THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Sunday, June 18, 2017

Selamat bercuti Raya!

Assalamualaikum.

Gonna missed this part of me. See you in after Raya all.

I will off for a week for cuti Raya. Yeah i took a pre Raya leave guys.
Sebab i like more pre part than a post part.
Dah memang daripada dulu memang gini.
Leader tak bagi, tetap nak cuti gak.
Like i cares?
Lama dah tak balik Johor. tau.

Ambil pre banyak bestnya.
Macam-macam boleh treasured,
Sahur mesti make sure my emak kejut. Makan nasi time sahur. Kena makan sayur. Nih wajib.
Pastu biasa tak tidur dah sebab kacau anak buah semua suruh bangun!
Hhahahhaha.... dah gini, kena la spent time dengan diorang sampai paginya.
Teman diorang main basikal.

Rajin sikit sapu sampah.
Ajak anak buah siram pokok bunga.
And mandikan diorang. Sebab confirm semua basah dah main air.
Make sure diorang ambil breakfast pastu.

Sebab kan tak payah masak lunch.
Bolehlah plan ank shopping Raya ke apa kan.
Or beli lauk untuk masak buka.

Untuk berbuka kami semua like makan kat rumah.
Senang dengan adanya budak-budak kan.
Selasa lagi satu.
Pastu,
Sebab boleh kejar Magrib and terawih.

Ambil pre ni pon.
Nanti boleh lah focus on hujung-hujung solat Terawih, kejar malam Lailatul Qadar.
Banyakkan amalan.
Banyakkan tolong parents.
Kemas store. Kemas backyard sekali.

And boleh tolong buat kuih raya.
Boleh tolong anyam ketupat.
And gak, prepared untuk juadah raya.
Huishhhh, best moments semua nih.

Tahun depan tak tahu camna.
Ada lagi tak merasa Ramadhan Syawal ni semua.
So spent wisely dengan family selagi boleh.
Kan?

Selamat bercuti Raya semua!

Saturday, June 17, 2017

Mereka dan mereka

Assalamualaikum.

I found this on Facebook. And if this is a fake article, I'm sure it still a reality in some place.
Why i said like that?
Sebab this is how dhunya right now.
Can't you see it ...
Messy, and no sense of humanity.
Pretty sad actually.

People should care to each other. Make a strong community. Strong Islam.
Untuk sama-sama patuh pada setiap urusan Allah.
Barulah keagamaan dunia itu memandang kita pada tarafnya.
Majority dan teguh.
Itu baru betul.
Baru proud of.

Ini tidak, sedekah sikit pon merunggut.
Pastu tak jujur. Biarpon Allah itu Maha Melihat. Subhanallah.
Most tragik, suka berbalah sesama Islam. Lagi-lagi jenis tegur tak bertempat. Dan yang mendengar pulak jenis cepat melenting.
Sifat sabar, gone forever.
Muhammad tak ajar ini semua. Masyaallah.

Geleng kepala.
Sampai bila tak ke mana la nampaknya.

Kesian tau. Bila tengok atau baca artikle jenis macam ni.
Bawak balik mayat ahli keluarga sendiri naik basikal, or bawak balik through jalan kaki sampai rumah.
Korang tak terfikir ke?
Tak rasa?
Sepanjang dia bawak si arwah berapa kali dia menangis?
Berapa kali dia disuntik kekuatan hidup?
Mereka orang yang tabah.
Dan terpilih.

I pray all of you. Me. Us. Always be fair to each other.
Every single thing we do, dalam masa yang sama appreciate every single people around us.
And who not around us.
May Allah bless them.
= )

Salam Ramadhan dunia.

Friday, June 16, 2017

Peah di pasar raya

Budak kecik nih memang. Asal kaki dia jejak kat lantai jer. Asal berkasut.
Di punya hyper-excited mau patah kaki nak kejar.
Bila my adik sent me this pix.
I just fuh. Mau dia bawak kesot-kesot bakul tuh satu pasar raya.
Bukan tahu penat pon budak teot nih.
Nanti la bila i arrived kampung. I know what to do.
Kita tickle dia. Serangggg!

Wednesday, June 14, 2017

Something personal

Assalamualaikum.

I donno how to react when someone need my opinion about something personal in his life.
Like... dude, we're living with people.
P.e.o.p.l.e.
People always weird.
And always be weird.
Forever and ever.


Even dia dah jadik your halal partner.
Korang akan still tak paham dengan perangai dia.
Sebab masing-masing have own perception and thought.
Even bad habits too. Yang maybe diorang rasa, benda tu biasa but not to us.
And kita tak boleh nak sekat semua tuh.
Nak ubah pon take time lah.

So, nak replied in my point of view about those topics tuhhh rasa macam... camna ek.
Sebab. You know me.
I'm not married yet.
Partner pon masih tengah tunggang terbalik nak carik nih.
Nak borak lebih pasal this important part memang tak ada experience sangat duh.
But, what can i said, for this condition are...
Discuss la dengan cara yang baik.
Open table, curhat segala isi hati apa yang tak puas hatinya.
Like me, I'm the person yang jenis tak kisah in everything. As long as i think benda tu boleh consider, so just move on.
Let my partner be what he want to be. Lantak dia lah.
I don't mind.
Tapi kena bagi se-das sarcastic ayat sikit ar. Biar sekat sikit gilanya. Kan.

To my friend, and korang luar sana yang ada probs dengan partner.
Again i said, cer bawak bincang.
And be fair.
May Allah bless you and your partner.

Oh Du-duri-an

Assalamualaikum.

Ni story about minggu lepas or minggu lepas satu lagi.
Pasal durian.
Oh duri-an.

Time puasa makan durian?
No hal.
Janji perut tak full gila masa berbuka.
Tu penting.
So time nak tunggu untuk durian mai. Gilah buat solat Isyak, terawih dulu.
Ala-ala exercise, so perut ada space ank makan durian plak.
Then, nanti lepas makan boleh jump terus on bed.

And nasib ada sponsored by my doc.
Huhuhuuuu... mekasihlah.
Dekat 400 hengget la semua yang my friend beli.
Fuh.
Boleh beli emas bling-bling jap.


Bila makan durian kat KL nih teringat nikmatnya makan durian kat kampung nun.
Kampung tuh free je.
Fresh pagi-pagi kutip durian jatuh daripada pokok and time tuh gak nak makan terus,
Apa nak kira kalau breakfast makan durian?
Kan.
Barulah Malaysia nama dia.

Missed my family!
Can't wait to meet them!

Tuesday, June 13, 2017

Iftar: PCMC

Assalamualaikum,

Yeah. Seperti yang di promised. Ni la post about iftar PCMC pulak.
Kami buka puasa di T'mor Place.
Tempat my doc punya restaurant.
Dia belanja makan free for our department.
Thank you very much yer.
Semoga selalu murah rezekinya.

And i met baby Nana here!
Besar dah dia.
Huhuhuu... Touching. Suka dia makan kurma. Habis satu bijik.
And, nak susu tak babe?
Hhahahhah... mahu kena lempang dengan my friend.

There she is. Pakai baju kurung merah gituuu... anak dara hang dah noh.

Sini, tak ramai yang attend.
First sebab yang non muslim seganlah la ape la.
And second ramai balik kampung sebab cuti panjang kan.
And maksudnya kena telan semua makanan yang ada.
Ini kena tengok perut. Sanggup ke tak. Hhhahhahah...

Ada dua jenis nasik. But i preferred nasi putih.
Ada ikan goreng. Lauk kambing. Ada udang. Which skip dulu. No meds.
And acar.
Tekun asing dia punya bawang. Hehehhe...
And lots of dessert!

Muka orang malas nak ambil gambar. Don't mess with me.

I likes otak-otak. Sate dia. Marvellous!
Pulut panggang. And bubur. Ni sambung part two. Makan kat bahagian luar.
Lepas main mercun!
Gian duh.
Sabar jela nanti main kat kampung.

And air laici. Must ordered nih.
Awesome.

Borak-borak and on the way balik, dioarang beria-ia nak gih Jalan TAR?
I just a what?
No.
Gila. Crowded kot tempat tuh.
Dengan jubah? Mau kena pijak je la kainnya nanti.
Like nak sekeh je sorang-sorang.
Nasib terus balik rumah.
Yeah!

Thanks again doc!

Monday, June 12, 2017

Iftar: Geng Sime Darby

Assalamualaikum.

Salam Nuzul Quran semua. 
Hahahaa. Baru ada kesempatan nak update.
Sorry lorh.
Sebab banyak pulak kne cover oncall orang lain. 
Ikhlaskan je hati sebab pikir nak cuti seminggu kan... Pastu lantak koranglah nak tunggang terbalik.
Cayokkkk!

Alhamdulillah. Even gitu,
Time post call after habis kerja. Sempat join iftar mane-mane program.
And one yang penting adalah iftar dengan budak spital lama. Sime darby punya team.
Ini aktiviti wajib setiap kali Ramadhan.
Sebab hari lain punyalah susah nak join makan or gih mana-mana event.
So time puasa bit must have.

And memangkan time area pukul dua petang. Panas. So malas nak bawak motor.
Naik LRT, jump ke KTM.
Turun Kepong dan naik Uber.
Sampai sana. Ramsay Sime Darby Park City... banyak perubahan dah.
Makin lawa gituh.

And sempat la jumpa few friends yang semestinya tak dapat join sebab oncall and some doc.
Diorang risau tengok i makin kurus.
Replied je, cakap penat sangat. Makan pon tak lalu.
Dan borak sampai pening.

Asar kat sana and terus siap-siap gerak ke tempat nak buka puasa.
Nasib tak jammed sangat.
Kami berbuka di Kelab Golf Abdul Rahman, rasa nama tempatnya camtu lah.
And tiba-tiba segan sebab ramai yang in ootd dengan baju melayu, jubah and baju kurung bagai.
Kami sempoi je pakai macam nak pergi bazar Ramadhan gamaknya.
Tapi ada kami kisah?
Kan.

And lauknya semua sangat debom. Sangat.
Ada grill. Manisan part. Ada western. Lemang. Memang best gila.
Buka jer, semua terkam makanan bagai tak ingat dunia.
My friend sanggup tolak kurma sebab lebih sayangkan lamb chop steak dia.
Haish.

Before melantak sangat, kami plan makan sikit.
And terus Magrib dulu.
Sebab nak lepak sampai kembung after that.
Ni baru betul friendship goal kan?
The best!




And telekung tuh, siap-siap bawak.
Sebab biasalah tahu nak kejar Asar Magrib kan.
So, mana tahu my friends semua buat kerja gila nak solat tepi jalan ke.
I'm prepare oh key.
And shared la dengan budak-budak nih yang nak pakai.
Bagi owner sebenar dia pahala bnayak sikit.

And you know what, sempat i cilok lauk daging masak hitam mereka yang awesome.
Sebab ada bawak tupperware satu, bekas buka cenkodok semalamnya.
Hhahahha....
Well.
Rezeki la namanya kan.
Muka innocent la time masukkan lauk tuh.

Pastu balik, ingat nak naik train. Pastu jump LRT.
Tapi dah malam gila, kol 10.00 nak ke 11.00.
Keretapi pon tunggu-tunggu tak sampai-sampai.
Lastly decided naik Uber jer.

And dapat Uber lelaki. Mula-mula rasa takut gak. Tapi after screenshort dia punya plate no and contact no. to my friend. 
Rasa ok sikit.

Rasa nak lempang diri sendiri sebab tak merempit petang tuh.
Redha sangat lah. Dia nak charge beratus pon sanggup lah.
Janji sampai rumah.

Ni kalau my emak tahu ni, mahu dia rantai satu bulan soh dok umah.
Sorry ma.
Tak nak la susahkan my friend suruh hantar. Sebab nanti kesian pulak dia balik sorang-sorang.
Dia pon perempuan.
Logik tak.

And next post, pasal PCMC iftar plak.
Jom.

Tuesday, June 06, 2017

What kind of hadiah?

Assalamualaikum.

This coming june, 12th is my friend birthday. 
And still tak ada beli apa-apa lagi.
I donno what types of present i gonna be prepare for her. Apa agaknya ek?
Sebab bukanlah pro in this thing kan.
Takut salah beli pulak.

She is a Russian women.
She like something simple, and treasured.
And don't like any expensive things.
Ni i like about her. Tak demand tinggi.

And i just think i can go to the Kraf Raya sale and bought her something from there.
Because you know...  tourist... and art.
Seems like a good idea kan.
Wohooo.
Bye.

Monday, June 05, 2017

Jemput-jemput pisang

Assalamualaikum.

Jemput-jemput pisang name is not so cool as Johorean always called this foods... cenkodok.
So we knew that ianya adalah something from pisang.
And untuk nama jemput-jemput adalah plain color with ikan bilis and bawang semua tuh.
Yang ini, bila dapat... cicah pulak dengan sambal kicap. Panas-panas.
Fuh. Terangkat
That's why i loved my negeri.

Our backyard memang luas.
Ada tali air and paya bagai.
Ada gak pelbagai jenis pokok. And pokok pisang adalah yang paling senang berbuah.
Sebab tu berderet jer... pokok pisang ni pon macam-macam jenis.
Pastu kena make sure daun-daun kering nya selalu kena cut off. Biar ia tmbuh sihat dan kuat!
Kah.kah.kah.
Nak explain pon bukanlah pro sangat.
Janji boleh makan, i like.

Kena tengok gak ada yang sesuai untuk buat pisang goreng, kerepek pisang or cenkodok.
And my emak always make all of it for her kids masa kami kecik dulu.
As breakfast or untuk minum petang.
Gituuu.
Oh, so lovely lah bila dok rumah kampung.

Siapa yang tak pandai masak benda alah ni, boleh lempang diri sendirik.
Jahat pulak tetiba rasa.
Sebab it's so simple. Easy and sedap.
Bab berminyak tuh, normal la.
Hehheheh...

Anyhow. Today, I would like ajar korang masak this dessert lah.
Senang jer.
And my resepi memang no measurement ok. Sebab rasa poyo sangat bila letak semua tu.
Mau my emak gelak guling-guling kalau dia baca ni.
Tak sanggup.

Just make sure ada pisang, tepung, garam sikit and minyak.
Then here we go.

Pisang tu asingkan kulit and isi.
Dah siap, gih lenyekkannya.
Ikot koranglah nak blend ke, lenyek pakai cawan ke spatula ke.
Janji benda tu hancur.
Then, baru masukkan tepung gandum plain dengan garam secubit.
Ni kena ikut deria rasa yang tinggi. And cara gaul yang berkesan.
Adunan jangan so cair, or keras. Sedap-sedap jer.

And ada soh letak majerin, tepung beras,  telur, or baking powder.
Ni ikut suka korang lah.
Kakau tak letak tak pe, tak disabitkan mandatory seumur hidup pon.

Siap semua. Baru panaskan minyak yang memuatkan cenkodok ini boleh tenggelam.
Sebelum masuk dalam kuali, minyak make sure betul-betul panas. Baru dapat kruih. Kruih. Krui. Nya...
Jangan lupa balik-balikkan and bila dah cukup masak. 
Tos dulu and put inside bekas yang ada kitchen towel alas.
Serap minyak sikit.
Pastu baru pindah in another bekas paling debom yang korang ada.

Anak Kak Her, Zara said she liked my cenkodok!
And silalah hidangkan ini dengan teh panas.
Almaklumlah, kopi tak minum.
Done!

Saturday, June 03, 2017

Kraf vs Mood Republik Raya

Assalamualaikum.

Bila dekat nak Raya nih. Banyaklah sale yang melanda.
Nih yang bikin hati tak keruan. 
Mula nak buat kira-kira paling tak masuk akal.
Sampai budget pon ada lari gituuu. 
Huhu la kita ramai-ramai.

As Kraftangan Raya sangat dekat dengan my hospital. I still tak berkesempatan pergi ke sana.
I decided if gih pon i will not spent anything there. Just round cuci mata.
Tengok all those amazing homemade yang diorang pamer.
Kagum dalam menahan diri sendirik. You know how hard it is?
Tapi you can do it girl.
Sebab i want my money spent wisely and that goes to Mood republik Raya.
Sorry deh.

Mood republik cam biasa kat Pwtc. Mesti crowded gila.
Homaiiii. 
Demi baju Raya, redah jela kan. 

I plan mau gih masa hari sabtu or ahad. That day yang sepatutnya i dah get ready to balik Johor. Tapi melencong jap.
Sebab nak borong baju raya sehelai dua.
Tumpang sekaki for my younger sister and my emak satu gak.
Hehehee...

I hope they provided lots of pastel color in baju Raya. My fav ever!
Yang mana less lace, less labuci diamond bling-bling semua and those drama.
Barulah happy i nak shopping.
Sebab i minat yang simple yet beautiful.
And if some shawl yang jual murah. I will go with it too.
Ni tengok budget.
And kasut tak dilupa. Tapi kasut lama quite ok. Nih standby list.

And also baju for my ayah.
He will kecik hati if my emak je dapat.
I will make sure he will get something from me.
I promised to you ayah.

Excited yet cemas sebab terpaksa withdrawal money from emergency fund.
Kuang.kuang.kuang.
Nanti i ganti balik ok.
Sorry sir.
B.y.e.

This is gardenia chocolate bread with kismis.
One day, it looks like this.
Hebat betul my imagination, kan.

Friday, June 02, 2017

He and his drama

Assalamualaikum.

I donno is it my fault or not.
Or he always memang camtu. Dengan those drama.
Dan again, we don't talked anymore.
Great.

... Last two days, my colleague tak dapat buat oncall. Kesian dia, sakit. Cepat baik yer!
And someone yang rajin buat oncall, he can't do it on that day.
So, he asked for my help.
And we discussed and I volunteered to do it. Ikhlas sangat time tu. Tak ada keraguan.
Betul-betul ikhlas. Ok.

Time diorang asked for my help is around 1130. Duty start at 1200 pm.
Nak balik rumah jap nak ambil barang pon serba salah. And malas. Nasib ada spare banyak inside my locker.
Then tiba-tiba teringat I don't have any foods untuk berbuka.
My friend suggest soh gi ordered cepat dengan dia.
She said menu hari tuh ialah some crab with pau or rice things.
And I agree. And i ambil nasi with crab.
You remember this.
Nasi with crab.

Tak lama pastu, my friend from different department whatsapp me. Dia nak set date untuk buka sama. And after few chat. Kami dah capai kata sepakat.
And you know what, rupanya dia pon oncall jugak time tu.
And i said, tolong hantar some lauk buka sikit. Sebab she said her father akan hantar nanti petang.
Ngecek sikit jer.
I just want lauk jer. Dia pon tak kisah.
Alhamdulillah.

Sebab my plan ialah... rice with crab yang i ordered. I will paid macam biasa.
But i just took the nasi and tukar dia punya lauk.
Lauk from my friend tuh.
Crab tu plak. Just bagi la kat anyone yang nak, kan. Siapa tak nak chilies crab meals yang gojes meliur tuh.
Because i can take risk makan crab time oncall. Mau allergic, siapa baik hati nak tolong cover?
Ubat pon hanya ada kat rumah.
Big no duh.

And masa tengah update, pindah-pindah set untuk kes on the next day. Dia datang to me.
He said, he got a problem with the menu list. Some changes lah.
Nak tukar my nasi with pau.
Time tu teringat balik that my friend cakap mak dia masak ikan goreng sort of thing.
Imagine. Ikan goreng dan pau.
I just can smile to myself.
And i said, tak pe. I don't mind. I just paid. Tak ada food, pon takpe.
Tak kisah.
Even rasa nak menangis pon ada.

Pastu dia pon cakaplah, tak akan dia nak makan two set plak.
Thats my set. And i should take it.
Ceh, bukan dia ni jenis kaki makan before ke? Rasa bersalah lah tu.
And whatever it is, i ulang banyak kali... i said. Tak pe. I really tak kisah. Dia nak bagi pau with crab. Tak kisah.
I don't mind.
Kalau tak bagi that food pon takpe.
Yelah, ada pernah nampak orang makan pau kosong dengan ikan goreng?

Then, after few minutes.
I terus terang cakap, that actually i dah ada my own lauk buka puasa.
Which I really don't want to tell to anyone. Includes him.
Bila i said like that, dia terus silent and nak blah daripada situ.
Which i don't aspect dia kan response cam tu.
I tried to catch him. Grab that blue scrub suit. You know, but he's stronger than me.
And he said, lain kali tak payah order dengan dia. Menyusahkan. 
And the door is broken.

I just kept pandang that door.
Until my friend nak bukak pintu ambil barang.
Pastu pintu tak boleh bukak.
And we pull and push, and i repaired it myself. Because I'm the one responsible to it. Nak harapkan budak tu? Huh.
Nasib after few attempt, pintu tu da ok balik. Seriau gak.
My friend pandang pelik. Dah kenapa tanya dia.
Gaduh. I said. Cam biasa.

After i finished my task, i terus sent message my friend cakap i need a nasik with that lauk.
Sorry susahkan parents dia.
Nanti i paid.
And my friend, cakap, it's ok.
Nasib baik.
Love you lah, kawan.


I donno about my level of puasa  that day.
But Alhamdulillah i can still cool with those things.
And sebabkan kami sama oncall and I surely rasa that he doesn't want to see me. Bayang-bayang pon tak lah. Positive.
Then,
I spent my time dengan solat terawih and lots of recited Quran that night.
Lagi best.
Lagi best lagi, rasa macam malas nak tidur situ je. 
Tapi fikir not comfortable, tidur la atas sofa. 

Actually I don't like this kind of fight. 
Nak gaduh pon tak guna. Even rasa nak tumbuk je muka dia. 
But nak twist plot apa lagi la kan. Memang dah benda nak jadi.

Is it my fault? Yang i got my own lauk?
Should I cancelled at the first place, suruh my friend tak payah hantar?
And mostly, do i nih menyusahkan dia?
Kenapa dia camtu ek?

And fine, i will remember dia punya words. Jangan ordered anything from him.
Yeah pasti.
And most welcome sebabkan think that i burden you.
Baru sedar. 
Huhuhuuu.... I missed my family!

Anyway I will not gonna explain all this nonsense things to him.
Biarlah dia fikir camtu. I'm ok with it.
Believe me, i never simpan dendam to anyone. Or anything.
Just be matured. Be happy.
We don't know what time Allah will call me, you. 
Us to face Him.
Should i paid for that crab things? and Nak minta maaf if this is my fault? 
Perlu ke?
Anyway. Raya just around the corner
Selamat berpuasa. =)

Thursday, June 01, 2017

Talked about my hijab ,my style

Assalamualaikum.

Ramai yang tak puas hati with my style, sebab i prefer wore something yang loose.
Yang boleh muat another one two people in it.
Pastu dengan kain yang meleret since dulu.
That i still young, why not enjoy my life and wild.
Bla.bla.bla.

I just okay with it.
Diorang nak cakap belakang, or i'm too Islamic much or whatever.
Like i cares?
Wrong person duh.
Sebab i tak pernah said anything about what they wore,
Not a bad things to it.
So why they like judging my clothes?

Come, i beritahu a bit what i want to sampaikan. Read carefully.
I don't like my curvy body. Each of it.
I don't even want to show it to any of you. No one. None.
And my long kain is because i don't like wore socks.
That's why i make it long and meleret.
To cover my feet.

Can you leave me alone?
Please.
You're not benefit at all to me.
Bad parasite.


But if it something useful to me. You can judge me.
Like one day i just wore my simple ootd.
With a long sea blue skirt and grey sweater and sneaker with navy blue scarf.
And in a lift, my colleague tegur me.
That i look so fine and why not tried labuhkan my scarf.
And i just smiled to him.

He said something right duh. This is a good judgement.
I memang terasa, rasa nak tumbuk je dia, but in positive way i respect him.
Thank you there.

That this is one thing yang dah lama i nak change. In my style.
Is it it is the right time.
Ramadan zone?
InsyaAllah.

Soemetimes, we don't understand what people think.
What they're going through.
What we're going through is totally different.
Just be a someone good in soeone life.
Stop judging.
If you can't praised it.

Wednesday, May 31, 2017

Korea atau tidak?

Assalamualaikum.

My friend ada invite me gih join rombongan Cik Kiah ke Korea.
Next year, 2018 bulan August.
I said, on jela. But after beberapa days kebelakangan ini, which I'm not sure it's a good decision or not.
As my big project is early next year too.
Hurm. Walaupun jarak dia jauh, but still... still kena pertimbangkannya.
What should i do?

Korea is not in my bucket list to travel. Even diorang cakap best la ke apa.
Sebab I'm not fan of any Korean things.
Running man jelah i tahu.
Makanan diorang?
Lagilah out. 
Fikir-fikir, daripada Korea baik pergi Jepun. Islam kat sana lagi banyak.
Easy sikit nak dapat makanan.
And orangnya more courtesy gitu.

Pastu sambung fikir. Daripada gih Japan, why not travel to other Islamic region.
Middle east ke contohnya.
...  Iran is one yang most wanted place nak gih. Hah yang ni baru lah excited nak pack barang.Sebab sana Islam is major and just different in the Syiah things.
Mostly i think they are loveable.
And they're not what international news talked about.
Beza sangat. 
Palestine, Syria, Kuwait, Dubai, Turkey, Morocco and so on. Pon cam best.

Selain middle east, ada gak dream tempat mahal sikit macam Norway. Layan Faroe Island, or tour Europe ker kan.
Heheheee...
Banyak sangat berangan nih.
Siapa nak sponsored?
BTW, Korea or not?
...
Not sure deh.
But i think it's a no.
How nak cakap kat dia ek?
Lallalalaa...


And bila dah cacelled yang tu. 
Who's gonna be my travel partner in future? Nak travel solo, not in million years sebab pompuan kan. Mau kena culik? 
Of course if one day i do that, my emak and ayah will halang kat airport.
Nak buat drama leleh air mata ker kat sana?
Sebab diorang tahu i nih jenis gila sometime. Walau sempoi mana pon.
Suka ikut rasa hati sendiri. Sometimes degil banyak. They worried much about me.

And mostly i will not travel to the city and be in crowded place. Not ok.
But i will treasure their culture and art. Countryside yang boleh bring me closere to them.
And phenomena yang indah that will be capture in my new camera, one day duh.
Yeah.
One fine day.
Jom? 

Tuesday, May 30, 2017

Nenek tak sihat

Assalamualaikum,

Baru-baru nih my aunty post in Whatsapp family that our nenek tak sihat.
And my family decided nak melawat.
One day before puasa, sebab nanti Raya kami tak akan balik kampung sana.
Only after a week barulah Raya sana, sebab nak mixed dengan some wedding there.
My cousin punya.

I can't joined them sebab I'm oncall masa diorang on the way tu.
So just boleh pass some money untuk duit minyak and bit makan.
Salam and phone call je gak.
There go there dengan two cars.
And bawak bebudak sekali.
Meriah la tu.
Missed them so much.

And diorang pon snap gak some pictures. Sebab i paksa. Well, why not kan?
Looks she quiet well dah. Jumpa cucu, cicit.
Muka ada happy.
Orang tua. Biasalah.
Kena cared, treat them baik-baik.
Kenang jasa mereka.
One day, we in their shoes.
So ajarlah anak masing-masing the best dalam menghormati jasa orang tua.
Benefit pada diri sendirik jugak.

I paray my nenek the best.
And dapat puasa and terawih.
She is a good nenek and most lovely one.
Kept strong nenek!

Three kiddos in three ragam nya tersendirik

Missed lorh.

Monday, May 29, 2017

Bon appetite

Assalamualaikum.

Ada sekali my doctor kat department tanya after i makan nasi dagang free masa awal May tuh.
She said, you ada gain any weight tak since kerja sini?
Sebab i look you macam makin kurus.
Huh. Terkedu jap. Apa masalah pulaknya kan.
Then my friend yang beria-ia jawab.
Memang dia suka on behalf of me.
He is whatever la kan.
Terus gih keluar pantry, gih solat Zohor lagi baguih.

Baru-baru nih gak, my colleague said that my face look pale.
Dia dah banyak kali tegur, but i just ignore. Yelah muka orang tak suka make up. Serabut messy gitu.
But that day, dia face to face dengan me. Dia cakap dia serious.
Pucat gila.
Like anemic.
And i replied, i'm okay don't worried to much. 

I admit i'm too careful in my diet. Paranoid you can said. 
I donno, some food banyak ajinamoto kot sebab lepas makan mesti pening. Nausea. And plus I think I'm too tired. Dengan penat kerja. That's why i don't makan sangat.
Kalau dulu, penat mana pon. Breakfast wajib. Lunch is lunch. Dinner tetap ada.
Tapi sekarang, breakfast of course. Tapi lunch selalu jadik dinner.
So jadinya... makan dua kali tu jela satu hari.
And in between kalau lapar sangat. Selalu ngap biskut jer. Or chocolate bar.

And, not like I gila kurang makan. But if i'm in mood. And sangat lapar, you can see I boleh telan satu dulang punya orang.Tu maksudnya sungguh-sungguh lapar. 
And don't kacau me.
Tapi mostly, i prefer just makan half pinggan nasi. 
And if the foods so good macam mana pon. Gitu jelah kuantiti nya.

Ni puasa, my sahur. I prefer lots of water and dua, tiga biji kurma je.
Sebab malas nak heat up apa-apa.
And i tell you what. I ate a bowl of cococruch and milk for my first buka puasa baru-baru nih.
Sebab tu je i can accept.
If my emak tahu nih, mesti dia sedih. Sorry, ma. I tried. I promised.

And after terawih berjemaah and tahlil malam tuh, ada some moreh. No appetite at all. Tak makan lah.
Terus balik.
And second puasa, i tried treasure Bazar Ramadhan. Carik something yang kena dengan selera.
But i will tried soemthing light.
Because i hope the owner tak letak ajinamoto or any suspicious flavor.
Insyaallah.
Bon appaetite to me.

This kuih raya i can recomended for you. Sebab semua kiuh diorang fresh from oven. And they all so friendly.
Silalah jenguk-jenguk.

Sunday, May 28, 2017

Kek buah

Assalamualaikum.

Homaii, lama gila tak update blog nih. Sorry duh.
And salam Ramadhan al Mubarak 1438H guys.
Okay. This is some refreshment from my life baru-baru nih.
Citer pasal makanan pulak kan, whatever...

Terus terang jelah. Since kecik. Memang tak suka gila pada kek buah. Korang bagi free pon tak akan makan lah.
Sentuh pon idok.
Sebab i knew, biasa kek tersebut memang sangat manis and ada buahnya lagi. Lagilah manisss.

But, two days ago. My perception tentang kek buah totally out.
And dah jadi fan pulak.
Sebab dah jumpa kek buah yang sedap. Tak manis sangat.
Moist.
And so lovely.
Yummy.

Hasil carian imej untuk kek buah
Gambar daripada Google, sebab tak treringat nak tangkap pix. But exactly look like this. Kek buah, kukus.

Kakak kepada my friend dia jual.
One piece darab berapa kali berapa tak sure. In square tapperware.
I just paid Rm 30.00.
So, whatever murah ke mahal. But affordable to me.
Kek ni kek buah jenis kukus. Some said, susah nak buat dia. 
Dah sedap nak wat camna. Kan.
Owner cakap boleh tahan until six months. Tapi kalau tak habis, dema kat pantry department je.
Apa susah.

I also cut in small pieces and jadik juadah tukar-tukar kek dengan my friends.
Hhehehhe...
And so far so good.
Dah habis. Licin.
Nak repeat order? Macam yes. 
Let's see jelah.
Ok. Bye.

Sunday, May 07, 2017

Pesta buku Pwtc 2017

Assalamualaikum.

I actually tak tahu pon about this event. Don't get any email duh.
Nak dikatakan rezeki tu ada...
Ahad tu my friend messege me, jadik kan pergi tahlil sama kat rumah one of my colleagues. Of course. Dia ni kan. Pancung gak.
So i rushed balik from rumah anak yatim. Siap-siap and naik LRT.
Tak payah la dia nak pick me, sebab i'm independant enough,

Sampai sana, dia tak gerak lagi. Dah la kami dah lambat. Haish.
Sebabkan dia lambat, semat berlari kejap gih KL Gateway and beli two swill rolls, ole-ole nak datang rumah orang.
And sampai je kami kat sana, semua dah siap. Orang semua dah makan.
Segannnn... terlepas satu lagi tahlil. You can checked in my previous post untuk tahu lebih lanjut.
Lauk dia sedap-sedap, but i'm not type yang makan banyak.
Mak dia pandang sayu je sebab i ate bit only.
Nasib my partner ni jenis makan banyak, bertambah-tambah.
Hahahhaha... cover terbaik!
Good duh.
Rasa bersalah sebenarnya.

Anyway, so after balik from that majlis, dia soh teman pulak gi sana-sini lah. And time ni lah baru tahu everything, about pesta buku, and dia nak pergi sana. With his father.
Dia pon invite me together lah.
Excited nak pergi jugak, boleh je ikut sama, but dah petang sangat.
And after few second, i decided... biarlah dia pergi dulu.

Tak sanggup nak menghadap crowded kat sana dengan baju yang kain dia meleret bagai.
Pastu nanti nak kejar Magrib and Isyak. Dah la tak bawak any bag.
Telekung apatah lagi.
Just sempoi dengan kunci rumah and some money in my baju yang kiri kanan berpoket.
And phone in hand.
Hahhahha...
Kept safe. Pergi esok jelah.

1st may, I'm free. 

Plan untuk celebrate birthday awal dengan kawan hospital lama, terbantut sebab my kawan semua oncall. Kahkahkah.
Nak wat camna.
Ni la padahnya bila terlupa nak apply cuti, and mesej kawan awal sikit.
Mereput la kat KL nih.
Hahahaaa.

Olala. I like books!
Pesta bukunya sangat awesome. And puas hati gila.
But bit confuse sebenarnya and i think they should bagi maps kat pintu masuk utama. Senang.


Sebab i thought hanya ada level bawah je. Pastu jalan lagi, ada stage and tanya orang area situ, diorang cakap ada lagi kat atas, and tak payah daftar. Naik je.
Me pon, oh ya. Nasib tak balik terus tadi.
And kekadang ada rooms yang korang boleh terlepas pandang. Sebab banner dia ada yang terselindung.
Hati-hati.

Lots of discount and banyak sangat idea.
Ada more pada budak kecil, keagamaan, education budak-budak university.
So, kebanyakan booth yang i go. Semua thought me is a islamic student.
Maybe sebab me and my Adidas backpack.
And sebab tula i got one book for wanita in jawi version!
Rindu gila nak baca jawi weiii. 

And tak lupa diorang bagi exposed sekali to sejarah islam di Asia Tenggara. Best.

As my big project adalah next year. Nak gak beli kaitan dengannya.
About umrah books, tak banyak.
And boleh dikatakan hanya empat lima booth je.
Itu pon, not as i thought it will be
It's ok.

Total I spent, Rm 120.00.
Dengan sebelas buah buku.
Worth it.
Smiley.

Saturday, April 29, 2017

Our belanja makan-makan

Assalamualaikum.

I'm getting older duh. More bucket-list to go!!

May is next week. Tinggal beberapa hari je lagi.
And it's my birthday.
Usually i will celebrate it with my family member.
Just cheer my parents sebab i know how hard diorang besarkan makhluk Allah yang tak seberapa ini.
Dengan degil, cam jantan, hidup ikut suka. And so on.
Tapi lastly i tried make them don't worry so much about me.
Cuma hal jodoh tu... nanti i tried cekau anak teruna orang ye.
August is my limit kan.

And because this year i can't make it.
Sebab terlupa nak apply cuti awal.
Padan dengan muka sendirik.
Yelah, ramai dah ambil direct cuti daripada hari pekerja.
So, kesian pulak nak susahkan orang nak change schedule.
Hanya boleh apply post call on that date.
Ok la, not bad.

So, bolehlah treat my self or i plan nak celebrate dengan anak-anak yatim tu sikit.
Maybe sempat ke tak.
If kena stay back. Berhuhu la kita.

So far, on Hari pekerja... which may be jadi or not.
As usual, celebrate dengan kawan kat previous hospital. Ni tak message diorang lagi.
Mana tau diorang nak gi picnic macam dulu-dulu.
Borak-borak, sleepover bagai.

And plan lain. Me and two other friends ada plan nak belanja our department makan-makan.
As simple as we can.
Yang ni progress story behind it memang lawak.
Dan sangatlah terima kasih kat owner dia.
Rasa bersalah pulak order ikut selera sendirik.
Even budget ciput gila.
Aim utama, roti jala je sebab teringin nak makan.

The rest, ada space sikit. Just spent time dengan Allah.
Berterma kasih padaNya, sebab atas semua kehidupan yang dilalui.
Alhamdulillah.

Lastly, i hope my colleague tak pedajal me!
Dengan all those kind of tepung or air ke.
Even ada pernah buat sekali dua kat bebudak ni gak. Rasa nak tarik balik je. Rasa-rasa diorang ingat lagi tak. Huhuhuuu...
Sebab scary duh. Even i looks cool enough.
But,
If they still do, i promise i will hunt and kill them one by one.
I'm serious.
Kejantananku marathon and segala lompat jauh masa time sekolah rendah boleh terserlah tau.
Jangan play with me.
'Cause i can play better.

Takut tak?

Friday, April 28, 2017

Life is so sweet

Assalamualaikum.

Previous post i talked about my friend yang selalu bekalkan me something.
But, let me tell you a secret.
May be its Allah plan. I donno. He kinda wants me to be happy, hope so.
But i can said Alhamdulillah for semua ini.
Really Alhamdulillah.

Actually this week I always dapat free gift. Like everyday.
Interesting right?
Firstly, dapat lots of discount for my books, Pak cik owner bookstore bagi masa nak beli buku pasal Umrah and yang lain. Touching!
Then, free Mc Donald which makan sampai kenyang gila,
And satu bekas kek rainbow yang so sedap as my latest post.
Mak cik bakery pulak bagi free roti sampai dua.
And mak cik surau belanja kuih and mee berkuah yang of course my favorite type. Siap bungkus bawak balik.
Tak lupa, dapat free cookies kuih raya. Yummy.

And today, and seterusnya. Berserah jela.
Alhamdulillah again.
Rezeki melimpah.

For those yang bagi all those kind, yang absolutely make my day.
Terima kasih sangat-sangat.
Saya doakan,
Semoga sentiasa dirahmati Allah dan dimurahkan rezekinya lagi.
Aamin.

Anas said thank you jugak!
Buku dengan dia tak boleh berjarak, macam kakak dia si Cik Ziqa. 

Thursday, April 27, 2017

Duplicated of her

Assalamualaikum


I baked a butter cake yesterday.
And today i terima satu bekas rainbow cake di awal pagi
Wow.
This is the life.
Duh.
Eat. More. Cake. Eat. More. Cake.
Hheheheh...
Alhamdulillah.

She is a good friend of me.
She is from another department. But we are close enough.
And because of this, how i wish she is my neighbor one fine day.
Mesti bahagia lah. 
Ada orang hantar makan. Kan?
Yelah, if im a man, dah lama i purposed. Nauzubillah nak jadi lesbian.
Haish.
Lempang nak?

Sebab kenapa i praised her? Sebab she always akan bekalkan me something.
Kek. Or any cookies and ada gak dengan lauk pauk bagai.
Where can i find a duplicated of her?
She is so amazing.

Our tukar-tukar makanan started from i give her my chocolate cake.
And her family love it so much.
Segan gak bila tahu dia bawak balik dengan kek yang tak seberapa itu.
Then, dia pon balas lah. And kami terus balas membalas.
One friend of her department pon sama.
Dia pon ada join sama gak.
So one versus two.
Peluh gak dahi pikir nak balas apa.

Satu lauk yang make me so touching adalah apabila the next day I'm oncall after received a bad news about my brother in law.
When he passed away...
That day i tetap puasa. And she don't even know anything. But that morning she message me. Datang kerja ambil bekal kat dia.
She makes satu jenis mee berkuah. Which she know my type of foods.
Masa buka tuh, sayu jer sebab teringat semalam. This is the time he tinggalkan kami semua.
Becauseof that, i just don't have a feeling to makan.
I rasa one two suap. And suruh my colleagues habiskan.
Diorang yang rasa bersalah. But I'm ok.
Rezeki bagi-bagi kan.

Ok lah. So which this rainbow cake, i donno what i'm gonna give later.
Hurmmm...
Apa ya?

Sunday, April 23, 2017

Takutnya

Assalamualaikum.

Not said i ni berlagak ke apa. But some of my colleague they too afraid of someone.
Those surgeon lah senang cerita.
It's too obvious sampai i yang sama team pon rasa, why?
Be yourself. Come on, you can do it.
They are just same with us.
Please, please and please.

Let's bincangkan secara serius.
For me, untuk menghadapinya, not fair for them to afraid of certain person.
Don't you think?
We're same slave to Allah.
Mati pon bila-bila masa sahaja.
Tengah sam-sama kerja pon boleh unconscious.
So, apa nak menggelabahnya?


Prepared your mind set and perception about that person in in your life...
Convert the word afraid to respect!
Better right.

So, don't so takut. Think about your Creator who will protect you. Bacalah doa sebelum doing something.
Bismillah pon ok da.
Panjang sikit, bacalah doa minta petunjuk daripada Allah agar semuanya berjalan lancar.
Boleh siap cepat.
Boleh balik awal.

Kalau geram sangat, ketuk je kepala orang tuh.
Pastu lari.
Beres.

As ianya juga pernah happened in my family. Where we're all so afraid to our ayah.
Once we're still kids.
Takut kena marah. Biasalah.
And semua membuatkan kami more closer to emak or sesama adik-beradik je.
My ayah is my stranger.
Make it worst,
Perasaan takut bertukar kepada benci. Which that sometime parents not understand what we want.
Teenagers. Memberontak je tau.

And later, after life matured me. Dah habis belajar, kerja, pegang duit sendrik.
Then, benci terus changes to respect.
Susah rupanya mak ayah nak besarkan kita.
Sebab tu kita boleh pulak buat perangai apa jadah bila ayah penat balik kerja.
Kan da ayah marah.
Salah sendirik.

Rasa nak menitik air mata.
Yelah, he's so strong besarkan lapan orang anak... with my emak only a housewife.
And for sake of us. He sanggup tolak PTPTN and support my two sister yang tengah sama-sama sambung belajar. With me in sponsorship partner.
'Till now, we're free from this kind of loan.
Alhamdulillah.
Love both of you.

So, for my friends yang under this categories.
Be brave be bold!

Saturday, April 22, 2017

What's wrong with me



Assalamualaikum.

Last January, in 'cause I'm no Superman post, I ada mentioned about how sick i am with night fever, diarrhea, dizziness and on off of nausea.
Those terrible days yang i survived well.
Even I have to do oncall.
Gila tak gilalah.
Tapi lepas dengan jayanya.

Somehow, about these few weeks, I think it's slowly gonna come back.
Minus the diarrhea.
Ya. Because i still hati-hati with my intake.
Seksa woo.
And if rasa too hungry. I just ate macam biasa or double it. So far so good.
Even though gitu, ada my friend and my family member said i makin lama makin kurus.
I like, seriously?
I admit, ada one day kadang-kadang no feeling untuk makan, tak lapar langsung. I just niatkan puasa or i may be just simply took some spare Kokocrunch.
Tak naklah kena gastric nanti.


Walaupun tak ada diarrhea, tapi ganti dengan some bruises and bit redness.
Which i donno where it came from.
Tahu-tahu dah ada dapat. Sana sikit, sini sikit.
Hurm?

I think i tak doing any outdoor activities yang sangat lah lasak.
My routine last few weeks secara puratanya adalah.
Kerja macam biasa. Jogging-jogging dalam department, huha-huha jap.
Done weekend call.
Volunteer part untuk ajar budak membaca,
And the Easter egg days celebration dengan makan-makan biasa sahaja. Ada orang belanja kan. Hhehhehe...

And about my dizziness. I already change my spectacle. Which i found memang ada change of power lens.
Still tried to adjust it. Spec baru kan.
In observation lagi.
But if my dizziness to bad, nausea pon nak join sekali.
Hek eleh.

And fever? I can felt it.
Every morning berat kepala. And muscle aches.
Tu yang kena buat some light exercise.
Or if tak sempat. Prayer time, much better.
Macam semalam, masa time makan-makan rasa muka tiba-tiba panas. And when my friend asked why.
I just replied. Soup nih panas sangat.
And cepat-cepat habiskan meals and minum air mineral banyak-banyak.

With all these. I still can control it and tried to calm down everything.
Because dia akan mula-mula trigger untuk kita rasa uncomfortable.
Then, from situ i knew something gonna up.
And be prepared jelah.

Then, i think i have to top up my balang with lots of candies!
Or small tub for this 'lil one.
Yeah.
Smart moves.

Anything Allah plan for me. I just only a good slave.
But I pray He will wait for me to come to Him one fine day.
Which my big project of Umrah berjalan dengan jayanya.
InsyaAllah.
Aamin.

Friday, April 21, 2017

Reflect yourself

Assalamualaikum.

Reflect yourself. 
This words i got from someone over night discussion at whats-app.
At first we just chat macam biasa. Then, we argued about perangai siapa kena berubah, and then, i thought this is a sensitive issues.
Yelah, who am i suka suki nak soh anak orang gi ubah manners?
Kannn...

Then, he said siapa sentap sekarang ni? Because he is the one yang selalunya akan white flag first.
I just said , no. I'm not a sentap person. Macamlah baru kenal sehari dua plak kan.
But i told. It's true duh.
It's not only him yang sometime yang kena. Othes budak laki kat my department pon banyak kali dah. Tanpa sedar, i also main sound direct jer kat mereka ni.
Yeah. Admit it. Sorry guys. 
Gila kuasa pulak.

I donno if i'm too emotional that night.
Or because baru lepas tahlil.
So ter-drag sekali emosinya.
I donno.


In my working daily basis. I really don't mind if kena makan laju, or no break sebab nak cover each other untuk prayer time.
Lagi-lagi bila part untuk Friday prayer.
Kesian kadang-kadang tengok diorang tak dapat gi if ada kes memanjang. Yang surgeon buat tu pon dua kali lapan ratus samanya. 
Rasa macam tak ada hari esok ke nak buat time tu gak.
Hailo.

One day, ada gak ganti budak-budak lelaki punya job sebab nak bagi diorang gi sembahyang sana.
Biar kita yang menolong cover nya pon dapatlah tempias pahala sikit.
Sikit je pun jadiklah.
Lebih sikit, soh diorang belanja lunch pisang goreng ker kan.
Heheheee...

And ada gak, yang time lepas azan jer I forced them gi solat dulu. Ke nak makan dulu ke.
Just go first.
Sembah Allah tu dulu yang penting, daripada sembah manusia.
Am i wrong?

Ada part paling best, bila keluar makan. Nampak lah diorang punya truly color. 
Time ni nampaklah ada yang pakai seluar ketat daripada me. Rambut kaler babun, baju gambar seru syaitan. Accessories apa jadah. 
Ni nak kena lempang sorang-sorang ke apa?
Tapi they know, i don't like it.
Pandangan mata membunuh ku bagi.
Nak balik naked ke nak dok next my seat!

Pelik sebenarnya bila cool gila tegur tak ada alas kat bebudak lelaki. 
Tapi, tak tegur pulak kat orang-orang perempuan kat my department.
Dah tua, tapi perangai tak berubah-ubah. Uban makin banyak ada lah. Gedik terlebih tu yang malas layan.
Reason sebenar?
They are more dramatic than yang lain. Yeah.
Tapi in one sudut, they know me well too.

So, balik pada main tajuk. I have to reflect myself sebenarnya gak.
Maybe in one part, kita tegur orang ni. Maybe diorang tak suka.
Tak tahukan hati masing-masing camna.

So, why can't lah just me stay quiet. In future. And just reflect what they do at diri sendirik gak.
Less kan segala gossip and umpat mengumpat of couse.
Be the real old me.
So betullah kan what he said...
Supaya kita beringat sama.
Alhamdulillah.

Thursday, April 20, 2017

Instagram talk: Getting closer

Assalamualaikum.

Hai. I'm not sure about this is the final decision yet.
... If i'm gonna make my Instagram as not a private account anymore?
Hard duh.

Reason. Because i wanna start it as #quranchallenge2017.
Likes a daily Quran post.
Or if i'm free enough maybe setiap sejam ke apa. Cehhh.
Share my thoughts and my understanding.
Biar mana mungkin boleh bukak hati biar sama-sama belajar dan dalami Quran.
Idea ni memang dah lama sangat nak share pon.
Sebab kan i have a big plan for next year. So, i want make it real in my routine.
So, that's the reason behind it.

But as you all knew me, i'm not like any attention.
That's why this blog not being exposed in any of my social media.
Because orang sekarang cepat judge. Compare tanpa perasaan.
Scary kan.
So, i'm afraid if they do the same with my Instagram. They stalked my Instagram so often.
Like my previous account, that i already deleted.
Which you can read in my post here, The long view.
Just rasa  in secured. Sebab tu deleted terus. Puas hati.

Or maybe in this new account, i will do the same at the end?
Yelah kan baru nak belajar agama.
Maybe my determination not as sharp as they hope.
Ikut rasa sendiri ke.
Even sebenarnya ini  juga hasil daripada my own thought.

Pening ah.
Yes or No?
Lallalalallalallalal....

Just, how about.
Just act like normal and if the time come.
When i can't take it no more.
Don't asked me why my Instagram being private or closed again.
Deal.

So, I'm gonna tell korang, that you can search me on Instagram. At add.shah or Adibah Shahrudin
With black and white profile picture.
That my gila-gila pose will not be in here.
Of course.
And my face also.
Maybe someday, i will. Maybe forever not.

Last word, I hope everything will going smooth.
Not i'm act like i'm so alim one.
But it's my account.
My right and my whatever i like to do with it.
So back off.

Please also be nice to me.
I have a sensitive soul, duh.
Hhehhehe.




Wednesday, April 19, 2017

Sarawak: Makanannya

Assalamualaikum.

Tak habis-habis lagi pasal Sarawak.
Hahhahha. Promised duh. This is my last entry about it. And it's about makanan!
Okey. Banyak sebenarnya makanan yang kita boleh try kat sini.
Untuk breakfast.
Luckily my breakfast all sponsor by hotel.
So tak payah nak keluar carik makanan. Senang hidup.

Sebab i don't think Kuching ada jual some sort of Nasi Lemak and Kuih Muih kat tepi jalan.
That i didn't see any.
But if want to try, cer gi Pasar Satok.
I think around there surely akan ada bit orang jual makanan selain all barang basah.
And those sayur mayur.

At Waterfront Hotel, Kuching Me Kolo is the main dish.
So, rugi tak try.
The mee yang lain daripada lain, what make it call that way.
But to me, this meal is quite masin.
I can't take it.
So English breakfast la gamaknya.
Nasib ada my fav potatoes part.
Terubat la sikit selera nih.

Mee Kolo Kuching versi hotel. Mee dia special. Haluih, haluih jer.

But if you want try Mee Kolok yang not masin. You can tried one at the back of this hotel or mall. Belakang Plaza Merdeka.
There are small jalan untuk orang jual-jual. And some kids main skateboard.
Nasib i wore skirt, kalau tak nak gak tunjuk skill main benda alah tu.

Tak ingat nama kedai tu apa. Some bakery shop gitu. Depan dia jual roti bagai.
And part belakang, combined diorang jual macam-macam jenis mee.
So, this mee i think it's nice to try.

Area Waterfront, tepi sungai. Ada la few tempat makan. Kat seberang sana nun pon ada. Itu pon semua time start pukul 7.00 pm ke atas baru diorang nak berniaga. So berlapar la korang nak tunggu diorang bukak kedai. And, ada gak orang jual souvenir.
Ada one kedai makan, dia jual terubuk ikan masin nasi goreng. Sedap!
Sambil makan, layan lagu sebab ada small band.
Ada wayang big screen gak, masuk free. Tapi pehal pulak bukak citer hantu kan.
Memang tak lah.

Image may contain: 2 people, people sitting and food
Muka orang lapar bersama Nasi Goreng Terubuk Ikan Masin. Enjoy!

Sempat buat aksi tenuk malu-malu kat area situ. Kenyang dah kan.

Warung makan-makan.
Area Satok, adalah tempat makan yang best gak.
Kami jumpa tempat makan nih sebab tersesat balik daripada Sarawak Village Culture.
Pelayan dia pon baik sebab bagi charge phone.
Mekasihlah dik oi.

Tempat sini macam kedai biasa. Nama special dia, Warung kedai Pak Amit.
Tapi my suggestion.
Korang gih try diorang punya semua makanan.
Dah sedap sangat.
Hhahahha. Anyway, i choose Nasi ayam penyet and my friend took Laksa Sarawak.
For me, dia punya sambal is the best. Lain sangat daripada semenanjung style.
Korang patut try and carik kedai nih.
Good luck.

Bla. Bla  Bla restaurant, Dekat dengan Jalan Tabuan. Sebelah kedai sewa motor kami. Ni boleh baca kat previous entry.
Makanan dia all pun semua sedap. And in big portion. But here, we only tried diorang punya dessert. That untuk warm up only. Hahhaha. Saja nak gedik-gedik.
I like dia punya deco!
Sangat menarik, nampak luar kedai biasa-biasa, tapi dalam dia... siap ada small river beb.
Kalah hotel five star.

Pelayan dia all so friendly and warm. Siap bagi good suggestion all sort of.
And best lah.
Ni kalau dia bukak cawangan kat KL. Hari-hari boleh lepak makan lepas penat kerja.
Berangan tak sudah.

Image may contain: 1 person, hat, food and closeup
Our fav port. Bla.bla.bla restaurant. As mentioned in my previous post. Senang nak carik and tempat yang cool.
Dessert dia the best!

So, after gedik-gedik di sana. Kami merempit pula ke Lepau restaurant. Gunalah maps memasing carik ye.
Nak carik midin punya pasal. Bukan Mydin kedai serbaneka tu. Tapi midin. sejenis sayur looks like paku pakis.
And selain midin, diorang punya pelayan yang sangat excellent siap suggest best portion for us sebab kami dua je makan tapi nak try banyak benda. Bisalah, tamak.
And selain midin, we tried diorang punya Lepau special rice. Dengan nasi yang warna hijau and chicken bamboo. Sort of mereka prepared with potato or tapioca leaves. I think.
Bamboo chicken je bit spoiled sebab too salty for us. and bit cold.
I donno why.
Because dah memang masin sangat, kami just whatever.

Restaurant ni quite authentic, ada siap orang main traditional song guna three string instrument macam gitar. Macam yang kami nampak kat Sarawak Village Culture.
And i think makanan lain lebih best kot.
Tapi whatever it is. Kami balik Waterfront, tempat lepak fav kami setiap malam kat sini.
Hahhahahha....

Image may contain: people sitting and food
So, this is what kami makan. Dug in.

And finally, the best tempat lepak. Topspot! Topspot Food Court. Atas UTC Kuching.
All seafood adventure start here.
Kami pergi jalan kaki jer daripada Waterfront Hotel. Sebab tak risau sangat. Kuching hidup time tengah malam.
Along nak gi Topspot, macam-macam kedai makan kami jumpa.
Rasa macam, dugaan gila.
Sampai jer, full house.
So i advice you all. Nak datang sini before 5:00 or 06:00 pm. Kami sampai around 08:00 pm after Magrib and it's weekend guys!

So selit jelah mana-mana meja. Kami buat muka cute, and share je dengan mana-mana orang. Sebabkan dua orang jer.
Senang!
Rm 120.00 we spend here. Sangat dahsyat kami punya selera.
Kami pesan butter-prawn, black pepper crab, ikan masak thai style and midin of course. And two plate rice. Ni kalau tak fikir apa, boleh bertambah nasik.

Selain tak dapat tempat, lambat datang menyebabkan korang kena ordered makanan daripada tempat lain-lain kat stall situ.
Kan dah susah.
Diorang limited edition, tapi all makanan sangat sedap.
Kami ordered kat Muslim stall, hujung sekali.

Tak habis jangan risau, sebab boleh bungkus.
Smbung makan dekat hotel.
Itu pon kami makan esoknya before flight.
Masa lepak kat Old-town White Coffee area situ. Makan Nasi Lemak dengan black pepper crab.
Hahhahah...

So, so far, itu jelah kami makan.
Korang boleh try gak tempat lain.
RJ Ayam Bakar, My Village Barok, Planet Sambal, Tribal Stove and so on. Yang penting, korang punya explore nak makan semua kena start pukul 6:00 ke atas.
Dinner time.
Sebab mereka semua bukak kedai time ginilah.
So, have fun guys!

Tuesday, April 18, 2017

I'm secretive

Assalamualaikum.

I think i'm too secretive, mysterious by myself. I truly admit it with no pressure.
If you all realized, when someone asked the question that I'm not comfortable with it. I will quickly change the subject. Or if to hard, i not mind to answer it either.
Sorry.
Sometimes, I preferred silent than spoke about what i felt.

Because my mind is different from what your mind thought. Yeah.
I'm the one always seen good thing in everything. Zero negativity of course.
Someday, i knew, it will happen.
Where I'm afraid too, that i will hurts someone feeling because of my words later on. Who knows, right.
That may we are not in same boat anymore.

With this, I more preferred all my social media are in a private account. And less friends.
No friends is better, duh.
Not a attention seeker absolutely.
The more I received friend request, the more it's make me in miserable.
Sorry again guys.
But i tried hard to approved it even it's late or some i may not make it.
Just, is like they tried to intruder my life. Or I somehow don't want they read what my thought is.
I felt insecure.

Few years back, I'm not like this. I am a friendly and hyperactive girl. More hippie and crazy from what I'm today.
I didn't mind taking pictures together either.
But something happened in my early teenagers life. That change everything.
Everything.
Bad.
Changes my mindset to see what others think of me.
Then I became passive, don't like any attention and mostly not fans of picture things anymore.

Not even my parents, my siblings or my friends catch what really happened. No one knew. Why i change drastically.
Because i still kept giving them the smiley face.
Like it's not a big deal.
And obviously, i will not talked about this in here too. May time will tell.
When the right moment are. When I found my trustworthy, and my self-esteem are higher than the sky.
Even I treated this blog as my private diaries. But stalkers are everywhere. Do you?

My name is Adibah.

One day after open house on Eid session. Someone asked me, why so hard to invite me to took a picture together.
Or maybe a picture of me and him. At least duh.
And he sent random picture of me with full mouth of pineapple tart. Me walking with phones in my hand.
And some others not so cute pose.

Why and why?
He still want me to feedback.
I just said, why selfie too much? Didn't one picture doesn't good enough?
I'm ugly by the way.
But I'm not giving that reason. Not want to be fired back. But. As always, i change the subject.

Some people have their own reason. Their own secret.
How hard you tried for them to reveal it, that's a time you need to fed up and just giving them a space and respect.
Two things only.
They will appreciate it much.
Believe me.
If you the selected as the trustworthy one, keep on supporting.
They will appreciate it much too

Sunday, April 16, 2017

Umrah: Akhirah investment

Assalamualaikum.

Alhamdulillah Ya Allah.
Allahuakhbar.
Recently I updated my financial account, last Friday, and turned up that my umrah budget is doing great.
Sangat puas hati and excited.
Sujud syukur.

For time being i have four seat on list. Which fully sponsored by me.
And maybe five yeah, still considered, pray Allah give more lagi rezeki.
Alhamdulillah sangat...
So,
My parents is the first choice and maybe i will drag along my younger brother, perhaps. For my father sake.
And if jadik, one seat more, for my younger sister. Dia nak gi gak.

I already explained to them, don't worry about me.
Takeout within this big amount of money from my account for akhirah investment things. I can said, i still have emergency fund for my dhunya.
This back up are from overseas bank that will covered me maybe three to four months. 
Secara puratanya lah.
Duh, since kecik, I'm a strict financially girl minded.
Jangan main-main. Hurms, that's why pelik betul choose nursing. I think i'm better and excellent in managing money things.

About my spending. I just want them to go there with me, lagi ramai lagi berkat.
Lagi mengimarahkan.
Nak visit rumah our Creator, Allah dan para nabi kan. Pengalaman yang paling menerujakan sangat.
So. Hal duit ni belakang kira.
Fikirlah. Rezeki Allah ada dimana-mana.
Masa muda , ada tenaga nilah gunakan sebaiknya.
Mantapkan iman. Manfaatkan masa sebaiknya. Worthy!

If they rasa tak selesa. And want paid back to me, it's up to them.
That's money i will make a charity purpose perhaps. Some project on progress for it. Yeah. 
Lagi bertambah pahala. Kan.

Insyaallah, I planned go there whether end of this year, Oct or Nov. Which I think bit rushed, because lots i want to prepare. 

Or nice time masa early next year. Around Feb or March.

... Which that time weather pon sangat ok. Baru lepas winter. And not too hot. But not sure about visa senang tak time tu. 

Moga diperkenankan.

Aamin.

Saturday, April 15, 2017

Sarawak:Sarawak Village Culture

Assalamualaikum.

Sambung balik pasal Sarawak things.
Kami pergi ke sini merempit, jangan tak caya.
Believe it or not.
Siap pilih jalan paling jauh lagi.
Berlagak.
Pastu, Naik skuter. Sejam gak la baru sampai.

Paling best, nampak pantai Damai. Nak singgah tapi nak cepat.
And nampak gak, Gunung Santubong. Real.
Kata orang nampak tak lekuk muka orang kat situ.
I saw it.
But Allah lebih tahu segalanya.
Kita ni kadang-kadang mitos terlebih.

One fine day, nak aim hiking sini. InsyaAllah.

And masa sampai sana, around 11:00 am.
Alhamdulillah.
Daftar masuk fees semua. Don't worry, they accept the card also.
Tak salah, RM 63.00
Dapat resit,
And you get Sarawak Village Culture passport too!

So, at first, we just relax after penat atas motor.
The show pon only took few minutes before start, So tak jadi masalah.
Show diorang ada two time. 11:30 am and 04:00 pm.
Rugi jika terlepas.
Kena gih second time. So, make sure you make it. OK.

Image may contain: 3 people, people on stage, people dancing and indoor

At here, they showed us a welcoming song and variety of dance and clothes.
My friends dah teruja gila.
Siap usha mamat penari-penari Sarawak
Haish.

And half an hour duduk tengok show.
Makan sikit and after that, barulah jalan-jalan house to house.
Macam Hari Raya plak time tu.
Yelah my friend pakai jubah and i simple red blouse.
Nasib tak bawak lemang, ketupat bagai.
Hhehehhe...
If diorang boleh introduced to us their culture, we also can lah kan.

Ni idea gila boleh tried masa next time visit yer.
InsyaAllah.
Ada rezeki lebih.

Image may contain: one or more people




I can said, just enjoy yourself.
Take part in their traditional permainan. And support diorang punya makanan gak.
Try jela. Tak mahal mana pon.
Paling teruk, sakit perut jer.
Tapi Alhamdulillah.
We all fine.

And baju yang my friend pakai tu, Sekali pakai, Rm 10 hinggit charge.
Nak pakai berapa lama pon diorang tak kisah.
I can't wore that. Takut cantik sangat, kalah Miss Sarawak nanti.

Mingle around sebab orang sini semua friendly belaka.
And jalan-jalan gak, sambil tu... gilah cop passport jangan lupa.

My tips untuk Sarawak Village Culture.
Bring your own mineral water. Sebab nak keep hydrated.
And snack or raisin macam kami beli.
Or even chocki-chocki perisa coklat.
The best, jangan buang sampah merata ok.
Care the nature!

Kasut kalau boleh, gi beli yang selesa nak berjalan.
And baju too.
Kalu tak kesah nak berjbah like my friend. Lagi bagus.

Anyway, if you all like art.
Kesenian Sarawak is the best!
And amazing.

Image may contain: one or more people and outdoor
Muka orang tired!
And siap semua, bila nak balik. Nak on map. Battery da tinggal 7 %.
Hahahha. Gelak sambil rasa nak nangis time ni.
Tapi kami redah jer.
Bila batteries died. Tried usha any sign board.
And asked orang tepi-tepi jalan. The trusted one lah.
Sampai satu tahap, kami dah memang lost. Sign board pon tak ada. Tapi rasa dah betul sangat jalan. Siap kira bridge semua.

And kami pon berhenti satu tempat. Masuk kedai Pak amit, nama kedai tu Warung makan-makan.
Kami ordered makan. And asked permission untuk charge phone.
If diorang cakap sejam rm 50, i sanggup.
Sebab nak on maps.
Nasib budak lelaki tu baik. Bagi free. Moga Tuhan membalas jasamu.

And tengah tunggu phone hidup, ada dua orang couple dok belakang meja kami.
Buat muka manis, tanyalah.
Dia punya jawapan, macam kami ni dah masa lahir memang Sarawakian.
Siap bagi jalan pintas bagai.
Alah, adik lalu surau lama hujung jalan ni. Surau bla.bla.bla.
Kami buat muka pening. Mak cik nih boleh angkut dia sekali tak?

Just said thank you for both of them. On phone. Ada 20 %, bayar meals semua.
Hidupkan motor, jalan.
Alhamdulillah, selamat sampai hotel.
Rest, mandi. Malam keluar treasured untuk dinner pulak.
Hehheheh....

Friday, April 14, 2017

Hadiah yang pelik

Assalamualaikum.

My colleague invited me to her house last Friday night. After Magrib. 
Ada majlis tahlil and bacaan Yaasin.
I like.
So, me and my partner, we agree to met up at the hospital. Sharp 08:00 pm i dah terpacak dekat lobby.

But i have to wait another half an hours for her siap lilit tudung, 
Hurm, perempuan.

And sampai je sana. All done. Diorang semua tengah enak menjamu selera.
We missed it!
Segan pulak, yelah sampai-sampai terus makan.
As hormatkan tuan rumah. We agree to just go with the flow.
Greet and salam pada tetamu yang ada.
And make our self comfortable.

Tengah cedok nasik, this cheeky girl, Zara, hold my leg and called me. Akak diba!
I'm so surprised that she still remember me.
And how i missed her too.

So, when i duduk bawah, and nak mulakan makan.
She sat in front of me.
And we shared plate.
Suapkan dia.
Luckily i'm just have labu masak lemak, and sayur kerabu not took those sambal belacan.
And sampai habislah makan.
Sebab sedap.

Kalau kat rumah sendirik, rasa dah repeat lapan round nih!

And i tried the kuih, and some pulut kuning with chicken curry.
Sedap sekali.
And sementara tu, sama-sama gak berbual dengan tuan rumah.

Not forgetting, when i tried to play hide and seek with this Zara.
But lastly kantoi.
After that, this cheeky girl ajak main sekali.
But aunty pakai jubah la sayang.
Next time we play more 
Ok.

Before we go back, she give me this weird present ever.
Hhahahha...
Kids always be a kids.
This small purple color things is actually penutup ubat that you have to flip it before open.
Mak dia pengumpul tegar benda alah ni rupanya.
Patut macam kenal.


And my colleague sempat gak bungkus laksa.
Nih i ate masa oncall on the next day.
Sedap gak.
Haish.

Anyway, i have good time.
Tahnks sebab menjemput.
And those food too.

Tuesday, April 11, 2017

Sarawak: Orchid Park

Assalamualaikum.

Orchid Park, in my bucket list of Sarawak even though i'm not fan of flowers duh.
Pagi tu after Subuh, siap ala kadar.
And sent my friend by motor to her conference site.
Then, terus gi kedai motor, return back theirs.
And masa nak balik hotel.
Usha mak cik tepi-tepi jalan, sebab soh teman breakfast sama.
I have one seat kosong!

Like i cares apa orang hotel nak cakap,
And i think mak cik tu mesti cakap, gila budak semenanjung nih. Hahahhaha...
Anyway, ingat senang ke nak bagi makan free kat hotel.
Ada rezeki lebih.
Just bagi-bagilah kan.

And penat makan, gih masuk bilik, get ready.
Nak buat camna. Kena survived sengsorang lah.
Jalan kaki sikit, naik bot daripada Waterfront ke seberang.
Yang ada tulis The Astana besor tu.
Time ni, pak cik tu cakap bahasa apa pon tak paham.
Angguk, angguk, senyum-senyum jela.
Nasib la.
Bot ni, i suggest ambil yang dekat left site, sebab nanti tak payah jalan banyak sangat.

Turun bot, jangan lupa bayar sehinggit.
Kesian pak cik tu carik rezeki.
Sarawak memang panas masa my trip.
Tapi i didn't bring any cap or umbrella with me.
Sebab tu sunburned gila.

Jalan sikit, sebelah kanan adalah bangunan law bagai.
And sebelah kiri, The Astana.
Astana tak boleh masuk, guard tu cakap la.
Ok lah, jalan lagi...
Terus je, bukak maps pon boleh.
Like me.
Hhahahha...

And nampak lah Orchid Park.
Masuk free!
And kat sini macam-macam jumpa spesis orchid.
Diorang punya jaga, memang terbaik.

Nih if my jiran nampak semua ni, mau pengan dia.
Yelah, gila orchid katakan.

Jalan terus at right side. Ada cold room, diorang panggil.
Sebab orchid dalam nih jenis nak hidup mewah jer.
Dok dalam air-cond gitu.
Class tau!

Image may contain: plant and flower
Inside cold room. Cool kan!
And after that, jalan macam biasa. Took a picture, video.
And also, relax kan fikiran jap.
Hijau jer, best.

Ada one site, dia macam a wall of orchid. Where atas dia ada bunga orchid warna putih.
Sangat awesome view dia.
Ni buat background wedding theme pon cantik.
Naturale sikit.
Jimat pon jimat.
Bunga fresh lagi. OK.

Anyway, my tips untuk gi sini.
Have fun and bawaklah air mineral sekali.
 Tu jer.
Pekebun situ pon friendly.
Korang nak korek rahsia cara tanam orchid yang betul pon diorang never mind.
Nak ajak gossip pon boleh.
Tak tipu.

Bye!



Saturday, April 08, 2017

Sarawak: Kek lapis

Assalamualaikum.

Skip jap pasal Sarawak Village Culture.
Bercerita tentang kek lapis Sarawak dulu, makanan jangan di tolak perihalnya.
Kan?
Ianya sangat lembut time dipotong, warna warni dan sedap.
Makan masa tengah stress lagi umph keenakan dia. Hehehe...
Kesinambungan daripada perjalanan di Sarawak. If naik boat, and turun dekat Encik Omar jetty, korang ke kiri.
Ada laluan ke kedai-kedai makan.

Kedai makan ni meriah time pukul enam petang dan ke atas.
Ada macam-macam variety choice.
My advise, if setakat nak try chicken chop... western type, tak payah makanlah.

This is Sarawak babe!
Korang patut cuba diorang punya kebanggaan. Mee kolo, umai, midin, dan so on.
Barulah worth it keluar duit.

Image may contain: 2 people, outdoor, water, closeup and nature
Seberang ke seberang kami merentas.
Muka orang belum makan lunch ke dinner, tapi larat berjalan lagi.
Hahahhahah...

Pastu if korang da lepas kedai makan, jalan terus lagi,ikut laluan pejalan kaki pon boleh, dan akan jumpa kedai color meah.
Ni kedai Mira cake house.
Kedai ini jual kek lapis jenis basah.
Moist la orang cakap.
Section taster dia tak banyak dan tak top up sangat, untung time my session, waktu pagi. So baru lagi. Rasa la gak.

Diorang jual satu pack 10 hengget dan keatas. Murah kan?
Dah kat sini jer da borong sampai Rm200. Beli 10 percuma satu. Diorang memang ada package packing semua.
So good.
Tanda lah pakai marker sekali gak, sebab nanti balik boleh tertukar dengan passenger lain masa balik semenanjung.
Cries in the corner duh.

And if korang larat, jalan lagi terus, korang akan jumpa Dayg Salhah Kek lapis, ni yang jenis kering.
Customer services dia sangat good.
Kek lapis dia pon sama murah, 10 henggit per pack dan keatas.
Diorang pon ada packing package.
Don't worry.

Sebabkan Sarawak ni panas.
Mesti ada yang malas nak ke seberang, kat waterfront tu ada je orang jual kek lapis gak. Sama murah, 10 hengget per pack. Five pack free one.
Lagi gila murah.
Tapi tak tahulah background dia. So tu yang i more prefer jalan jauh pon tak pe.
And before korang beli, make sure diorang ada sediakan package prepared masuk boxes untuk bawak balik semenanjung.
Tak adalah menyusahkan ke apa nanti.

My favourite so far, the original.
Yang lain-lain sedap gak macam tunku rahman, sisik ikan, tapi original is the best so far.
Beli jer, if korang tak najk. Jual.
Ramai berderet nak beli.
Sebab itu Sarawak originsl homemade ok.

Muka orang semenanjung exited seberang sungai Sarawak naik bot.
Jakun gila.

So, that's my experienced.
Memang cukup-cukup jer beli Rm200 untuk 20 packs.
Sebab kami berdua jer. Tak cukup tangan nak hangkut.
Beg baju semua nak letak mana, kan.

Minta maaf la pada yang tak sempat tu.
If cukup tangan memang da beli banyak and jual kat sini.
Tapi tulah.
Sorry again, guys.