THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, April 30, 2015

Real story about buku 555

Assalamualaikum.
I think this story is too good and very awesome for me to share.

Masihkah kita kenal akan buku 555?
How it's look like.
Bad experience with it.
And yeah.
Nampaknya ia sudah luput ditelan era sekarang.
But today, i met again with this small book but in different persepsi.
After all,
It is based on my true story.
: )

Persepsi yang cannot be describe in a word.
When this mid age man, plus figure of foreigner workers... take this out to make a payment to this kedai runcit.
Duh.
Come on, at this freaking modern 20-an?
And that small book.
You're kidding me.

I  just stare at that book.
About how old it's look from here.
How cruel it's affected this man.
Cut it down every food, and bought simple one.
And bruhhh...small tears when i look back at it.

Anyhow.
Just like old me.
I can't see any people struggling in their life.
'Cause you have the right to say: this is not how my story will end.
Yup.
What in my mind at that time is just took that shit and paid every debt he had.
Game over!

But it's only in my mind.
I don't do anything.
Reality, i paid for my potato bread and get out from there.
Even not brave enough to facing that owner of buku 555.

In waiting for a lift, i still rewind about that book.
Until now, i'm typing this post.
...
I felt 50 % of unsatisfied how i'm act to it. Why i'm not doing fair like what my mind told me?
Or at least give 50 hengget sedekah.
So shame of me.
Regretful.
And please forgive me, Allah.

I know,
Not everybody is out there to judge me.
There are some who want the best for you... and want to help you get into Jannah.
Value them!
May Allah bless that man, his family, and other man like him.
Subhanallah.


Tuesday, April 28, 2015

Hal Kahwin: Nilai hantaran dan majlisnya.

Assalamualaikum.

Last two years, my friends and i attended kursus Kahwin (Sijil Pra Perkahwinan).
Not i'm yang gonna be married.
Don't ask too many question.
Nanti aku sekeh.
Just actually at that time,
I follow my friends who will getting married soon.

Excited pun ada jugak!
Tapi lebih kepada malu-malu, because lot of them came with pasangan masing-masing.
What the fish!
Pikir-pikir-pikiran, nak patah balik ke rumah pun ada terdetik jugak.
Lastly, i paid Rm 80.00... and give me my seat please.
Whatever, ada aku kisah korang datang naik kereta dan pakai baju warna Merah sama-sama?
No okay.
Emo plak.


Thank you Allah kerana takdir-Nya membawa aku ke sini,
Lot of fun and gain knowledge along that a day and half.
From how to choose spouse.
Step by step of wedding.
Rukun, sahihannya...
Everything.
Rasanya jangka masa yang diberikan macam tak cukup pun aku say YES jugak.
Limited time menyebabkan, most lecturer or ustaz skip their slot.

On the second day, i came late.
And one seat available.
Front row.
Shoot, like flashback back memories at high school.
Where i menjadi 'bahan'.
Red face!
Luckily, classes till mid noon.
Selamat.

Oh, not sure if my day came,
I could remember those things.
Hahhahhaa...

My advice for all bride and groom to be, outside there:
Walaupun dia suka buat kerja gila-gila flying fox… main roller coster, turun naik gunung or workaholic.
Secara naturally bila Azan berkumandang, dia akan mempraktiskan apa yang Islam tekankan daripada segala sudut.
One more thing... Walaupun tak handsome, air wuduk yang disapu ke muka memberi ketenangan bagi yang melihat.
Percayalah, boleh kalah Leandro Di Caprio!

One of serious topic i want to discuss is bila ada ustaz mengatakan bahawa mengapa semasa akad nikah di masjid—perlu dibawa hantaran segala ke dalamnya.
Bukankah masjid tempat yang bersih lagi suci.
Mengapa korang bawak juga kasut yang berkulit?
Kek coklat dan buah-buahan yang terlalu indah?
Tablet yang berteknologi tinggi?
Nak show kat siapa?
Allah?

--- bukankah ini menunjukkan kamu terlalu riak (meninggi diri) dan sifat itu korang bawak ke dalam rumah Allah!  Korang junjung benda itu lebih daripada isi majlis tersebut.
Think about that carefully.


And as pix above, persoalan pada abad ini ialah:Perlukah berhutang untuk berkahwin?
Menurut pandangan aku, (i donno others)
Islam itu mudah.
Rukun nikah tidak menyusahkan.
Sebab itu bagi aku, adab or norms ini jangan ikut if tak mampu.
Membuat sesuatu yang membebankan/berhutang adalah tidak baik.
Parents harus faham ini semua.
Bride or groom to be pon take port.
My advice, take it as simple as possible.

Kahwin bukan untuk sehari dua hidup bersama pasangan kita.
Ianya adalah ikatan seumur hidup sehingga talak tidak di jatuhkan.
Pikir dan pilihlah yang terbaik, buat solat Istiharakh…
Jika benar dia jodohmu, urusan nikah senang dan dipermudahkan...
takkan lari Qada dan Qadar Allah.

Sesungguhnya orang yang baik hanya untuk mereka yang beriman… juga sebaliknya. SubahanaAllah,
Allah maha besar.

Alhamdulillah.

Monday, April 27, 2015

Aryssa Sophea

Assalamualaikum.
Smile cause i'm happy.



Orait, memperkenalkan seorang lagi anak buah.
Namanya ialah Aryssa sophea.
P/S: Nama kampung aku panggil dia peah.
Pastu kena marah dengan kakak aku.
Huh.

Dia dilahirkan pada February 2015.
Heheheh...baru sekarang aku update. Sorry la yek.
Cam biasa, pipi bak tomato.
Cik Ziqa op kos suka nih.
Nak jaga baby cik aya katanya...

Berikutan kelahiran bayi inilah Mr Hapiz menggelar para bayi... bebeh!
Sweet lak ai.
Bebeh.
Kahkahkah.


Dia nih even baby, kuat borak gak.
Layan jek la. 
Masa tu aku layan dia dekat setengah jam gak borak nonstop.
Even just kuar sound yang aku sendiri tak paham.
Baby, apa kau aspect?

Lagi satu, dia nih kalau bawak kuar jenjalan.
Tak boleh on sunny day.
Aku rasa lah.
Sebab asal kena pancaran matahari, terik ke tak...mata dia automatik pejam.
Sampai la ko masuk keta.
Cheit, puteri lilin jadian!
Peah...peah...

Nasib baik ko ni cute.
Layan jek la.
: )

Hai semua!