 per bulan mampu menyimpan RM500.00 lagi-lagi-dan lagi... Mana yang paling gempak??

....Back to my topic, aku jugak ingin menyampaikan pesanan/nasihat: lagi muda korang simpan, lagi bagus pelan persaraan di hari tua nanti. Feel free to fight with me if you are disagree.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Simple---- Let's say your condition:
Monthly fixed saving: RM 500.00
Return bank: 5%
Retire age: 55 years old

--------------------------------------------------------------------------------------------
First case--
Saving age: 25-35 years old
Period: 10 years
Not saving: 20 years old
Fund bank: RM 205,620.00

Second case--
Saving age: 35-55 years old
Period: 20 years
Not saving: -
Fund bank: RM 203,729.00

----------------------------------------------------------------------------------------------

So, berdasarkan cases di atas- apa diagnosis terbaru yang dapat?

In my option/Conclusion:

I prefer the first case. You just start saving at 25 years old until 35 years old... Keep saving RM500.00 per month until ten years. Just simple like that. And FYI, in that time you have cash around RM200k already in bank. So freaking good. : )

And mana tahu, If you more strong-you continue with second case... where-ever in different bank or same. Not my problem. And you get double! Gila kentang!

Tambahan lagi-aku jump forward sebenarnya kerana aku da start semua ini sejak sekarng la (2012-22 years old). So, aku punya simpanan akan lagi adventures.


Walaupun sekarang terpaksa menolak membeli Iphone, Samsung Galaxy Tab 7 plus ataupun Galaxy Note. Sedih dalam diam (sob....sob..). Namun simpanan untuk masa depan adalah lebih penting! Pemikiran harus fokus ke arah itu aja untuk impian tercapai. Usaha mak encik!

*** I'm not the person yang too obsessed with money. 'Cause it's only duniawi semata-mata. But who can aspect what your future is... And may be if i die one day, in young age. My money i can donate it to any charity. And it's akhirat investment! Betul tak?

Tuesday, April 17, 2012

Cerita Kedai Kopi: ‘Miss F’

Assalamualaikum,

This is base on real story.
Real people and real life.
Shut up your mouth and just continue reading.

Nak dijadikan sebuah cerita, aku diberi tugas untuk amik ubat dekat Klinik Kesihatan (bukan untuk aku ya, tapi untuk seorang nenek).
Punyalah berkobar-kobar semangat menolong dan tepat kol 1.50 petang da terpacak depan pintu pagar nun, 
Malangnya hari Jumaat diorang announcement hanya buka kol 2.45 petang. 
Hermm, kenapalah diorang tak letak notice/bannerbesar-besar kat luar.

Then, tak tahu nak buat apa, perut pon lapar.
 Maka, aku pun try usha kedai/stall terdekat area situ.
And the story begin here.

Time aku sedap meratah sebungkus nasi lemak , RM1.50, sepinggan jemput-jemput 8 bijik, RM1.00 sahaja dan air soya, RM1.00 jugak....
Aku siap mintak recipe jemput-jemputnya lagi. LOL.
Ilmu tu ada dimana-mana, concept hidup aku!
Kahkahkah.

Dari bab resepi, masuk la bab-bab seterusnya. Borak punya borak, barulah aku tahu dia ni (one of worker adalah dari negara seberang laut san, Indonesia).
And kami sebaya.
Just...great.
Dia sudah dua tahum menetap di sini.

Friendly tahap maximum, aku suruh dia share why dia choose untuk berhijrah ke Malaysia.
And dia nampak selesa to share.
: )
Dia seorang perempuan.
Muda.
And she ready to tell me her story. 
Aku namakan dia sebagai ‘Miss F’.


Penghijrahan from Indonesia to Malaysia, not a simple as look dalam peta.
Main reason untuknya berhijrah adalah kerana she wants to challenge herself.
Cause katanya di Indonesia dia taklah miskin sangat.
Betul atau tidak, who cares?

Dia kata di sana, saat dia menyatakan hasrat berhijrah... orang tuanya tidak membenarkan.
Jadi, dia pun ‘try slow talk’ la dengan orang tuanya, tapi ditentang keras jugak.
So, dia ni memang geng degil. 
Tetap fly to Malaysia. without using any rupiah from her parents.
Pergh, restu pun tak der main langgar jek minah sorang ni kan.
But.
her brother tolong sikit-sikit.

Sampai KL, dia kerja sebagai cleaner dalam bangunan. Penat amat, katanya.
Baru tahu.
Sampai leher pun kejung senget sebelah. Tak tahan di sana, dia ke Bakar Batu, Johor pulak. Seterusnya pindah ke kedai air soya di Taman Sri Tebrau, tempat sekarang dia tengah kerja la nie. Pagi kerja kat pasar, petang kerja kat kedai air soya pulak sampai malam.
Two works in a day.
To survive... 

Aku persoal kan jugak,  tak cuba balik Indonesia ker? 
Katanya tahun lepas dia sudah balik, dan orang tuanya begitu terkejut dia kurus cam orang nak mati. And soh dia stop kerja gilanya right away. 
Tapi, dia cakap bukan tak cukup makan tapi pikiran kusut.
Then, dia tetap fly balik ke Malaysia semula. 
Such a nice story.

Jam pun dah menunjukkan kol 2.40 petang. 
Time to go, girl. 
Selepas tukar-tukar nombor telefon, kami pun berpisah dalam suasana petang yang hujan-hujan manja pada hari tu. 
Semoga semangat hidup Miss F menjadikan dia bahagia selamanya (suker sama senyuman kamu). Ikhlas bangat!

Aku bukan hendak memperjuangkan bangsa Indonesia tapi how they challenge themselves is too Wow for me.
From here, even we are sebaya... our pengalaman hidup adalah berbeza
Like A to F....
She more matured than me. 
In every subject.

Alhamdulillah, 
Too much pengajaran i get from here.

Kerana itu aku mewujudkan pepatah baru....
Manusia belajar daripada pengalaman. Oleh kerana tiada pengalaman, pengalaman orang lain mungkin boleh diguna pakai.
Bye!