THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, October 26, 2013

Pemeriksaan gigi di klinik kesihatan.

Assalamualaikum.

Meh, aku nak tanya satu soalan.
Last korang jumpa doctor gigi/dentist bila?

Ahaks. I got you.

Aku tahu mesti ada yang akan jawab masa form five la kan paling latest-nya. Itu tidak baik yer.
Even  korang punya gigi macam Fazura yang pakai optic white ber-bling-bling menyilaukan mata tuh tapi ditekankan bahawa pemeriksaan gigi adalah sekurang-kurangnnya setiap enam bulan setahun. Maksudnya dua kali setahun.
Itu paling minimuuuum. : )


Aku sempat check dua kali setahun lah,
Memang tak sempat, tapi makan sempat lak kan.
Malu ah... And, kenapa?
Kenapa nak jumpa doctor gigi nih?
Penting ker?

Op kos, sebab cer pikir yang korang akan makan dua/tiga kali sehari (yang ada melantak enam sepuluh kali lain kira).
So, untuk aktiviti mengunyah dan menghancurkan makanan kepada cebisan lebih kecil duty goes to your tooth.
Nak tak nak, kita kena take care ia untuk menggelakkan gigi korang merajuk dan mematahkan diri sendiri (or gigi rosak) dan jadi ompong (gigi kosong) cam nenek or opah kat kampong tuh.
Takkan memuda nak kena pakai gigi palsu?
Malu tu.

So, masa cuti raya haji yang lalu…
Aku seperti biasa akan gi klinik gigi and buat rawatan cuci gigi.
Aku from dulu hingga kini gi klinik kerajaan, even my company ada dental elaun. Tapi, aku cam... i trust them more. Sincerely!
Cause so far aku tak ada masalah, and aku puas hati dengan everything.
Service, the nurse and doctor baik dan bagus.
And paling penting all my gigi felt happy...
i'm happy too.

Daftar sehinggit, pastu tunggu nombor anda dipanggil dan rock and roll.

But, seriously... cuci gigi kali ini paling sakit. Si Doctor tu cakap kalau tak tahan angkat tangan, nanti dia berhenti.
Aku angkat tangan, sampai kaki pun aku angkat gak.
Rasa macam nak struggle and broke that stupid thing, but bila dr cakap, lagi sikit jer dik.
Sabar yer.
Aku tahan jugak, even ada la babak hentak-hentak kaki kat kerusi tuh. Sampai tertelan air dia sekali.
Sucker dia aku buat perhiasan rasanyer...

Choi,
After five minutes... baru dia stop.
And itu aku tak kisah sangat la. Apa la nak di salahkan kalau rasa ngilu dan sakitnya. Randomly semua orang akan rasa itu semua.

Think positive: gigi anda akan kelihatan cantik dan berseri-seri bagaikan mendapat rawatan SPA (untuk gigi).
Hohohoho…
siap semua, korang kena bayar dua hengget untuk perkhidmatannya.
Total all, just three ringgit Malaysia.

Murah gila kan? Rasa macam nak cuci hari-hari.

Korang biler lagi? 

Excited punyer pasal aku dapt nombor satu naaa...
p/s: My great beat friend akan kahwin 2nd nov. Oh my, rasa tak sabar. Aku start cuti adalah daripada 29 oct sampai 3rd nov. Job aku adalah untuk lukiskan inai? I like. Thanks dear. 

Thursday, October 17, 2013

Jadi Sukarelawan/ Volunteer.

Assalamualaikum,

Hey, saper cakap aku ni tak berjiwa volunteer? Aisy, sila tolak fakta itu jauh-jauh yer coz pada bulan lepas, aku ada do this really kind heart job. Sila tepuk tangan ramai-ramai. Under TIMA, Tzu Chi International Medical Association.
*orientation-thanks to Dr. Eddy, pediatric consultation daripada General Hospital.

TIMA... Actually untuk medical kena pakai baju putih. So, first time kan. Aku sempoi jek la.
Ini doctor yang aku assist. 
hey, it's me... assist untuk prostate examination! 
So, actually before Raya Haji ada program ini lagi, tapi memandangkan aku balik awal untuk Raya holiday... tak dapek den nak nolong. Next time aku join. Hopefully, just ringankan tangan untuk menolong, mostly aim yang aku suka lakukan. Bukan jugak semua orang ada duit nak dapatkan rawatan, it's free dan even tak mendalam. And one more thing, kalau nak tolong... sila jangan pandang dia agama apa? bangsa apa? budaya apa? negara apa? Coz kita jugak ditolong oleh Allah. Allah pun menolong semua umatnya, tak kira dia sejahat kufur mana pun. 

Rumusan yang aku dapat kali ini adalah (untuk prostate examination), hal ini looks like breast examination untuk perempuan. Ada kesedaran tapi tak ambil action. So, camner nak detect? Malay, about 5%... than other race. itu pun diorang buat check untuk bahagian lain. Untuk prostate examination, nil. No malay... just Indian and Chinese jek... See... salah diri sendiri. 

p/s: disebabkan hang tak keluaq rumah, takkan aku nak serang rumah hang kot!