THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Friday, June 30, 2017

I'm back

Assalamualaikum.

Hai semua. Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin!
I'm back with new spirit. yelah lama dok cuti kat kampung tuh. Seminggu lebih dok memerap kat Johor.
Heaven gila.
Tapi satu jelah bucket list yang tak tertunai. Beach part. Bulan Ramadhan tu jangan cakaplah busy macam mana.
Dah beraya pulak gi sana sini... mana nak sempatnya gi pantai?
Ni kena sambung next balik kampung. August season!!! Yeah.

So, nih dah balik KL, sambung kerja, oncall and buatlah kes. Semangat teruih.
And from now on dah kena rajin sikit update blog.
Sebab dah lama sangat skip days. Sorry.
Cayok!!!

Sunday, June 18, 2017

Selamat bercuti Raya!

Assalamualaikum.

Gonna missed this part of me. See you in after Raya all.

I will off for a week for cuti Raya. Yeah i took a pre Raya leave guys.
Sebab i like more pre part than a post part.
Dah memang daripada dulu memang gini.
Leader tak bagi, tetap nak cuti gak.
Like i cares?
Lama dah tak balik Johor. tau.

Ambil pre banyak bestnya.
Macam-macam boleh treasured,
Sahur mesti make sure my emak kejut. Makan nasi time sahur. Kena makan sayur. Nih wajib.
Pastu biasa tak tidur dah sebab kacau anak buah semua suruh bangun!
Hhahahhaha.... dah gini, kena la spent time dengan diorang sampai paginya.
Teman diorang main basikal.

Rajin sikit sapu sampah.
Ajak anak buah siram pokok bunga.
And mandikan diorang. Sebab confirm semua basah dah main air.
Make sure diorang ambil breakfast pastu.

Sebab kan tak payah masak lunch.
Bolehlah plan ank shopping Raya ke apa kan.
Or beli lauk untuk masak buka.

Untuk berbuka kami semua like makan kat rumah.
Senang dengan adanya budak-budak kan.
Selasa lagi satu.
Pastu,
Sebab boleh kejar Magrib and terawih.

Ambil pre ni pon.
Nanti boleh lah focus on hujung-hujung solat Terawih, kejar malam Lailatul Qadar.
Banyakkan amalan.
Banyakkan tolong parents.
Kemas store. Kemas backyard sekali.

And boleh tolong buat kuih raya.
Boleh tolong anyam ketupat.
And gak, prepared untuk juadah raya.
Huishhhh, best moments semua nih.

Tahun depan tak tahu camna.
Ada lagi tak merasa Ramadhan Syawal ni semua.
So spent wisely dengan family selagi boleh.
Kan?

Selamat bercuti Raya semua!

Saturday, June 17, 2017

Mereka dan mereka

Assalamualaikum.

I found this on Facebook. And if this is a fake article, I'm sure it still a reality in some place.
Why i said like that?
Sebab this is how dhunya right now.
Can't you see it ...
Messy, and no sense of humanity.
Pretty sad actually.

People should care to each other. Make a strong community. Strong Islam.
Untuk sama-sama patuh pada setiap urusan Allah.
Barulah keagamaan dunia itu memandang kita pada tarafnya.
Majority dan teguh.
Itu baru betul.
Baru proud of.

Ini tidak, sedekah sikit pon merunggut.
Pastu tak jujur. Biarpon Allah itu Maha Melihat. Subhanallah.
Most tragik, suka berbalah sesama Islam. Lagi-lagi jenis tegur tak bertempat. Dan yang mendengar pulak jenis cepat melenting.
Sifat sabar, gone forever.
Muhammad tak ajar ini semua. Masyaallah.

Geleng kepala.
Sampai bila tak ke mana la nampaknya.

Kesian tau. Bila tengok atau baca artikle jenis macam ni.
Bawak balik mayat ahli keluarga sendiri naik basikal, or bawak balik through jalan kaki sampai rumah.
Korang tak terfikir ke?
Tak rasa?
Sepanjang dia bawak si arwah berapa kali dia menangis?
Berapa kali dia disuntik kekuatan hidup?
Mereka orang yang tabah.
Dan terpilih.

I pray all of you. Me. Us. Always be fair to each other.
Every single thing we do, dalam masa yang sama appreciate every single people around us.
And who not around us.
May Allah bless them.
= )

Salam Ramadhan dunia.

Friday, June 16, 2017

Peah di pasar raya

Budak kecik nih memang. Asal kaki dia jejak kat lantai jer. Asal berkasut.
Di punya hyper-excited mau patah kaki nak kejar.
Bila my adik sent me this pix.
I just fuh. Mau dia bawak kesot-kesot bakul tuh satu pasar raya.
Bukan tahu penat pon budak teot nih.
Nanti la bila i arrived kampung. I know what to do.
Kita tickle dia. Serangggg!

Wednesday, June 14, 2017

Something personal

Assalamualaikum.

I donno how to react when someone need my opinion about something personal in his life.
Like... dude, we're living with people.
P.e.o.p.l.e.
People always weird.
And always be weird.
Forever and ever.


Even dia dah jadik your halal partner.
Korang akan still tak paham dengan perangai dia.
Sebab masing-masing have own perception and thought.
Even bad habits too. Yang maybe diorang rasa, benda tu biasa but not to us.
And kita tak boleh nak sekat semua tuh.
Nak ubah pon take time lah.

So, nak replied in my point of view about those topics tuhhh rasa macam... camna ek.
Sebab. You know me.
I'm not married yet.
Partner pon masih tengah tunggang terbalik nak carik nih.
Nak borak lebih pasal this important part memang tak ada experience sangat duh.
But, what can i said, for this condition are...
Discuss la dengan cara yang baik.
Open table, curhat segala isi hati apa yang tak puas hatinya.
Like me, I'm the person yang jenis tak kisah in everything. As long as i think benda tu boleh consider, so just move on.
Let my partner be what he want to be. Lantak dia lah.
I don't mind.
Tapi kena bagi se-das sarcastic ayat sikit ar. Biar sekat sikit gilanya. Kan.

To my friend, and korang luar sana yang ada probs dengan partner.
Again i said, cer bawak bincang.
And be fair.
May Allah bless you and your partner.

Oh Du-duri-an

Assalamualaikum.

Ni story about minggu lepas or minggu lepas satu lagi.
Pasal durian.
Oh duri-an.

Time puasa makan durian?
No hal.
Janji perut tak full gila masa berbuka.
Tu penting.
So time nak tunggu untuk durian mai. Gilah buat solat Isyak, terawih dulu.
Ala-ala exercise, so perut ada space ank makan durian plak.
Then, nanti lepas makan boleh jump terus on bed.

And nasib ada sponsored by my doc.
Huhuhuuuu... mekasihlah.
Dekat 400 hengget la semua yang my friend beli.
Fuh.
Boleh beli emas bling-bling jap.


Bila makan durian kat KL nih teringat nikmatnya makan durian kat kampung nun.
Kampung tuh free je.
Fresh pagi-pagi kutip durian jatuh daripada pokok and time tuh gak nak makan terus,
Apa nak kira kalau breakfast makan durian?
Kan.
Barulah Malaysia nama dia.

Missed my family!
Can't wait to meet them!

Tuesday, June 13, 2017

Iftar: PCMC

Assalamualaikum,

Yeah. Seperti yang di promised. Ni la post about iftar PCMC pulak.
Kami buka puasa di T'mor Place.
Tempat my doc punya restaurant.
Dia belanja makan free for our department.
Thank you very much yer.
Semoga selalu murah rezekinya.

And i met baby Nana here!
Besar dah dia.
Huhuhuu... Touching. Suka dia makan kurma. Habis satu bijik.
And, nak susu tak babe?
Hhahahhah... mahu kena lempang dengan my friend.

There she is. Pakai baju kurung merah gituuu... anak dara hang dah noh.

Sini, tak ramai yang attend.
First sebab yang non muslim seganlah la ape la.
And second ramai balik kampung sebab cuti panjang kan.
And maksudnya kena telan semua makanan yang ada.
Ini kena tengok perut. Sanggup ke tak. Hhhahhahah...

Ada dua jenis nasik. But i preferred nasi putih.
Ada ikan goreng. Lauk kambing. Ada udang. Which skip dulu. No meds.
And acar.
Tekun asing dia punya bawang. Hehehhe...
And lots of dessert!

Muka orang malas nak ambil gambar. Don't mess with me.

I likes otak-otak. Sate dia. Marvellous!
Pulut panggang. And bubur. Ni sambung part two. Makan kat bahagian luar.
Lepas main mercun!
Gian duh.
Sabar jela nanti main kat kampung.

And air laici. Must ordered nih.
Awesome.

Borak-borak and on the way balik, dioarang beria-ia nak gih Jalan TAR?
I just a what?
No.
Gila. Crowded kot tempat tuh.
Dengan jubah? Mau kena pijak je la kainnya nanti.
Like nak sekeh je sorang-sorang.
Nasib terus balik rumah.
Yeah!

Thanks again doc!

Monday, June 12, 2017

Alim

Assalamualaikum.

Jumpa ini di some web. And sangat best untuk di share, guys!
And salam maulidurrasul juga.
Berselawatlah ke atas Muhammad S.a.w...
.
.
.
.

Bukan mengaku hebat di atas pentas pidato. Bukan seorang pendakwah yang ingin dipandang mulia 24jam. Bukan syeikh yang ingin dilihat sebagai ketua agama. Tapi hanya orang biasa yang ingin mencuba menjadi luar biasa mahupun sebaiknya... Mengikut aturan alQuran dan Sunnah Rasulullah saw Kehidupan kita di dunia ini tdk menjanjikan satu jaminan yg berkekalan... Apa yg ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang... Jaminan yg kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi...

KEMBALILAH ! :)

Ana tidaklah setabah Ummu Khadijah , tidaklah semulia Fatimah Az-Zahra , apa lagi sesabar Masyitah dan sumaiyah , maupun sehebat ummu Sulaim dan seteguh Aisya Humaira . Kerana diri cuma wanita yang cuba untuk menjadi solehah di akhir zaman ini yang dimana aurat semakin dibuka , dimana syahadah hanya pada nama , dimana dunia yang terus dipuja , dimana nafsu fana menjadi santapan utama , dimana batas sentiasa dileraikan , dimana ukhuwah sentiasa di pinggirkan . Ya Rabb , selamatkan dunia ini dari dosa dan maksiat . Wahai kaum Hawa kita cuma An-Nissa . Para pendosa yang terbanyak di neraka . Wahai muslimahku walau kamu tak setabah para Mujahidah . Namun tabahlah pada ketetapan Allah kerana padanya ada syurga . Walau tak semulia para wanita sirah tapi muliakan diri dengan agama yang memelihara . Kerana padanya ada pahala . Walau tak sesabar para wanita solehah . Namun sabarkan jiwa pada nafsu dunia yang menyiksa kerana padanya ada bahagia . Jadilah seorang wanita solehah di dunia akhir zaman ini , jadilah sebutir permata dalam berjuta pasir yang menimbun :) ♥

Aku bukan malaikat. Dia bukan nabi. Kau bukan tuhan. Kita cuma manusia biasa. Cukuplah Allah saja yg tahu niat aku. Tak perlulah kau nak tahu..Aku bkn sesetia Khadijah.Aku bkn setakwa Fatimah.Aku bukan sepintar Aisyah.Aku bukan sehebat Sumayyah.Aku hanyalah pendosa tanpa noktah..

Aku tidaklah semulia KHADIJAH, Tidaklah setaqwa AISYAH, Pun tidaklah setabah FATIMAH.. Aku cuma seorang wanita akhir zaman yg mempuyai cita-cita mnjadi SOLEHAH..

Saya bukan Ustazah. Tapi saya hanya Gadis yg dulu jahil dan ingin kembali ke pangkal jalan. InsyaAllah. Permudahkanlah ya Allah 

Iftar: Geng Sime Darby

Assalamualaikum.

Salam Nuzul Quran semua. 
Hahahaa. Baru ada kesempatan nak update.
Sorry lorh.
Sebab banyak pulak kne cover oncall orang lain. 
Ikhlaskan je hati sebab pikir nak cuti seminggu kan... Pastu lantak koranglah nak tunggang terbalik.
Cayokkkk!

Alhamdulillah. Even gitu,
Time post call after habis kerja. Sempat join iftar mane-mane program.
And one yang penting adalah iftar dengan budak spital lama. Sime darby punya team.
Ini aktiviti wajib setiap kali Ramadhan.
Sebab hari lain punyalah susah nak join makan or gih mana-mana event.
So time puasa bit must have.

And memangkan time area pukul dua petang. Panas. So malas nak bawak motor.
Naik LRT, jump ke KTM.
Turun Kepong dan naik Uber.
Sampai sana. Ramsay Sime Darby Park City... banyak perubahan dah.
Makin lawa gituh.

And sempat la jumpa few friends yang semestinya tak dapat join sebab oncall and some doc.
Diorang risau tengok i makin kurus.
Replied je, cakap penat sangat. Makan pon tak lalu.
Dan borak sampai pening.

Asar kat sana and terus siap-siap gerak ke tempat nak buka puasa.
Nasib tak jammed sangat.
Kami berbuka di Kelab Golf Abdul Rahman, rasa nama tempatnya camtu lah.
And tiba-tiba segan sebab ramai yang in ootd dengan baju melayu, jubah and baju kurung bagai.
Kami sempoi je pakai macam nak pergi bazar Ramadhan gamaknya.
Tapi ada kami kisah?
Kan.

And lauknya semua sangat debom. Sangat.
Ada grill. Manisan part. Ada western. Lemang. Memang best gila.
Buka jer, semua terkam makanan bagai tak ingat dunia.
My friend sanggup tolak kurma sebab lebih sayangkan lamb chop steak dia.
Haish.

Before melantak sangat, kami plan makan sikit.
And terus Magrib dulu.
Sebab nak lepak sampai kembung after that.
Ni baru betul friendship goal kan?
The best!




And telekung tuh, siap-siap bawak.
Sebab biasalah tahu nak kejar Asar Magrib kan.
So, mana tahu my friends semua buat kerja gila nak solat tepi jalan ke.
I'm prepare oh key.
And shared la dengan budak-budak nih yang nak pakai.
Bagi owner sebenar dia pahala bnayak sikit.

And you know what, sempat i cilok lauk daging masak hitam mereka yang awesome.
Sebab ada bawak tupperware satu, bekas buka cenkodok semalamnya.
Hhahahha....
Well.
Rezeki la namanya kan.
Muka innocent la time masukkan lauk tuh.

Pastu balik, ingat nak naik train. Pastu jump LRT.
Tapi dah malam gila, kol 10.00 nak ke 11.00.
Keretapi pon tunggu-tunggu tak sampai-sampai.
Lastly decided naik Uber jer.

And dapat Uber lelaki. Mula-mula rasa takut gak. Tapi after screenshort dia punya plate no and contact no. to my friend. 
Rasa ok sikit.

Rasa nak lempang diri sendiri sebab tak merempit petang tuh.
Redha sangat lah. Dia nak charge beratus pon sanggup lah.
Janji sampai rumah.

Ni kalau my emak tahu ni, mahu dia rantai satu bulan soh dok umah.
Sorry ma.
Tak nak la susahkan my friend suruh hantar. Sebab nanti kesian pulak dia balik sorang-sorang.
Dia pon perempuan.
Logik tak.

And next post, pasal PCMC iftar plak.
Jom.

Tuesday, June 06, 2017

What kind of hadiah?

Assalamualaikum.

This coming june, 12th is my friend birthday. 
And still tak ada beli apa-apa lagi.
I donno what types of present i gonna be prepare for her. Apa agaknya ek?
Sebab bukanlah pro in this thing kan.
Takut salah beli pulak.

She is a Russian women.
She like something simple, and treasured.
And don't like any expensive things.
Ni i like about her. Tak demand tinggi.

And i just think i can go to the Kraf Raya sale and bought her something from there.
Because you know...  tourist... and art.
Seems like a good idea kan.
Wohooo.
Bye.

Monday, June 05, 2017

Jemput-jemput pisang

Assalamualaikum.

Jemput-jemput pisang name is not so cool as Johorean always called this foods... cenkodok.
So we knew that ianya adalah something from pisang.
And untuk nama jemput-jemput adalah plain color with ikan bilis and bawang semua tuh.
Yang ini, bila dapat... cicah pulak dengan sambal kicap. Panas-panas.
Fuh. Terangkat
That's why i loved my negeri.

Our backyard memang luas.
Ada tali air and paya bagai.
Ada gak pelbagai jenis pokok. And pokok pisang adalah yang paling senang berbuah.
Sebab tu berderet jer... pokok pisang ni pon macam-macam jenis.
Pastu kena make sure daun-daun kering nya selalu kena cut off. Biar ia tmbuh sihat dan kuat!
Kah.kah.kah.
Nak explain pon bukanlah pro sangat.
Janji boleh makan, i like.

Kena tengok gak ada yang sesuai untuk buat pisang goreng, kerepek pisang or cenkodok.
And my emak always make all of it for her kids masa kami kecik dulu.
As breakfast or untuk minum petang.
Gituuu.
Oh, so lovely lah bila dok rumah kampung.

Siapa yang tak pandai masak benda alah ni, boleh lempang diri sendirik.
Jahat pulak tetiba rasa.
Sebab it's so simple. Easy and sedap.
Bab berminyak tuh, normal la.
Hehheheh...

Anyhow. Today, I would like ajar korang masak this dessert lah.
Senang jer.
And my resepi memang no measurement ok. Sebab rasa poyo sangat bila letak semua tu.
Mau my emak gelak guling-guling kalau dia baca ni.
Tak sanggup.

Just make sure ada pisang, tepung, garam sikit and minyak.
Then here we go.

Pisang tu asingkan kulit and isi.
Dah siap, gih lenyekkannya.
Ikot koranglah nak blend ke, lenyek pakai cawan ke spatula ke.
Janji benda tu hancur.
Then, baru masukkan tepung gandum plain dengan garam secubit.
Ni kena ikut deria rasa yang tinggi. And cara gaul yang berkesan.
Adunan jangan so cair, or keras. Sedap-sedap jer.

And ada soh letak majerin, tepung beras,  telur, or baking powder.
Ni ikut suka korang lah.
Kakau tak letak tak pe, tak disabitkan mandatory seumur hidup pon.

Siap semua. Baru panaskan minyak yang memuatkan cenkodok ini boleh tenggelam.
Sebelum masuk dalam kuali, minyak make sure betul-betul panas. Baru dapat kruih. Kruih. Krui. Nya...
Jangan lupa balik-balikkan and bila dah cukup masak. 
Tos dulu and put inside bekas yang ada kitchen towel alas.
Serap minyak sikit.
Pastu baru pindah in another bekas paling debom yang korang ada.

Anak Kak Her, Zara said she liked my cenkodok!
And silalah hidangkan ini dengan teh panas.
Almaklumlah, kopi tak minum.
Done!

Saturday, June 03, 2017

Kraf vs Mood Republik Raya

Assalamualaikum.

Bila dekat nak Raya nih. Banyaklah sale yang melanda.
Nih yang bikin hati tak keruan. 
Mula nak buat kira-kira paling tak masuk akal.
Sampai budget pon ada lari gituuu. 
Huhu la kita ramai-ramai.

As Kraftangan Raya sangat dekat dengan my hospital. I still tak berkesempatan pergi ke sana.
I decided if gih pon i will not spent anything there. Just round cuci mata.
Tengok all those amazing homemade yang diorang pamer.
Kagum dalam menahan diri sendirik. You know how hard it is?
Tapi you can do it girl.
Sebab i want my money spent wisely and that goes to Mood republik Raya.
Sorry deh.

Mood republik cam biasa kat Pwtc. Mesti crowded gila.
Homaiiii. 
Demi baju Raya, redah jela kan. 

I plan mau gih masa hari sabtu or ahad. That day yang sepatutnya i dah get ready to balik Johor. Tapi melencong jap.
Sebab nak borong baju raya sehelai dua.
Tumpang sekaki for my younger sister and my emak satu gak.
Hehehee...

I hope they provided lots of pastel color in baju Raya. My fav ever!
Yang mana less lace, less labuci diamond bling-bling semua and those drama.
Barulah happy i nak shopping.
Sebab i minat yang simple yet beautiful.
And if some shawl yang jual murah. I will go with it too.
Ni tengok budget.
And kasut tak dilupa. Tapi kasut lama quite ok. Nih standby list.

And also baju for my ayah.
He will kecik hati if my emak je dapat.
I will make sure he will get something from me.
I promised to you ayah.

Excited yet cemas sebab terpaksa withdrawal money from emergency fund.
Kuang.kuang.kuang.
Nanti i ganti balik ok.
Sorry sir.
B.y.e.

This is gardenia chocolate bread with kismis.
One day, it looks like this.
Hebat betul my imagination, kan.

Friday, June 02, 2017

He and his drama

Assalamualaikum.

I donno is it my fault or not.
Or he always memang camtu. Dengan those drama.
Dan again, we don't talked anymore.
Great.

... Last two days, my colleague tak dapat buat oncall. Kesian dia, sakit. Cepat baik yer!
And someone yang rajin buat oncall, he can't do it on that day.
So, he asked for my help.
And we discussed and I volunteered to do it. Ikhlas sangat time tu. Tak ada keraguan.
Betul-betul ikhlas. Ok.

Time diorang asked for my help is around 1130. Duty start at 1200 pm.
Nak balik rumah jap nak ambil barang pon serba salah. And malas. Nasib ada spare banyak inside my locker.
Then tiba-tiba teringat I don't have any foods untuk berbuka.
My friend suggest soh gi ordered cepat dengan dia.
She said menu hari tuh ialah some crab with pau or rice things.
And I agree. And i ambil nasi with crab.
You remember this.
Nasi with crab.

Tak lama pastu, my friend from different department whatsapp me. Dia nak set date untuk buka sama. And after few chat. Kami dah capai kata sepakat.
And you know what, rupanya dia pon oncall jugak time tu.
And i said, tolong hantar some lauk buka sikit. Sebab she said her father akan hantar nanti petang.
Ngecek sikit jer.
I just want lauk jer. Dia pon tak kisah.
Alhamdulillah.

Sebab my plan ialah... rice with crab yang i ordered. I will paid macam biasa.
But i just took the nasi and tukar dia punya lauk.
Lauk from my friend tuh.
Crab tu plak. Just bagi la kat anyone yang nak, kan. Siapa tak nak chilies crab meals yang gojes meliur tuh.
Because i can take risk makan crab time oncall. Mau allergic, siapa baik hati nak tolong cover?
Ubat pon hanya ada kat rumah.
Big no duh.

And masa tengah update, pindah-pindah set untuk kes on the next day. Dia datang to me.
He said, he got a problem with the menu list. Some changes lah.
Nak tukar my nasi with pau.
Time tu teringat balik that my friend cakap mak dia masak ikan goreng sort of thing.
Imagine. Ikan goreng dan pau.
I just can smile to myself.
And i said, tak pe. I don't mind. I just paid. Tak ada food, pon takpe.
Tak kisah.
Even rasa nak menangis pon ada.

Pastu dia pon cakaplah, tak akan dia nak makan two set plak.
Thats my set. And i should take it.
Ceh, bukan dia ni jenis kaki makan before ke? Rasa bersalah lah tu.
And whatever it is, i ulang banyak kali... i said. Tak pe. I really tak kisah. Dia nak bagi pau with crab. Tak kisah.
I don't mind.
Kalau tak bagi that food pon takpe.
Yelah, ada pernah nampak orang makan pau kosong dengan ikan goreng?

Then, after few minutes.
I terus terang cakap, that actually i dah ada my own lauk buka puasa.
Which I really don't want to tell to anyone. Includes him.
Bila i said like that, dia terus silent and nak blah daripada situ.
Which i don't aspect dia kan response cam tu.
I tried to catch him. Grab that blue scrub suit. You know, but he's stronger than me.
And he said, lain kali tak payah order dengan dia. Menyusahkan. 
And the door is broken.

I just kept pandang that door.
Until my friend nak bukak pintu ambil barang.
Pastu pintu tak boleh bukak.
And we pull and push, and i repaired it myself. Because I'm the one responsible to it. Nak harapkan budak tu? Huh.
Nasib after few attempt, pintu tu da ok balik. Seriau gak.
My friend pandang pelik. Dah kenapa tanya dia.
Gaduh. I said. Cam biasa.

After i finished my task, i terus sent message my friend cakap i need a nasik with that lauk.
Sorry susahkan parents dia.
Nanti i paid.
And my friend, cakap, it's ok.
Nasib baik.
Love you lah, kawan.


I donno about my level of puasa  that day.
But Alhamdulillah i can still cool with those things.
And sebabkan kami sama oncall and I surely rasa that he doesn't want to see me. Bayang-bayang pon tak lah. Positive.
Then,
I spent my time dengan solat terawih and lots of recited Quran that night.
Lagi best.
Lagi best lagi, rasa macam malas nak tidur situ je. 
Tapi fikir not comfortable, tidur la atas sofa. 

Actually I don't like this kind of fight. 
Nak gaduh pon tak guna. Even rasa nak tumbuk je muka dia. 
But nak twist plot apa lagi la kan. Memang dah benda nak jadi.

Is it my fault? Yang i got my own lauk?
Should I cancelled at the first place, suruh my friend tak payah hantar?
And mostly, do i nih menyusahkan dia?
Kenapa dia camtu ek?

And fine, i will remember dia punya words. Jangan ordered anything from him.
Yeah pasti.
And most welcome sebabkan think that i burden you.
Baru sedar. 
Huhuhuuu.... I missed my family!

Anyway I will not gonna explain all this nonsense things to him.
Biarlah dia fikir camtu. I'm ok with it.
Believe me, i never simpan dendam to anyone. Or anything.
Just be matured. Be happy.
We don't know what time Allah will call me, you. 
Us to face Him.
Should i paid for that crab things? and Nak minta maaf if this is my fault? 
Perlu ke?
Anyway. Raya just around the corner
Selamat berpuasa. =)

Thursday, June 01, 2017

Talked about my hijab ,my style

Assalamualaikum.

Ramai yang tak puas hati with my style, sebab i prefer wore something yang loose.
Yang boleh muat another one two people in it.
Pastu dengan kain yang meleret since dulu.
That i still young, why not enjoy my life and wild.
Bla.bla.bla.

I just okay with it.
Diorang nak cakap belakang, or i'm too Islamic much or whatever.
Like i cares?
Wrong person duh.
Sebab i tak pernah said anything about what they wore,
Not a bad things to it.
So why they like judging my clothes?

Come, i beritahu a bit what i want to sampaikan. Read carefully.
I don't like my curvy body. Each of it.
I don't even want to show it to any of you. No one. None.
And my long kain is because i don't like wore socks.
That's why i make it long and meleret.
To cover my feet.

Can you leave me alone?
Please.
You're not benefit at all to me.
Bad parasite.


But if it something useful to me. You can judge me.
Like one day i just wore my simple ootd.
With a long sea blue skirt and grey sweater and sneaker with navy blue scarf.
And in a lift, my colleague tegur me.
That i look so fine and why not tried labuhkan my scarf.
And i just smiled to him.

He said something right duh. This is a good judgement.
I memang terasa, rasa nak tumbuk je dia, but in positive way i respect him.
Thank you there.

That this is one thing yang dah lama i nak change. In my style.
Is it it is the right time.
Ramadan zone?
InsyaAllah.

Soemetimes, we don't understand what people think.
What they're going through.
What we're going through is totally different.
Just be a someone good in soeone life.
Stop judging.
If you can't praised it.