THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, August 30, 2012

MERDEKA--2012


Assalamualaikum...
Hot, hot, hot. Semua orang sekarang nih dok menanti detik 12 tengah malam. Nak celebrate National day la (kali ke -55 tahun). Hehehheh... So, untuk menambah ke-excited-an korang. Lets see this video too--Sudirman (Live in Concert) 31 Ogos.
"Merdeka"
.
.
.
.
.

>>>SELAMAT HARI MERDEKA 2012<<<

Sunday, August 12, 2012

RAYA: kuih raya di malam raya

Assalamualaikum,

Yahuuuu... raya tinggal seminggu aja lagi (dah nak dekat da) weh korang-korang yang workaholic memanjang. Means tak sabor la nak melantak semua jenis kuih pelbagai bentuk dan warna and lauk-lauk wajib yang memang ummphh!! Rendang + ketupat + serunding. Heaven.
TIP: jangan terlebih limit-your heart will thank for it, then.

FYI (for your info), aku cuti sampai rayer ke-4 jek. Sedih lah gak tak dapat one week coz der pulak tetiba nak wat opertion time suasana rayer nih. Redha jek la. Hurmmm..nak wat camner, dah tuntutan kerja.
Next!

Next is story mory pasal kuih raya. Semalam-puan Yam + suami + emak =dah wat kue dah. Tiga jenis diorang wat. Kuih tart nenas, kuih Almond London and Kuih Conflakes. Aku tolong time bab Almond tu jek. Hhehhehehe... Pas buka teruih try raser. Sedap!. Cayalah... May be next day mak nak wat ketumpi, rempeyek bagai.

Baju raya: sepasang jek tok tahun ni. Apsal ntah, mood raya menjunam sikit-tahun nih. Maybe coz first time kena hulur wet rayer (suspen). Takde semangat bebeno lah. Hahhahah...(dasar kedekut maa..). Kasut + tudung pun main hentam jek. Dengan mood yang i-don't-really-care-what-goes-around-me. Cancel teruna semua nak ngorat den. Hhehehe..

Aktiviti malam raya paling syiok thing ever. Sana sini riuh ngan mercun, firework, meriam buluh pun der gak. Ala-ala perang manja gitu-balas-balas la kan. Paling tertunggu-tunggu nak tengok bunga api bunga-bunga besor tu. Teruja!

Lastly, work with heart:
"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN"
buat semua muslim muslimat
daripada-saya dan keluarga di bumi Johor, Malaysia.

No pendam perasaan,
No scratch hati,
No tears mencurah,
No mata merah,
No hidung berair....
Just keikhlasan menerima kemaafan.
No worries...


cerpen: kisah dongeng yang hampeh


“Once upon a time, there was a beautiful girl named Cinderella. She lived with her wicked stepmother and two stepsisters. They treated Cinder…”

"Stop! stop! stop ! What the h***  are you, Miss Cinderella?”
“Naper pulak professor Mat Jenin?” Cinderella pelik.
“Itu citer zaman batu versi burung belatuk. Orang zaman sekarang dah muak dengan story mory basi tuh. Diorang semua layan Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Tun Dr. Mahathir (Doctor in the house), Hikayat Dato Najib, Hikayat…..”

“Hhaaahhhhhh !!!!” Ala paduan tiga suara Ning, Shila dan Jac tapi versi:

Cinderella-- So takder maknanya lah semua all stepmother berlagu air mata, small magic fairy ala godmother, another Jimmy Choo glass slipper and hottest prince ever? I can't believe it!

Sleeping Beauty—Oh puhleease..like no big ceremony on my 17th birthday party with seven fairy blessing, missing devil ego, plus missing adorable prince kisses who’ll make me alive forever? OMG!

Snow white—Then, I wondered what would I do next without seven dwarf yang dok pakat pindah balik Sweden after this, no poison apple and such lovely mirror.. Mirror, mirror on the wall, who in this land is fairest of all?

“Waaahhhhaaaaa !!!” Kelas tersebut telah menjadi kucar-kacir, dan berita ini ini telah tersebar ke seluruh benua. Raja-raja dan pembesar-pembesar di setiap kawasan resah gelisah. Nampaknya, mungkin kena retired awal. Rakyat jelata pula berduka lara.

Tiba-tiba…
"Huisshhh..nyah-nyah semua. Please stop ok! Aladdin baru jek dapat news gembira nih.” sambil membetulkan selipar jeun yang baru dibelinya tadi. Bengkak sudah kaki dengan kasut lamanya.
“Best bangat ker, Aladdin? Bawang merah dan bawang putih tak sabor nak mendengor-nye nih.”
"Bawak bertendang."
"Cepatlah!" Thumbelina mendesak.
"Iyolah, jap aku gosok lampu ajaib yang direct terus skype ke Hotel London nun.”
---Sedia.---

“Ehem, ehem. Hai. I’m Putera katak (your prince charming ever). There will be a majlis keramaian on Saturday night, tepat 6.00 pm at London Hotel. Saya tunggu kamu semua wahai beautiful lady and... my-wife-to-be-” The (man) said with his sexy voice.

“Wife-to-be-? Whaaaaatttt !!!” Semua orang terkejut beruk. Dan terus bergegas pulang ke rumah masing-masing untuk membuat persiapan sehabis baik. Saper tak nak kahwin ngan anak raja weii… orang gila pun nak.

Puteri Gunung Ledang—Nenek tua, perintahkan segera Sultan Mansor untuk cancel bridge of gold and silver from Melaka to Gunung Ledang and change it dari sini ke Hotel London. 

Rapunzel—Kena pakai syampoo banyak-banyak minggu ni, bagi panjang cepat sikit supaya sampai lah daripada castle ke sana. Habis wet saku aku bulan ni. Haila.

The little Mermaid—Stamina kena kuat. Exercise kena up lagi. Muscle kena fix lagi supaya ti swimming tak tenggelam timbul dan sampai tepat waktu. Tak sabor!

Tu la ragam-ragam ke-excited-an puteri-puteri cantik daripada seluruh dunia untuk hadir ke pesta tersebut. 
Selang beberapa hari, majlis yang di tunggu-tunggu pun tiba...

Di suatu sudut Hotel London yang indah kelip-kelip mewah hiasannya, kelihatan Putera Katak dan dua orang rakannya (si Badang dan si Tanggang) sedang berdiskusi penuh kepelikan dan misteri yang sedang happen here.

“Apsal semua lelaki handsome jek? Mana semua beautiful lady?"
"Yalah, Sorang puteri pun tak datang. Diorang luper ker?” 
“Haah la, maner diorang semua ni. Batang gigi pun tak nampak.”
“Jap, aku try contact Aladdin. Dia luper nak bagitau diorang kot?”

Tanpa diorang sedari, bahawa… :

Puteri Gunung Ledang—Tak dapat datang coz Sultan Mansor malas nak layan high-demand melampau-melampaunya itu. Boleh bankrupt C gamaknya. Ingat gold and silver murah ker sekarang!

Rapunzel—Kerana terlalu taksub dengan 50-100 botol syampoo sehari, maka rambut panjangnya rosak beribu dan sehelai-sehelai gugur ke bumi. Nasib badan. Nak turun castle pun tak sanggup!

The little Mermaid—Super confident berenang 24jam tanpa henti tanpa peta plus kompas plus GPRS. Mermaid telah sesat ke kutub utara dan cramp bagai. ++sikit lagi kena lumpuh. Kesiaann…

Sleeping Beauty—Dah nama pun Sleeping Beauty. Tido memnjang la dia ni sampai lupa nak set jam awal-awal. Maka, terbongkang lagilah dia masa berjalannya pesta tersebut. Kroh…kroohhh...

Snow White—Dimasukkan ke wad kerana keracunan makanan. Yelah, seven dwarf takder nak take care makan pakai dia, makan pun melantak aja. Menangis lagu Bulan Madu di Awan Sweden la.

Cinderella—Oleh kerana ke-busy-an fairy nak layan persiapannya. Maka Cinderella dapat la kad kredit non limit dan shopping seseorang. Habisnya... siapa nak pakai kereta labu untuk rentas laut. Pastu last minute, berlagak pandai tempah ticket naik flight. Lastly, landing kat Afrika nun. Waahahhaha…

So,
Putera Katak pun dengan benganggnya tahap kritikal asbestos,  telah menyatakan statement kepada pihak media plus paparazzi semua bahawa diorang (puteri-puteri) semuanya…cam HAMPEH. Huhuhu…
Jadik katak selamanya la aku!
Mummy...


The end.
Wuhuuu! Story yang aku ubah 360 degree kesasihannya. 
Adakah sebab aku jeles kat diorang nih semua. May be...

Adious!

Wednesday, August 01, 2012

Exclusive Hari Raya festive story: Raya & Bergaya.

Assalamualaikum.
Hai. Say what?? Update, update please....

Last month, i bought some accessories yang i thought MUST BUY! (but actually it's not too urgent pun-except glasses). You know, may be because psycho concupiscence mind concur at that time-that what i said-Power is nothing without control (sesuaiiii la sangat).

So, lets me shows you apa bendanya itu:

1- Glasses.
Reason: Broken seribu because i'm too genius sampai terpijak and for one week i had survive with it (pakai glu cap gajah tu, because no time too make new one-Sunday night the incident happens).
Opinion: So after at all, i'm plans to buy something that tahan lasak dan really same like old one-because ianya sangat sesuaiii ngan my face shape.
Brand: Giordano. Others are too and too expensive to me. One year jek maa-because yearly must do eyes check up.
Prices: Rm300.00.

2-Sunglasses.
Reason: Sun rays are not too good for skin (cancer) and also my beautiful eyes (heheheh). Thats why i tell you all, every one must and must have sunglasses each. Got the picture??
Opinion: Because i'm wearing glasses, so i had too chosen who can attach with it (a 'lil bit difficult because some shop they do not sell it). Try survey first.
Brand: Ideal. Glasses+Sunglasses mantap!.
Prices: RM60.00.

3-Watch.
Reason: Time is money, No watch, No time?? Haahhah.. tagline underwater world. To me those yang wearing watch, they looks like pro and perfect. Other than as accessories.
Opinion: No option because time i bought this thing, punyalah berlagak rich-women-ever. Go into the watch shop and sit. Then, one lady serve you and in ten minute directly decide to buy it !!!???... 'Lil bargain and too much am i (kuasa tanpa had dah merasuk).
Brand: Casio.
Prices: RM165.00

From these three stories, my budget is run away and one thing i want to tell you all is---raya tahun nih, just only me and my baju kurung. No new tudung, no new shoes, and no nothing at all. Huhuhu..

Advise: Next time, please spend wisely dear.