THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, February 27, 2014

unfriend at Facebook, do i cares?

Assalamulaikum,

Hey-hey....
I know some will bit disappointed with my post.
But, i do what i think is the best for me.
This kind of friends are at the era when grand opening of my account.
Too excited press approve button.
Whether i know them or not.

Some their wall post is a good things.
Half of it like rubbish.
Come on guys, who do you think you are to do every five minutes post.
Looks stupid, duh.
And those selfie...please.
Be rationale.

Sorry for those i unfriends.
Even we are not friends in here, i still be your friends in real life.
: )
Okay.



Adious!

Monday, February 17, 2014

Kiamat makin dekat, sempat ke korang nak taubat?


Assalamualaikum,

"Be somebody in the eyes of Allah, even if you are nobody in the eyes of people."
Ada paham?
Look simple kan, tapi ramai susah gila nak praktikkan pada masa ini.

Oh really, Why?
(pikir jap)
.....

Either korang nih ni jenis suka pikir problem orang lain or korang pentingkan dunya (dunia). Kantoi!
E.g Yelah, nanti apa pulak Mak Jah, jiran sebelah ni cakap kalau aku pakai tudung labuh sedepa. Kaler hitam pulak tuh. Dah nak mati ke apa?
E.g Stylo itu penting, cool lah beb.

Seriously?
Kiamat makin dekat, sempat ke korang nak taubat? Aku bukan apa, setakat nak pikir cara pemikiran jiran korang tuh, sampai 'dia' masuk neraka pun kau sanggup ikut. Sowwy to say la yek. Kalau dia cakap kau dah nak mati? Balas lah yang, setiap manusia akan merasai mati. Dan, please take a note yang sesungguhnya syurga dan neraka itu ada untuk dimiliki. Impikan, kejar ia dan make it real in akhirah. Amin...

Mulut orang, kalau kau seletip dengan pelekat gajah sekalipon tetap terbukak. Bagi gam Uhu pun boleh terkoyak. Dah nak kata apa, but who are they to judge you? Ahli syurga? Please, take this oppurtunity to change your lifestyle about Islam. Step by step, mungkin mulanya bukan hari-hari tetapi kerja keras untuk jadikan ia your amal for everyday! Yakin boleh.

Utamakan Allah! Allahu Akbar.

Sebab remember and harus kita ingat, Yang atas tu is the Greatest than your adik-beradik, your jiran, your girlfriends/boyfriends, your pengetua, your boss.
I don't care!

Sunday, February 16, 2014

Music?

Assalamualaikum,


Music?
M.U.S.I.C...
This is he talking about,
Oh no.
A big oh.

Cause me and music is too hard to be apart.
We are like BFF. 

What can i do?


This it is a big hijrah, 
And subhanallah... i hope i strong enough.
To do this.
Must do it.
One day.

Gonna make it.
Pray for me.
May Allah bless me.

Thursday, February 13, 2014

Korang selalu 'order' makan apa?


Assalamualaikum,
Hello peeps!
Roger-roger-ini-adalah-special page,
wahai-sekalian-die-hard-fan-pada-makanan.

Ini untuk kamu…semua.
You and me, we love food.

Okay, menurut kamus wikipedia:
" Makanan adalah bahan, biasanya berasal dari hewan atau tumbuhan, dimakan oleh makhluk hidup untuk memberikan tenaga dan nutrisi. Cairan yang dipakai untuk maksud ini sering disebut minuman, tetapi kata 'makanan' juga bisa dipakai."

What the… kenapa aku nak formal sesangat nih la kan. Aper jadahnya?
Tajuk dah sempoi tahap kambing, tang ayat takkan nak ala-ala budak sekolah darjah enam kot yang mesti skema tok lepas UPSR.
Tukar-tukar, ini boleh mendatangkan amarah,
dan menjatuhkan sentimen penulisan aku betol.
So, ting* sila sedut balik aura makanan anda itu.
Get it back now!

Makananan?
Korang selalu order makan apa?
Rakyat Malaysia kalau korang nak paham, senang jek.
Gi la kedai-kedai makan. Paling best yang 24 hours service.
Sebab kebanyakan daripada kita make a sense untuk makan enam kali sehari.

Kalah sembahyang lima waktu wa cakap lu! Keluar masuk bilik bos pon belum tentu sebanyak tuh. Aisey… nak cakap apa.
Dah itu hakikatnya… *sambil angkat kening sebelah.
Ngaku dak, ngaku dah hang?

Makanan kegemaran rakyat Malaysia?
Makan pagi, pastu ada tea break, makan berat untuk tengahari… peaaaatang lagi…
Banyak, terlalu banyak.
Division dia lagilah banyak… nak senaraikan satu-satu?
Apa korang ingat aku ni tak ada kerja?
Kalau terror, suruh kucing jiran sebelah hang taip la.
Hehhehe…  sadis gila. Apa la salah kucing tu dalam ini cerita.

Sebut pasal kucing, makanan eksotik kini juga telah dapat diterima oleh kebanyakan rakyat di sini. Agak-agak kalau alien daripada planet Marikh tengok pun pitam tang tu jugak!

‘We’re landed in wrong destination. They’re monster!’

Makanan eksotik aku pernah makan?
Huhui, apa cepu badak punya soalan.
Arnab.
Yeah, arnab yang bunny the looney tunes. Yang comel tuh, tapi aku dah makan dia.
Percaya tak?
Aku lagilah rasa tak percaya aku telah-dan-telah-lagi-sekali-telah memakan ia.
Wahaaa…. Aku rasa lallalalallaallalala….
Dan aku tobat tak nak makan lagi. Cukuplah mak aku bekalkan ikan dan ayam.


Makanan kegemaran aku?
Aku rasa aku bukan jenis cerewet bab makan, tapi ada certain food yang memang aku sesungguhnya tak makan.
Contoh ikan keli.
Aku tak makan.
Sebabnya, mak ayah aku tak pernah hidangkan pun benda alah ni kat rumah. So, bila dah besor ni, kalau orang hidangkan ikan nih, aku rasa macam kena paksa telan T-rex.
Urgh! Dan aku sanggup makan nasi putih berlaukkan garam daripada makanan ini.
True story okay. 

Bila dah belasah lapan sepoloh pinggan, badan mula malas, mata pun berat…apa lgi, sorong bantal dan kroh, kroh… la kan.
But, beware! Berkemungkinan korang boleh jadi obesity tanpa sedar.
That’s why makan tuh pado-padolah.
Bila nak wat senaman? Lemak kat badan tuh dah sama timbang dengan beras Super5. Sorry.

Yang pakai baju belang-belang adalah si birthday girl.
P/S: Kalau korang nak tahu cara makan awek or pakwe korang. Cer try ajak dia makan ketam! siput sedut masak lemak pun okaaaayyy gak.
If dia guna sudu and garpu.
Bolehlah gelak-terguling atas lantai time tu jugak.

Did I just date with Matt Dalas or Taylor Swift?

kerja part time bila owner restaurant tak masak makanan beef black paper steak aku!
Sedey-nyer...
sabotaj dalam diam owner dia kat aku nih. Tikam belakang.

Tuesday, February 11, 2014

Dia, kejar Keith Foo

Assalamualaikum,

Just now, aku and kengkawan gi One Utama.
Jeng3, sebab apa... sebab diorang (tak termasuk aku la kan) nak kejor si Keith Foo, si pelakon Arianna Ross TV3 tuh. But, but...but. Haprak! Si Keith Foo ke mana, kawan aku ke mana. How? Oh my, kenapa pulak la kan.... cam tragis gila citer.

That's because kitaorang balik kerja baru gerak... yolah apa lagi kena hadap???? Tentunya JEM. Kalau jem perisa peanut choclate tuh, sedop la gak. Ni, hampeh. So, tepat kol 8.00 malam baru sampai. Citer pun dah habis. So, tengok pentas yang diorang kemas tu jek la. Huahuahua... Kesian deh kawan gue tuh. Takper. Jangan dok sedey noh. For the rest of the day, dia dapat met other celebrities around there. I hope dapat heal balik dia punya ke-fana-tic-an.

Unfortunately....

"Oh, Keith Foo." meracau-racau gitu.
"Jangan fanatic sangat boleh tak?!" Gedik Lempang sedas nak?
"Aku tak kira," Sambil buat muka innocent. "Nak Keith Foo, jugak."
"Alah, kalau dia kentut busuk jugak. Manusia biasa jek."
Really?

Keep your sense of humor, my friend; if you don't have a sense of humor it just isn't funny anymore.

Pon.pon.pon...
Itulah kisah aku hari ini.
Dismiss.

Bajet comel la tuh.
we're at Fish & Co.

Monday, February 10, 2014

Mr. Nouman Ali Khan

Assalamualaikum,

So, yesterday...
I did something very good. and i felt good too! So great.
'Cause I met this wonderful man.
Subhanallah!
And i give my million respect to him.




Mr. Nouman Ali Khan.
And he is what i mean.
The first video that i saw... Speaking the common language.
Very well said.
Oh FYI, I also posted at my Facebook wall.
Just i feel it's worth to share together.
Also tag my others sibling.


And now,
it's in the list you must watch now!
If i can melted and learned more from it.
How about you?
Didn't you want something positive too.

And one more thing, don't too stress if it in English lecturer because dia punyer english tak susah nak paham pon.
Ok?
Now, go.


Semoga Allah always blessing my family, me, you, them... and others muslim community. 
Amin.
Best wishes to Mr. Nouman Ali Khan, from Malaysia.

Monday, February 03, 2014

Kalau engkau kejar ayam

Assalamualaikum,

Alkisahnya berlaku pada beberapa hari lepas… sebelum Tahun Baru Cina? May be, aku tak berapa nak ingat la. So, nak di mulakan--- tumpuan pada seekor ayam yang tak@sungguh tak berapa nak cantik dan tak berapa nak hodoh. Sebab sehabis fakta aku, sehingga 80% spesis dekat area rumah kampung sana adalah ayam jenis ‘katik’. Katik? Yolah yang kecik-kecik, berjalan pun langkahnya tak panjang mana.

 

Then, apabila melihat ayam 'bertuah' tuh buat catwalks depan rumah aku… anak sedara-cik Ziqa ni gilah sarung kasut besor yang ada dekat beranda dan kejor ayam tersebut. "Kejar-kejar dia-kejar dia sampai dapat!"

Time tu pulak, adik dia. Si Apiz telah terdengar kakak dia buat screaming hola-hola dekat luar. "Kena join nih, cam best jek". Dia pun bukak pintu depan dan berlari bersama. Tak pakai kasut! Ni budak baru satu tahun hah, mahu kena sunat ke apa.

Atoknya yang melihat…. pun berlari bersama mendapatkan cucunya yang tak berkasut itu, "hey, anak orang."

Lalu, terjadilah kejadian di mana si kakak mengejar ayam… si adik mengejar si kakak dan atok mengejar cucunya.

Bila melihat ‘ancaman keretapi’ dibelakang, si ayam pun apa lagi, pecut macam Usain Bolt! Argghhh!!! Kenapa aku yang jadi mangsa. Lari-lari-lari. Walupun sedor diri tu langkah pendek. Tapi nasib baik sebab panjang nafus... sebab...

Tiba-tiba, kasut yang dipakai si Ziqa (kan besor gedabak) terlari daripada paksinya… maka-Gedebuk! Aduhai, tersadai la dia kat tanah. Selepas sesaat, tangisannya mula kedengaran.

The end.
Moral of the story, mari kita makan sup ayam malam nih. Hehehehh….



Inilah dia budak-si Ziqa( hero sebenar dalam ini cerita). Adik dia relax jek sambil minum susu dn buat gimnastik kat sebelah.

Sunday, February 02, 2014

Kisah aku di malam Tahun baru cina.

Assalamualaikum,

Memandangkan adik aku dekat Perlis datang turun Kolumpo, so aku spend holiday dekat sini loh. Dapat cuti start Jumaat sampai Isnin depannya. Aku pun plan balik Khamis petang. Pas balik kerja. Jem? Aku guna public transport kan, ko nak cerita benda jem ke dak ni… salah orang ok.

Okay, nak dijadikan cerita… aku lepak tengok olang-olang lamai maa, dekat KL Central. Pastu gi TBS (terminal bersepadu selatan). Aku sampai dalam area kol 7.30 malam. Time nih, rasa sedey tetiba sebab terlepas tengok Arianna Rose! Okay. Huhuhu…


Aku pun gilah tunaikan solat Magrib jap… pastu gi buat rondaan free kat toilet, adik aku cakap yang dia jap gi sampai Pudu, aku pun excited lah. Tak lama kemudian, aku dapat mesej, adik aku cakap dia terlepas perhentian bus tetapi menuju ke Shah Alam?! What the horse! Alasannya, dia cakap driver tu BISU… titik. Woishy, apa perlu aku cakap ker yang kalau ingat diri tu tau kekurangan orang lain. Ko kena jadi alert lah. Dah menyusahkan aku kena tunggu dia---lama lagi la tuh. Yang si driver ni pun satu, takkan asyik nak jadi dependant kat orang lain, mahi bikin orang sakit hati. At least buatlah sign atas white board kecik or bunyikkan horn ker, apa lah. Ni lah… takkan semua kerja aku nak kena buat. Aku dah start membebel bukan-bukan.

Lapar. Aku pun gi la makan dekat restaurant Teratai. Tingkat atas tuh. Disini, aku terjumpa sorang kakak ni yang daripada skudai, johor. Baru sampai. Dia spend time gak raya cina dekat sini sebab adik dia kerja Kolumpo. Satu benda menarik aku nak share adalah, akak ni korang jangan pandang salah mata. Sebab dia cikai-cikai pun in progress to PHD holder okay. Wa caya sama lu la akak! Aku pun tanpa segan silu, aku ajak dia makan sama dengan aku (time ni kitaorang tengah beratur tunggu makanan siap). Aku makan nasi goreng jek, sebab aku kebulur nasi. Nasi.

Lepas siap makan, aku pun solat Isyak. Bagus betul. Then, tunggulah adik aku buat u-turn daripada train Shah Alam ke Kl Central ke TBS. aku tak tahulah pulak kalau adik aku memang berniat buat stroll satu KL memalam ginih. Tak tahulah kan motip sebenar. Dan aku pulak jadi Tugu Wanita Perasan Cantik, dekat jambatan depan KTM. Bayangkan aku tunggu situ sampai pak cik yang main alat music (alat kecik yang kita tiup tuh) tutup kedai. Giloh lah. Adik aku kena hargai pengorbanan aku!
Lastly, adik aku pun nampak la btang hidungnya yang tak berapa nak mancung tuh, huh… akhirnya… kini pasti. Aku dapat katil! Huhu… kitaorang sampai rumah dala kol 11.00 malam gitu..

Nak menaip pun aku rasa malas dah…