THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, August 29, 2013

Rumah terbuka-tak payah control ayu

Assalamualaikum,

Semalam aku pergi rumah terbuka kat Sime Darby Convention Centre.
Rumah terbuka ni… aku ibaratkan benda alah ini sebagai syurga makanan.
Memandangkan aku jenis suka makan free. So, wajib datang. Kitaorang amik session yang kedua. Iaitu daripada kol 9.30 pagi sampai 11.30 pagi. 
Rombongan ‘zombie’ kelaparan seramai sebelas orang mula menciptakan aksi. 1,2,3,
and action!

kakak aku komplen pasal... aku pakai selipar. Alahai.
Bab tak ada tempat duduk memang boleh spoil-kan sikit mood hari itu.
For sure, jangan perasan anda itu big bos untuk dapat reserve satu meja bulat untuk kami semua. Berpecah, jawapan terbaik.
Masa aku and Kak Rose tengah sedap-sedap makan. Kawan aku yang lain datang dan tumpang tiga pinggan udang goreng berempah kat kitaorang. *Diorang still mencari tempat duduk. Aku peduli apa… duduk jek mana-mana.
Nak malu apa. Diorang pandang lain macam, kau pandang balik dua tiga macam. Jeng-jeng-jeng… disebabkan prinsip itulah aku and kak Rose kenyang la gak pas santap enam tujuh pinggan.
Enam tujuh pinggan?
Hahhaha… jangan tak percaya.

Aku dan kak Rose. Emmm... kita nak makan mana lagi ni?
Masih tak percaya? *Tip cemerlangnya adalah aku makan dalam kuantiti yang sikit. Sebab itu aku setuju 100% kenapa semua pinggan dia kecik-kecik. So, walau sesedap manapun lamb chop dengan BBQ sauce… makan dua tiga suap jer OK.

Time tu aku dan kak Rose makan kat luar, semua rakan ‘zombie’ lain makan kat dalam dewan.
Rasa terpinggir, aku dan Kak Rose menyepit-nyempit dekat yang lain untuk memeriahkan suasana. Rugi la kan… semua ini memori.
Dua tiga orang yang sama satu meja denga diorang pandang kami tak berkelip.
Mesti dia cakap, biar betul budak ini.
Ada aku kisah? Ahaks, bila makanan depan mata… kita kenalah menjamunya.
Aku sambung makan lagi… sempat sumbat lemang sekeping, pulut durian, ice-cream dan dessert-dessert lain.

Time ni aku tengah makan lemang dalam mulut. Cover-cover...
Satu benda aku nak cakap adalah… tak payah nak control ayu sangat.
Kau datang rumah terbuka dah shows yang korang ni suka makan percuma. So, jangan rugikan diri sendiri.
Try makan semuanya dan buat macam majlis tu mak bapak korang yang punya. *seb bek aku tak memulakan aksi yang terlampau… tarik kerusi untuk makan di meja buffet tu gak.
Choi!

Kita nak gi rumah terbuka mana lagi ni?
Terasa diri ini comel. Huahuahua...
Pastu kakak aku massage,
‘Kau gi sana tak ada main mata ker? Ada dapat yang berkenan tak?’
Jawapan aku, ‘Aku mana sempat nak pandang mata orang, bek aku pandang makanan.
Dak aih, aku sempoi jek ratah sepuluh sebelas pinggan tanpa perasaan. Orang semua yang nak ngurat pun pandang dua tiga kali.’
Kahkahkah…

Sebelum balik, rembat ice-cream cawan.

p/s: lepas balik, mungkin anda akan rasa perut mula rasa pelik. Jangan salahkan aku!

Wednesday, August 28, 2013

Hal Kahwin: Adakah jodoh itu akan datang dengan sendirinya? (dua)

*sambungn daripada, HK: AJADDS? bab satu

Assalamualaikum,
Korang dah baca petikan sebelum ini? Seriau gak kan…
*memandangkan ini blog aku punya, so suka hati akulah kan nak taip apa pun kan… jeng-jeng-jeng (ini soal bab munakahat). Kalau rasa menyampah coz ingat aku bajet cool, close. Rasa nak tau, teruskan OK. No paksaan.

Hal Kahwin: Adakah jodoh itu akan datang dengan sendirinya? Persoalan ni mula menyerang akal tunjang aku, bila ada kawan yang baru kahwin(raya kelima masa itu, puan Diya) memberitahu… hang bila lagi? hohoho… aku geleng kepala. Apsal? Kerana aku rasa soalan ini lebih susah daripada ujian UPSR! Full stop. Pastu otak mula melayang… See diri sendiri kejap-OMG, sekarang umur aku dah 23 tahun. Ada ramai kawan lelaki…tapi tak hu-ha terlampau. Kat pacebook jek la boleh kutuk sesame sendiri. No couple. And no plan untuk kahwin. Single, available dan 50:50 untuk falling in love. Tak percaya? Ti aku nyanyi lagu Percayalah by Siti Nurhaliza.

Jujurnya, aku memang pernah terjebak cintan cintun ni-start form five… then, pas abis SPM, lelaki tu ajak aku kahwin?! Gila, gila… Even mak dia cakap lagi… apa kurangnya anaknya itu… ada rumah dua tiga bijik, kereta, pekerjaan yang Ok. Tapi, aku tolak mentah-mentah. Apa kau hanya pikir anak kau jek, so aku ni? Kalau terjadi paper in future, saper nak tanggung… dah la rasa tersekat nak sambung belajar. Kalu aku ada anak ti, tak ke haru. Takkan la aku nak kerja kilang kot, classic sangat nampaknya. Ingat aku berlakon drama ker… *Choi, matang tak aku time tu.. kahkahkah. Tapi kawan aku siap cakap yang aku ni tolak tuah. Ader aku kisah? Kau nak, kau la kahwin dengan dia.


Bila aku masuk kolej, ada gak la bebudak sekolah ajak couple. Tak ada kabor berita setelah setahun dua, tak alih-alih one day call: ‘Weh, couple jom.’, memang jawapan aku kawan sampai mati la. Sempoi gila selamba, tak payah buat script. Ada yang sanggup tunggu sampai abis belajar, aku dah cakap dah… aku tak boleh. Aku just gitau yang, gilah kau gi cari orang yang lebih better daripada aku. Kenapa? coz bagi aku, kalau aku kawan ngan kau… kita kawan forever. Jangan nak ubah status: in relationship. Kau pandang aku, aku pandang kau- Memang tak boleh la! Memang aku tak layan. *Kira aku ni baiklah kan… tolak awal-awal. Pastu raya, mintak la map.

Dan kenapa aku tolak diorang ni semua? Syhhh, jangan gitau mak aku lak… start dari lelaki ajak aku kahwin tu la… aku memang pantang datuk nenek aku nak ber-couple-gapal ni. Bagi aku, kalau aku terima lelaki tu (something like kawan or couple)-aku memang target yang dialah my future husband (sehidup semati gitu). Yeah, walaupun aku dan dia, what we call in mengenal hati budi. Tapi aku tak boleh, aku tetap anggap yang dialah masa depan aku, dialah my happy ending ever and after. Susah kan. Sebab tu aku lebih rela jalan tengok lantai. Ehem, jangan bebuat ignore, lelaki sekarang ni pandai menggoda tau tak. Euww, tak rela mak!

Disebabkan anti couple, kawan aku suggest aku patot ‘try’: mencuba. Just be kawan… bila dia ajak couple, terima. Accept tanpa pikir lapan juta kali… Try in seminggu, sebulan or susah sangat buat kontrak! Ahhaha… cam dalam novel-novel cinta kesukaan dia jek tu. Hurmmm… dia tanye target aku kahwin bile. Aku cincai la jawab, sebelum 25. Standard ar kan… pastu dia aim aku bahawasanya telah ada seseorang lelaki before januari next year (2014). Uhuks! Mana aku nak cekau anak teruna orang? 

Aku pernah urakan kat kakak, emak yang kalau umur aku dah 25 tahun, dan masa itu not in any relationship. Carikanlah and terimalah lamarannya… gila-very gila-baik-gila punya idea. Tak terdesak tapi … who known’s. Mungkin dari situ, sebenarnya dialah jodoh terbaik untuk aku. Ye dak? Siapa tahu. Ajal pertemuan di tangan Allah.

Dan aku tak lupa berdoa kepada-Nya, bahawa aku bukanlah perempuan sesempurna mana. Tak teguh imannya macam wanita solehah lain, tak cantik, tak ayu… tak bagus and apatah lagi bajet cool mana. Tapi, temukanlah aku dengan orang yang teguh imannya kepada jalan Allah yang dapat bimbing aku dunia akhirat. Itu yang penting. Pastu barulah pikir hal rupa, harta, taraf… dan one more thing, dia dan keluarganya terima apa seadanya keluarga aku, dan aku akan terima seadanya dia. Fuh, mengancam punya ayat. *tapi betul apa aku cakap, take note.

Walawei, membebel jek kan aku ni… tapi apa boleh buat. Blog nilah aku anggap macam tempat curhat gitu:
Apa aku tak puas hati… nak marah-tak boleh. Sebab aku bukan jenis pemarah.
Bila rasa nak bagi penampar terajang satu dua-tak boleh. Sebab tak berani.
Nak kutuk-kutuk-aku tak suka. Tapi aku akan menilai diorang.

… so, ginilah aku. Taip selagi rasa rajin nak taip. May be one day if aku da 60, 70 years… timetu nyayuk-dementia ker… aku boleh baca balik apa aku tulis. Bravo…baravo. Good job!

p/s: Aku pernah pegang satu fakta sampai umur aku 21 tahun…yang mungkin korang tak caya. Guess what? Aku anggap bila si perempuan kahwin dengan si lelaki, everything (kenduri, hantaran, makanan) adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak pengantin lelaki. Si perempuan boleh goyang kaki sambil makan ayam goreng KFC. That’s why aku pikir kenapa ramai lelaki bila ajak kahwin, diorang akan lari subject. Tengah kompol duit… Hahhaha… Dan bila kakak aku kahwin, barulah aku tahu hakikat sebenarnya. OMG, jangan salahkan aku!


Hal Kahwin: Adakah jodoh itu akan datang dengan sendirinya? (satu)

 *Petikan daripada buku Dosa-dosa wanita yang dianggap lazim, muka surat 357

DOSA WANITA MENGENAI PERKAHWINAN DAN INTERAKSI DENGAN SUAMI
Menangguhkan perkahwinan dengan alasan pendidikan, usia masih muda atau yang lain.

Diantara kesalahan besar yang sering dilakukan oleh para wanita adalah menolak pinangan dengan alasan menamatkan pendidikan. Kadangkala, dia dipinang oleh pemuda yang taat beragama, namun dia lebih mendahulukan pendidikannya. Keadaan seperti ini terus berterusan sehingga sampai pada fasa perawan tua. Pada masa itulah dia mahukan lelaki yang masih muda. Dia menyesal semasa dia mendengar seorang budak kecil memanggil ibunya, “Ummi…”

Berikut  kami sampaikan sebuah kisah agar anda dapat mengetahui nilai sebuah kehidupan berkeluarga bagi golongan wanita. Salah seorang wanita berkata dengan penuh penyesalan, “Pada masa aku berumur 15 tahun, ramai lelaki yang datang padaku dari berbagai tempat untuk meminang. Aku menolak mereka dengan alasan aku ingin menjadi seorang doktor. Akhirnya, aku pun masuk ke sebuah universiti dan menolak berkahwin dengan alasan aku ingin dapat menggenakan jubah putih (sebuah gambaran seorang doktor). Sehinggalah aku berusia tiga puluh tahun. Pada masa itulah, ramai lelaki melamarku, namun mereka adalah orang yang telah beristeri. Maka, aku pun menolaknya. Setelah mengalami susah payah dan sukar tidur, aku berkata pada diriku sendiri, ‘Bagaimana mungkin aku berkahwin dengan seorang lelaki yang telah beristeri? Aku memiliki harta, nasab dan ijazah tinggi, lantas bagaimana mungkin aku berkahwin dengan seseorang yang telah berkahwin?”

Subhanallah, wanita yang malang ini lupa bahawa usia tiga puluh tahun itu tidak diminati oleh para pemuda lantaran banyak faktor. Oleh kerana itu, dia berfikir untuk menerima lamaran lelaki yang telah berkahwin dan meluahkan akta-kata tersebut. Akhirnya, sesudah sampai pada usia empat puluh tahun, wanita itu berkata, “Berikanlah kepadaku lelaki separuh umur.”

Dr. Nasir Al-Umar Hafizahullah telah menceritakan kepada kami, sebagaimana yang tertera dalam risalah As-Sa’adah Bainal Wahm wal Haqiqah, mengenai seorang perawan tua yang bekerja sebagai doktor, di mana dia menjerit-jerit sambil mengatakan, “Ambillah ijazahku dan berilah aku seorang suami.” Dia mengatakannya pada pukul tujuh pagi pada setiap hari.

Wanita tadi berkata, “Suatu masa yang menjadikan diriku gusar dan membuatkan air mataku menitis. Mengapa? Aku duduk di belakang pemandu dalam perjalanan tempat kerjaku. Atau lebih tepatnya kuburku atau penjaraku. Aku mendapati para wanita beserta anak-anak mereka yang sedang memerhatiku dan memandang baju putihku, seakan-akan ia adalah kain sutera Iran, padahal menurut pandanganku ia adalah pakaian berkabungku. Aku masuk ke ruang tempat kerjaku sambil meletakkan stetoskopku yang seakan-akan ia adalah tali gantung yang melilit di sekitar leherku. Dan sekarang, lilitan ketiga itu telah sedia untuk disempurnakan lilitannya di sekitar leherku. Sikap pemisis membayangi diriku pada masa akan datang.” Lantas, dia menjerit, “Ambillah ijazahku, jubahku, seluruh buku rujukanku dan harta kekayaanku. Katakan padaku panggilan, ‘Mama!” Kemudian, dia membaca bait syair berikut:

Aku telah berharap dipanggil sebagai ‘doktor’
Dan itu telah terlaksana, namun aku tidak memperolehi apa pun dari panggilan itu
Katakanlah kepada kaum wanita yang (hanya) melihat kepada kemasyhurannya
Hari ini dia berada di tengah-tengah manusia sedang menyesali dirinya
Seluruh angan-angan sebahagian budak kecil dia kumpulkan
Namun, mungkinkah dia membelinya dengan hartanya.



p/s: bersambung sini (bab dua)… untuk cerita dari sudut pandangan aku.

Wednesday, August 21, 2013

Hidup atas masalah orang lain

Assalamualaikum
Hurm, aku tengah pikir ni-makin lama kita kenal orang (maksud aku orang ramai), makin banyak masalah kita kena ambil tahu. Contoh bila kita kenal si A, kita kekadang kenal family dia, pastu hal adik beradik di, kekawan dia. Next dari situ kita kenal si B, hal dunia, hal politik, hal ekonomi… then kena amik tahu hal luar Negara. Hohohoh… (santa kelaus lalu). Bertali-tali pastu pula, kenal la si C, si D, si E,…. Dan terjadilah rumpun masyarakat.


Bila sebut pasal masyarakat… banyak benda boleh komen. Jujur lah kan.. aku sampai sekarang, tak tahu pun nama-nama kebanyakan kedai kat area kampong aku tu. Yang aku tahu, apa barang basah yang mak aku pesan-ada dan bayo kat kaunter… bila dah jadi hak milik, balik rumah tengok Tv. Layan program masakan Lima rencah lima rasa! Point penting, chef dia boleh tahan. I like.

So, aku memang tak bercampur la kan. Obviously. Bila kawan aku dok sodap cerita pot-pet pasal si Pulan bin Pulan… aku? Aha, iyerr.. ohhh (gaya cam kenal), tapi bila dah abis citer- aku pun tanya la… rupa dia camner ek? Dia anak saper? rumah dia kat aner yer??? * Seb bek tak kena lempang dengan kawan aku. Trang-trang-tarang….

Benda yang aku ingat… jejiran blok aku sdn. bhd sahaja. Nama diorang dan anak-anak diorang sahaja yang cukup untuk satu gig memori. Dan bila tang sebut anak cucu cicit dia, aku geleng kepala. Jangan tanya lelebih leh tak?

Sebabnya…
-tak sempat nak beramah mesra atas kekangan masa, alasan terbaik. (bila kita terlebih peramah, kang ti kata aku buang tebiat).
-coz kebanyakan bebudak sini poyos, apa barang lalu depan rumah aku dua tiga kali… (not cool OK), kang aku bina tol tak berdaftar baru hang rasa.
-diorang rasa aku ni cam tak wujud, so aku pun invisible kan diri sendiri (lebih selesa layan cik Ziqa dengan Apiz)
-malas keluar rumah, tapi rajin keluar gi bandar JB… ahaks!

Aku tahu la apa yang orang lain pikir pasal aku…. Tapi, ada aku kisah? Sempoi! Cara hidup aku senang jer, kau suka-kau punya pasal, tapi kalau tak suka… jangan jadi bodoh la kan. Coz aku takkan amik tahu… sila rujuk ayat aku di awal perenggan ini.

Aku boleh jadi pendengar setia-aku tak suka siram minyak atas kemarahan orang. Bagi aku, kebanyakan orang akan pikir bahawa lagi korang luahkan lagi better korang rasa. Sebab tu, aku tak kisah dan takkan ada perasaan nak tikam belakang. Korang nak curhat hari-hari pasal itu ini… aku dengar. No hal, anytime.  Dari dulu sampai sekarang, pegang tittle pendengar yang baik seantero dunia. Choi, berlagak! … Seriously! Itu masalah korang, aku takkan hidup atas masalah orang lain. Full stop.

Satu jek- if aku leh tolong, aku tolong. Tapi…

Tak yah nak canang cerita keburukan orang (ni aku paling pantang). Aku dapat rasa ‘aura ini’ kalau kau ni tengah curhat atau ajak bergossip. And then aku akan be aware you’re antara orang akan tikam belakang. So,bila bab cakap si pulan bin pulan gaya gini… aku akan balas dengan ayat lebih positip (first step)-bior diorang ni terdiam sikit. Tapi bila diaorang makin pedas… aku susah nak padam apinya. Silap-silap boleh membakar diri. So, aku chow dulu. Kalau korang perasan la. Aku akan bebuat bz dan tada…

Nasihat terbaik: buat apa korang hidup atas masalah orang lain? If masalah sendiri pun tak selesai. Diorang tak kacau pun kau nak menghirup oksigen. Jangan jadi minah ronggeng la sibok-sibok tahu semua cerita pastu beria dengar macam korang prihatin. Lastly, gi jaja cerita keburukan orang-ni nak kena toing dengan aku kang.

No tikam belakang. Mostly best ever is beritahu mereka akan jalan penyelesaiannya. Maka, sampai akhirat diorang akan ingat budi baik kau. Ingat tu.


Mekasih (sambil buat muka garang).

Monday, August 19, 2013

Your real life

Assalamualaikum.


Yup, it's true.
Our life isn't a fairy tale as we heard since childhood where the prince and princess ending happily ever after.
What the beautiful lie.

As we grew older, it's time you realize that you has to left your imagination  world behind.
Cause what you are facing now,
More adventure than you taught.
Be careful dear.
One mistake will change everything in further.
Sound scary...
Good luck!

Only Allah the best for you.
May He blessing us.
Amin.

Saturday, August 17, 2013

Cerita Raya 2013 (bab empat)

10HB AUGUST
Raya ketiga, adik bongsu aku wat kerja gila. Makan burger as breakfast! Aku? Terima seadanya. Job aku hanya tukang potong timun, tomato, susun-susun tuang mayonis, sos cili and served. *tak sempat jumper kawan baik, shu. Dia lek kampong ari ni. Hantar message raya jek la. Then, bila family len gi beraya uma sedara kat JB… aku malas nak ikut.
                                                     
And petang tu, family abang ipar aku datang. Ramah mesra apa yang patot dan layan cik Ziqa yang baru bangun tidur. Malamnya, men bunga api dengan cik Ziqa. Berbual-bual dengan si Apiz yang blurrp, bluuurrp (tak paham aku). Dan chat on bersama adik-beradik lain.

11HB AUGUST
Makan durian as breakfast! Idea kakak aku. Ok, aku hanya boleh abiskan separuh bijik durian. Pastu makan lauk berat. Dan yu-uh ikan salmon masak cili padi? Kaya gila family aku. (abang aku punyer pasal). Aku takut nak try (salmon grill aku boleh accept ar) dan hanya melantak paru goreng berlado.

Minah senget yang suka bergambo dengan pokok kelapa...(ni masa kat kampung Segamat ni)
Dalam kol 11.30 pagi, gerak ke Larkin untuk balik Kolumpo. Tiket kol 1.00 petang. Jem punyer pasal, dalam kol 8.00 malam baru aku sampai rumah.

Esok kerja… semangat teruih.

Friday, August 16, 2013

Cerita Raya 2013 (bab tiga)

8HB AUGUST
Mari bangun awal coz kena siap sedia potong semua bahan-bahan si vegetables… aku tukang potong jek… nak masak? Berjanggut. Lepas siap ayam masak merah, lodeh pulak. Isi kue dalam balang-balang memang permanent job untuk aku sejak dulu dan selamanya. Sampai aku pun pelik dengan diri sendiri. Tapi nak wat camner, actor belakang tabir…

Cik Ziqa-comel gila.
Cik Tina dan Adam-biru dia superb cute.
Perfect everything, mandi dan berhias wangi-wangi. Yang lelaki gi sembahyang sunat Raya dan kemi yang pelempuan gi bertukar-tukar hidangan dengan jiran sebelah menyebelah. Jikalau korang tergolong dalam usia bebudak atas lima tahun, itu mungkin job yang boleh korang pegang sampai dewasa. So, adik aku (si bongsu) la kena anto coz cik Ziqa dan Cik tina still under aged-- Apiz ngan Adam lak jalan pun tak geti. ‘Meneman’ tu… mungkin boleh la.

Lawa taka ku mek gambo ni??? kekkekee...
Buat la ala-ala buffet. Pinggan cawan pun disposable punyer. Gila malas nak basuh.
“Hey, I pakai baju lelawa u suruh I basuh pinggan mangkuk?! Biar betul.”
Dak gitu nanti jawapan balasnya. Hahhah… kantoi! Lepas para lelaki balik dan berkumpul… sesiap mintak maap dan ambik gambo reramai. Pastu, apa lagi… melantak la. So what bila sesekali pekena rendang cili padi oleh jiran sebelah punyer. Memang pedas sampai boleh meleleh air mata tapi sodap tak boleh berhenti. Keluarga jiran sebelah aku ni memang gila masakan spicy. Lagi pedas, lagi mereka bahagia.

Keluarga cik Tina dan Adam Harris.
Keluarga Cik Ziqa dan Apiz
Coz blok aku punya Marhaban (like kunjung menggunjung beramai-ramai rumah ke rumah) boleh pulak post pone next week. Wallaweh. Mematahkan mood aku pepagi ni la kan. Tapi tak per, ada aku kesah? Aku pun gi la beraya rumah jiran sebelah. Aku kan balik ahad, mana nak jumpa dah (mana tau ti dia balik kampong). CIK Tina dan cik Ziqa memang suker gila kat kerepek pisang tuan rumah, sampaikan mereka terpaksa bawak plastic untuk isian seterusnya. *malu tak malu.

Inilah dia bebudak yang selalu dok aku cerita tu... Ziqa, Tina, Apiz dan Adam.
Dalam kol 11 pagi, gerak lek balik kampong. Beraya di sebelah ayah dan mak. Kat maner lagi kalau bukan keduanya di Sogamat. Hehheh… tahun ni, tak ramai yang balik. Dan eh,eh ada lomang dua guni tu. Huhui! I like.

Kami rapat kan??
Raya... yuhuiii... cik Ziqa wat drama pagi raya!
9HB AUGUST
Makan nasi lemak pepagi. Memang tak boleh kata apa-apa. Disebabkan diorang semua malu-malu arnab, aku adalah orang terawal yang sudip nasi lemak ke dalam pinggan. *hey, dok yah nak malu sangat la. Sedap sangat sampaikan tambah dua kali. Kakak ipar aku pun tambah dua kali.

Sementara tunggu makan tengahari, ada pulak pesta makan buah durian (musim buah time ni). Memang dahsyat. Boleh dikatakan aku telan sebijik penuh isi durian. Pastu mula tercari-cari air. Hahhaha… dan air putih pulak out of order. Kena tunggu, tengah masak. Nampak air teh. Manis sangat, tuang sikit air putih. Tetiba rasa pelik. Tengok betul-betul, rupanya aku tuang air soda. Bau macam ubat tercemar kat sepital. Try rasa, OK dalam kepelikan. Yolah, Teh + Soda = Toda. Ada bran nak try?

Tak lama pastu, waktu makan tengahari--sup tulang. Sambal kicap dia memang pedas nak mampus. Kena mek setitik dua jer. Anak saper yang buat ni? Sila mengaku. Aku yang bukan big fan pada makanan pedas memang tercari-cari air la. Nampak pulak isian air yang dalam tong. Sekilas tekan cam air oren. Pelagi, mek cawan… tuang separuh dan gulp. Air gas!

Peh, memang aku terkezut gak (dekat berbelas tahun tak minum, sejarah telah terjadi)… try sikit lagi… cam ok,try tengok… air gas cap ayam. Hahhaah… memang tak kuat la gas hang yer, nak-nak bila ditambah ais bebanyak. Lagi la nil gasses. So, kita kena try and try lagi… sebanyak yang boleh. Bila lagi nak minum air rupa gini.

Air gas nilah-bisa nampak tak cap ayam-nya tu!
Lepas abang dan ayah aku lek daripada sembahyang jumaat, agih-agihan duit raya time. Coz kami nak balik Kota Tinggi dah. Dan aik, poksu aku hulur wet raya. Tetiba wat muka terkejut even dalam hati gumbira tak terkata. Try la bercakap jujur.
‘Orang dah kerja.’
‘Takper, ada lebih. Mek la.’
‘Mekasih.’ Yeehaaa!

Pastu, bertolak lek ke kampong halaman. Jem gak la, aku kat belakang hanya boleh tidur. Tidur. Dan tidur lagi… selagi tak sampai, aku tidur jek la. Sampai rumah, aku sambung tidur yang panjang pulak.

Thursday, August 15, 2013

Cerita Raya 2013 (bab dua)

(con't)  5HB AUGUST
Kitaorang wat perbarisan tamat latihan untuk upacara menggemaskan rumah *kasi clean and clear semua. Memang penat gila dan tersangat penat. Fuh, aku siap tidur kejap kat ruang tamu tu dan sambung kemas rumah balik. Hahahhah… sampah-sarip-sirap bertimbun tak payah nak cakap la. Mahu berbukit lobang sampah belakang rumah.

Ahaks! Bila kemas-kemas ni, mesti jumper macam-macam kan. Syiling sini sana, dan yu-oh… aku der siap jumper wet lama lagi:(NO pix) Persoalannya, milik siapakah duit ini? Idea bernas lagi menggntunggkan. Aku try carik kat ebay-hurmmm, mungkin boleh jual ni.

Dan hari tu gak (dalam kol 9.30 malam), cik Tina dan adiknya, Adam Haris balik. Maksudnya family abang aku lek la kan…  Terkejut jap, perubahan ketara adalah Adam--- putih kot. Cik Tina still malu malu kerbau, dan have fun dengan basikal tiga roda cik Ziqa (cik Ziqa tido dah). So, tak der aksi berebut… see how’s tomorrow going on. Then, aku just berbual gitu-gitu… Diorang pun mesti penat, kami pun penat kemas rumah… tidur awal tak ingat dunia.


6HB AUGUST
Cik Tina urut kaki Daddy dia.
Time ni kira semuanya ada kat rumah, even dua orang kakak dan abang ipar aku kena kerja. Itu tak menjejaskan sedikit pun mood hari itu. Ha-ha-ha… mission terbesar-nya ialah buat kue raya! Kakak aku yang Batu Pahat la wat stir semua bahan, aku tolong buat bulat-bulat dan masukkan almond dalamnya. Mak aku tukang pembakar. Cik Jima jadik next kue raya assistant, tart nenas. Siap tu semua… next kue raya-conflakes buah campur (buah kering), kesukaan kue raya ayah aku. Finish everything dalam kol 1.00 petang. In a meantime, kami sempat wat kek pisang. Hai, hai, hai… kek durian daripada aku punya suggestion pun jadik gak maaa… tak sabo nak try time berbuka.

Malam tu, tengok dan dengar perang zone antara blok (aku kan dok Felda)-paling best tengok bunga api yang besor-besor tu. Bakar, bako, bako duit memasing! Bunyik mercun cam raya cina… mercun thunder clap (gitu ke ejaan nyer?), and then, cik Tina dan cik Ziqa men bunga api yang besi tu la. Suka giler diorang berdua tu. Siap berlari-lari bersama keluar masuk rumah. Bukan petang tadi diorang gado ker??? Bebudak, malas nak komen.
*the best part is-jiran aku extension firework punyer supplier. Ok! Esok boleh tengok lagi.

Malam tu gak, kena wat ketupat! Di sebabkan daunnya tak panjang mana… ketupat limited edition aku tak dapat nak inter frame. Aiseh! Tapi tak per aku jadik si tukang repair bagi ketat semua ketupat sebelom esoknya nak masak. Cik Tira la paling pantas-mantas buat semua ini… Emak, kakak ipar dan abang aku continue wat ketupat yang separuh jalan coz tetiba sorang-sorang masuk tido. Kantoi, tahap kemalasan ketara amat.

Ketupat kakak ipar dan abang aku. Ye-ye dak...
7HB AUGUST
Satu hari sebelom raya, paling sibok dalam dunia. Lepas sahur, gosok  dan pasang langsir. Kusyen pun bertukar warna. Aku kena rendam ketupat. Pastu tolong kupas segala jenis bawang dan their geng. Potong ayam dan daging… dan aktiviti ketuk-ketuk-raya-bersama-keluarga-cik-din pun bermula. Eh, eh… memang meriah gitu.

Petangnya, rebus ketupat original plus ketupat mini (nasi impit kata orang). Pastu masaklah segala serunding, kuah kacang, rendang… and goreng ayam. Untuk ayam masak merah dan lodeh, ti prepared masak awal pagi esoknya. So no worries.

Lauk untuk berbuka? As di rancang… sup ayam and uh-huh, sup tulang superb best! Memang menggujakan otak dan minda semuanya. Terliuk dak?

Malam, zone perang di benua yang aman. Bunga api tip-top-sana-sini. Cik Tina dan cik Ziqa suker gila men bunga api cap besi tuh. Siap ajak anak jiran sebelah men sekaki. Aku pun tumpang dua tiga round. Melepas gak gain tahap kronik pada benda alah tu… and jangan silap bila lagu saloma versi hip hop in the house berkumandang.

Tak lupa, gosok baju raya….

Lelaki? Keja diorang bako sate. Satay johor versi ayam dan daging yang ter-sangat sodop hingga menjilat ibu kaki. Euww! Anak sapo la tuh. Ini bukan home made tapi beli dekat kawan kakak aku… sate dia memang best in the world. Korang patut tempah seribu dua batang. Gerenti nak lagi.

Wednesday, August 14, 2013

Cerita raya 2013 (bab satu)

Assalamualaikum.

Hari Isnin lepas, aku dah start kehja. Not in mood! Ramai lagi yang tak balik… tapi, di sebabkan aku antara manusia se-Islam yang balik paling awal-dengan baik hati, kue raya aku supply la gak. Dodol, serunding, almond paris (bukan London), tart nenas, bahulu… dan kue deram. *aku panggil kue deram la-even ada yang cakap kue telinga keling? … Obviously korang memang racist giler. Huh, penat gak la usung semua tu daripada Johor ke Kolumpo. Jem tak payah cerita la-tersangat menggoyahkan mulut daripada mencaci setiap kereta yang lalu lalang, coz aku dok dalam bus di tepi tingkap (muka sememeh baru bangun tidur). Orang yang tengok pun mungkin pandang dua tiga kali-zombi kampong UFO mana sesat plak?

Back to asal, aku memang der banyak cerita nak update masa raya ari tu… naper tak update tima raya? Mano den ada maso nak jadi typewriter maser semua orang dok sibok anyam ketupat dan belah ayam semua. Batteri phone sampai mati, den buat dak kesah jek. Apa boleh kata. Jadi kiranya tak salah if muka akulah yang post bertepek dua tiga ari ni, mintak map la yer. Firstly, korang kena baca ini dulu untuk intro… Buku yang patut (kaum wanita) miliki. *ganer pengalaman aku yang tersalah tunggu dibalai berlepas dan buku best in list.

3HB AUGUST
Aku sampai sabtu malam dalam area kol 7.15 petang dan nek bus seterusnya ke kampong halaman. Hari itu gak aku berbuka dengan sepatah biskut kering Munchy’s (biskut yang di patahkan dan di masukkan balik dalam beg) tanpa air. Sebab segan dengan Mak cik sebelah yang boleh pulak telan nugget ball dan air tebu ais… aku diam jek la sambil peluk beg hijao beso tu kuat-kuat, nafsu tu semua. Sampai Kota Tinggi-abang, adik lelaki dan abang ipar sedia menjemput aku. Nak gi shopping raya katanya. Tanpa berlengah, aku campak beg kat boot belakang dan terus ke McD berdekatan. Asid terlebih rasa nak pecah perut dah ni. McChicken ngan air Milo… ada aku kesah?

*mekasih kat pekerja Hoover yang sporting layan kitaorang yang banyak karenah ni. Rupanya lelaki ni-pilih kasut lebih difficult lagi beli underwear! Huauauuahhuuaa...
Pastu, gi Gedung Kota Tinggi…  diorang beli baju Melayu, jeans, T-shirt , underwear dan kasut. Aku soh adik aku beli kasut sukan Nike *kat Hoover nun. Kebaikan korang beli kasut raya versi kasut sukan adalah boleh digunakan di mana jua dan menang memakai.  Hurmmm, first time gak  meleretkan kad kredit aku… huhu, ikhlas, ikhlas belanja orang… siap semua, aku sampai rumah dalam kol 11.00 malam. Semua orang dah tidor ka? Tak boleh jadik ni.

Malam tu, kerja aku kacau cik Ziqa dan Apiz… tapi diorang cuma bukak mata dan pejam balik dan buat muka cam nak nangis, kakak aku dah buat muka garang… ceh, diorang tak bangun plak. Hurmm, aku tak putus asa. Kacau pulak kakak dan adik perempuan aku yang dok tersadai tidur atas katil. *Hehhehe, devil mind. Tapi, tetiba plak kakak aku buat ayat seposen:
“Bah, esok-esok la cerita. Kami tengah tidur ni, sok kena bangun sahur.” Hahhahha…
Ader aku kisah? Luckily, yang sedor cuma adik pompuan aku… hahhaha, mission possible. Ader gak yang boleh diajak berbual.

4HB AUGUST
Sahur ngan family. Pastu layan cik Apiz yang turut nak sahur sama. Hang nak pose gak ka Apiz oi? Mission menggeluarkan segala baju kotor untuk di basuh amatlah menggujakan. Kakakka… habit-habitat-yang-tak-boleh-diubah.

Kol 10 pagi, gi jejalan dengan family member yang ada (cik Jima, cik Ziqa, Apiz, mak dan ayah, cik Tira). Gi la pasaraya Kini… berbelanja tok ayah (baju kemeja dan seluar-coz baju melayu dia mesti cap homemade mak aku). Rupanya cerewet giler ai ayah aku ni… Perangai sama macam cik jima! Telek baju seluar semua cam ader auto scan kat mata. Ni kualiti tak bagus, nipis, tak selesa,…blah blah dan blah…

Siap semua, kami dan mak gi pasar basah…plan lauk berbuka: nasi ayam. Alkisahnya, gila murah tersangat! Beli salad, mee kuning, lada, lengkuas, serai cuma RM 3. Aku tak tahu pulak kalau abang (bukan pak cik coz dia nampak muda sangat) yang jual tu malu-malu ayam dengan kami semua. Huhui. Cer kenyit mata sikit, konpom beli satu free satu. Hahahha… Takper, janji mesti ditepati untuk next time berbelanja kat cik abang tu lagi.

Petangnya, cik maya sampai *orang Batu Dipahat dah mai dah. Dengan segala kue raya dan barang-barang berperang  untuk buat kue raya. Jeng, jeng, jeng… Berbuka reramai memang seronok! Dan, aku masak OK hari itu… nasi ayam Hainan. Bolehlah, just masin sikit (puasa kan).  Malamnya, kitaorang menggadakan aktiviti menelek baju raya setiap sorang. Baju aku adalah yang paling dan tersangat simple sekali. Tak do ni, klabuci lace bagai… homemade mak aku buat lagi. *Terasa hangat seperti pelukan dakapan ibu. Choi, ayat tak boleh blah. Tapi, seriously… baju paling best-adalah baju mak aku wat. Designer mana pun kalah la. Mesti kembang kempis hidung mak aku bila baca statement ni. Kuang-kuang-kuang.

Pastu layan la Apiz dan kakaknya, cik Ziqa. Si Apiz yang suka dok dalam walker, dan suka masukkan ibu jari dalam mulut. Geram jek aku tengok. Tapi dia jenis tak banyak bunyik, so senang hati la jaga. Kakak dia, cik Ziqa ni mulut dia-pot pet pot pet jek… even dia cakap, atok dia pot pet (ayah aku)… tapi aku rasa, dia lagi pot pet mengalahkan minachi. Dan aku baru tau rahsia muka comel dan awet muda cik Ziqa… guess what? Banyak gila dia kumpul bedak powder dalam bakul basikal merah dia. Bila tak de keja dia tepek tu semua kat muka dia-hang beso nanti, jerawat den tak tahu. Hahhha… pastu kena marah dengan mak aku (nenek dia), licin lantai-bahaya! Bila kena marah, mula la wat muka seedy. And one more thing, dia siap boleh wat trademark Upin Ipin lagi:

“Jari-jemari Salleh… bahagian dua.” Sambil tangannya meliuk-liuk cam orang menari zapin Kadazan. Good job, good job!

Monday, August 12, 2013

Buku yang patut (kaum wanita) miliki

Assalamualaikum.

Hei-hei-hei. Masa sabtu sebelum lek raya minggu yang lepas, aku selamat sampai kat TBS kol 1.00 petang. Tiket kol 02.15 petang… So, aku nak gi sembahyang Zohor pun belom masuk waktu. Dan aku bukannya mak minah kepoh nak round satu TBS tengok apa perkembangan bus yang terbaru kat situ (padahal terpacak dah slogan bus baru untuk bus daripada TBS ke LCCT). Hohoho… Nak melepak sambil duduk saja pun mata dan kaki aku tak larat. Nanti dalam bus seksa kena dok lima jam… mekasih jek la pada bangku yang tak berapa nak kosong tuh.

Nak di jadikan cerita… aku gi la adakan lawatan tak rasmi kat MPH area situ (kedai buku adalah pilihan nombor satu untuk menghilangkan masa terluang anda). Memula aku pusing-pusing situ coz nak beli buku tok cik Ziqa-tapi tak banyak pilihan… so, belek-belek-dan belek lagi-tak beli. Pastu aku gi jengah-jengah kat area buku berbahasa Inggeris-aku jumpa kartunis Lat punyer buku… nak beli, tapi tak rasa nak beli. Next time yer uncle Lat, aku soh sesiapa belanja tolong beli buku hang. Jalan sikit gi, aku merayap jadi kumbang versi manusia depan kaunter dan jumpa buku ini:

“DOSA-DOSA WANITA YANG DIANGGAP LAZIM”
Harga dia Cuma 40 henggit Malaysia. Aku kalau bab buku agama ini, tak berkira sangat. Yolah, tagline dia pun menarik… membaca buku-buku al-hidayah, anda selangkah mendekati Allah. Tanpa banyak pikir, aku pun gi bayar dan menuju ke ruangan solat perempuan. Waktu time tuh dah kol 1:45 beb… siap semua, aku gi balai berlepas.

Dengan penuh yakin, aku gi la gate 13. Pastu nak da kol 2:15 bus aku tak muncul-muncul. Orang yang menunggu pun tarak de. Aku pun tengok la tiket balik… gate 06, tempat duduk 13. Choi !!! aku pun gi la memulakan aksi berlari untuk sukan sukma-sambil berdoa yang bus aku tak lepas gi. Tanyer orang yang jaga kaunter depan pintu, dia cakap bus aku delay 20 minit. Horayyy!!! Manusia pelik yang gumbira sesangat coz bus yang di naiki delay. Gila tak gila la kan.

Memandangkan bus pun delay, bukak la buku… dan memulakan sesi menginsafkan diri di bulan ramadhan.

Sampai sekarang, aku tak khatam lagi… tapi, daripada apa bab dulu sampai la ni-aku memang sarankan kalau korang patut memilikinya sekarang.
Jika hang ni gegurl: korang patut ada buku gaya ini. Tersangat la bagus dan penuh makna. Kekadang kita tengok benda tu simple dan dipandang remeh tetapi ianya ada bukti yang Islam memandangnya dari sudut yang lain.
Kalau korang lelaki: korang patut hadiahkan buku ni kat wifey or orang yang tersayang. Mak, kakak hangpa pun boleh gak. Member itu lebih baik daripada menerima. Betol tak???


Selamat membaca!

Thursday, August 01, 2013

Aku tak pandai bancuh air?!


Assalamualaikum.
Pada lapan hari sebelum raya, nampak ke-jelasannya akan kekurangan terbesar aku. *tertunduk tengok lantai.  Bila mana kawan serumah aku, suruh bancuh air untuk berbuka. Hurmmmm, disebab diorang dah masak… so turn aku la yang kena bancuh air. Gila! Kalau aku tahu, aku mintak time off kat bos nak balik awal. And air TEH?! Apa. Aku terdiam, ada ke air nama gitu? Air the O aku tahu la. Tapi, aku rasa… aku pernah minum… Jap aku pikir dulu. Warna dia cam milky, diorang campur susu tepung ker susu manis ker letak cokelat putih?

Pening-pening… Peh, lagi mencabar minda daripada buat sekawah nasi ayam! Senang cerita, apa kata kita semua minum air putih jek la! Kan tak baik minum manis-manis ni (ayat selamat). *coz aku tak geti buat air tu la, wahai manusia berbulu. Lastly, ada sorang kakak tolong aku (kawan dunia akhirat). Dia cakap, takper…
“Teruih terang”. *malu.
“Bukan apa kak, kalau suh buat air teh O, air sirap, sirap limau, milo… saya geti ar.”

Lagi-lagi if di tembaknya, suruh aku wat air kopi… Nescafe… ice shake… memang seriously out! So, kalau korang jenis gila kopi-kita ni memang takder jodoh, coz dalam hidup aku no caffeine berlebihan-tapi aku minum teh O (the one and only). That’s why, everyday aku lebih prefer minum air putih/ milk. Hahhaha… aku harap benda ini tak membuatkan nama aku kena black list dengan mak-mak mertua di luar sana. Choi!


Agak-agak kalau akulah kerja bahagian pembuat air, mahu bankrupt C cafĂ©/ restorent tersebut. So, sila berikan respect tabik hormat kat sesiapa yang pegang title ‘pembancuh air’, korang memang superb awesome!. Gila-gila mencabar punya job. Aku lebih rela cuci bangunan KLCC daripada buat itu. And korang tak nak ajar aku ker??? *muka tutup dengan helmet.

Idea waktu senggang

Assalamualaikum.
Saper kater aku tak kretip? Sesungguhnya ke-kretip-an aku tersangat timbul bila waktu-waktu senggang… Boring tak tau nak wat apa? So, daripada layan Tv yang penuh dengan gossip-gosip murahan-lagi boring-coz aku tak suka dengar masalah orang lain. Hahhha…



Khas untuk my family:

Dengan kata-kata terakhir… I love you all (*guna loudspeaker).