THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person because everything is strange. Life. People. And yeah, I don't know what planet I'm on. 

Anyway, thanks for all your support.

Saturday, November 18, 2017

A lover, never a fighter

Assalamualaikum.

Whats app.
Semua orang tahu apa itu whatsApp.
And kegunaan the best about it.
Boleh mesej-mesej without boundries.
With macam-macam emoji.
Yang menggambarkan perasaan yang teruk benarnya nak explain.
And video call too.

Use it wisely.
Guys.
Then you can get the benefit.
Jangan sebabkan WhatsApp kita fight each others.
No.no. no.

Sebab yelah. Group family, sedara, kerja, kerja dan tempat kerja dah berapa WahtsApp kan.
Then, itu jugak muka yang akan kita jumpa.
So, better if benda tu boleh private message.
Kita PM tepi jer.
NAk gaduh.
Gaduh dua jer.
Kang kalau gaduh reramai... ramai masuk capur.
Laga-laga.
Berdua lebih baik. Cer nyanyi sikit.
Ewah.

And i laways a lover.
Never afighter.
So i hope. If ada someone said bad about me.
I hope i can minta maaf and untuk diri ini pewrbaiki diri.
Kan bagus gitu, betul tak?

And with WhatsApp too, i can contact back with my old BFF.
Yang dah hilang empat lima tahun.
And we're back together!
So happy.
Just met her two months ago.
Makin kurus la dia.
Kalah kitew.

Shuhada.
My kawan sebelah meja since daripada darjah tiga until Tingkatan lima.
She is very good girl.
And without her.
I also cannot enter this nusing field.
Dia yang beriya nak jadik cik misi sebenarnya.
Not me.
But only me get it.
But still terhutang budi gak. Sangat.
Thanks to her.

So i hope we can jumpa-jumpa. Without rushing macam masa tuh.
Boleh teman pergi shopping.
Makan eskrim.
And gossip lah op course.

Shu and me! Kurus tau. Jeles.Hikhikhik.

Friday, November 10, 2017

Can't tolerate

Assalamualaikum.

I don't like her.
Terus terang hokey.
Because dia suka merenggus, menggeluh and etc yang sama maksud.
Untuk sesuatu yang simple.
Dan untuk semua benda.
So annoying!
Can't tolerate.

And some more no sense of respect.
Totally out.
Daripada dia mintak something dan setiap perkataan pun boleh tahu lah.
Like... paksaan camtu.
Ingat kita ni tugu negara ke?
Ni nak gaduh ker bertumbuk?

Haish... kalau camni.
Selalunya i just go out from that area.
Buat benda lain yang lagi best.
Tapi dalam hati, astagfirullah al azim... calm down please.
I donno dia dengan family or friends kat tempat kerja.
Even memang camtu.
Or talam yang ada dua muka.
Oh. Suka hati dialah.
Kan.

Maafkan semua orang sebelum tidur.
Itu yang terbaik.
Fighting.
For.
Good.
Life
Yeah!

Anyway. Salam jumaat juga.

Wednesday, November 08, 2017

Bai bai lychee

Assalamualaikum.

Pretty sad.
I will no longer akan order laici as my favorite drink.
Can you imagine it.
Huhuhuhuuu.
Tissue mana tissue?

My normal roti and the BFF to it, the one and only... peanut butter.
Selalu intake untuk breakfast every morning tuh. Kena kurangkan pengambilan.
Oh no.
Give us some time yeah.
I try.

Then, no oatmeal. Guess what my breakfast would be?
Nasik lemak?
Nasik kerabu?

Also no broccoli, asparagus, cabbage.
No corn. No potatoes. Why them, why? Oh my fried fries. Gonna miss you.
Onions? Nasib not in my list.
Soft drinks. Memang not in million years nak telan. Perfect.
And some other foods lah.

Those are healthy foods duh. Just macam kena be aware jer.
I can't.
But i have too.
For my health purpose.

Sebab my digestive system got some irritation sikit. Maksudnya, my bowel movement tersangatlah aktif.
Diorang lagi more excited buat peristaltic exercise than dia punya owner.
Ni kes balas dendam ke apa?
Lempang sorang-sorang nak?

Like macam every morning orang usually buang air besar sekali every morning.
But not me. I can tiga empat kali masuk toilet.
Sampai kategori kata orang tuh, ceret ar. Cair jer. Tak tahu nak keluar apa dah.
Sorry. But that's me.

Pedih. Sakit. Few nausea lah. Pastu confirm la dehydrated.
Sebab semua dah out.
Air jela jadik peneman.
Sebab tu my water bottle dua kat rumah. Dua kat tempat kerja.
On the way... tu period masa yang penting untuk jadik peneman.

Pastu pergi pantry, breakfast cukup-cukup lah kan.
Dengan niat.
Untuk bekalan seterusnya.
Sebelum dia ada sign untuk keluar lagi ke apa.
Itu yang dilalui hari-hari.

Next, perut akan sentiasa berbunyi. Yang nih jangan cakap ar.
Lapar, keluarlah drum sound dia.
Lepas makan pon boleh tahan kuat gak.
Kadang-kadang malas nak layan.
Tapi orang sebelah boleh dengar.
Gelak je lah.

Tapi nak elak macam mana pon, if makanan. Kita panggil rezeki depan mata.
Susah nak tolak.
Kan?
Just again i said.
Be aware!
Tahu makan. Terimalah padah.
Ala-ala... Cheat sikit. Ceret esoknya.
Hahhahahahah...

Hokay. Bye!
Stay healthy guys.
= )

Tuesday, November 07, 2017

Birthday day day

Assalamualaikum.

Last weekend, ada majlis tahlil. Doa selamat, tahlil and birthday boy kat tempat rumah my kawan sekerja.
Lots of thing happened actually. So, meh kita shared. Panjang tau.
Jangan cakap i don't say it,huh.
Dan dia actually bagitau about it seminggu sebelum tuh.
Just take a note lah.

And masa kami sama oncall before dia cuti, dia booking me untuk gi pasar chowkit nak beli sayur-mayur.
Ok, i said.
Tak kisah pon. Merempit yo.
Then, project kami kantoi.
Not gonna merempit, tapi naik kereta. Sopan sikit gitew.

And then, we finished case and siap kemas-kemas dalam 1100 pm.
Makan dinner jap. Dinner ker? Hahahaaa...
Pastu gih pasar chowkit sampai pukul 2 pagi.
Termasuklah keterujaan untuk melalui area jalan haji taib.
Ni bab bila otak memasing dah tak betul.
Geleng kepala.
Tak habis lagi, pergi plak McDonald iya iya oi tuh. Lapar katanya...
And ada lah adegan trick mind di situ. Mata kata lain otak kata lain, nak wat camna...

So on hari kejadiannya, my friend yang janji pulak sakit.
Lagi sorang pulak bit late sebab kena hantar adik balik kampung.
Satu tu, kalau janji dengan dia boleh terpusing-pusing. Macam jadik, eh tak siap lagi.
Yang last, si anti tempoyak jer. Macam... nak bawak ker tak ek.
Sebab tempoyak actually in da house!
Huhuhuuu...

Then, here we go. Me and si anti tempoyak. Dia volunteer hokey.
Tak paksa. Tak paksa.
Kami orang first yang sampai mewakili tempat kerjanya.
And bila time makan, terpaksalah sorok secara halus si anti tempoyak tu masuk dalam empunya rumah.
Kang mau buat muka plak. Drama sana drama sini.
And i already siap sedia untuk keluarkan seni bersilat, seni taekwando, and etc.

Gila tak risau. But Alhamdulillah. Vise versa ok.
Sopan pulak si anti tempoyak kali nih.
Cause i prefer cover lah line, jaga hati tuan rumah. Hati si anti tempoyak. Kang kena tinggal. Siapa nak hantar balik?
So jadik maid pergi ambik makanan. Ni semua makanan selain tempoyak i put in his plate. Penuh.
Biar dia makin gemuks. Patut pakai dulang tadi.
He didn't know about this blog right?
Hahhaha...

Bila dah bagi. Tapi owner dia siap complaint banyak lah. Nak diet lah. 
Eh, eh. Jentik nak?
Kang soh amik sendirik kang.
Eh eh. Lebih-lebih pulak.
Sila ikhlaskan diri. Sila...
And ambil air jugak hokey. Kalau suruh suap, pakai kaki. Nak?

Cupcakes, and cake super delicious!

Kek and cupcakes pon tolong ambil.
Ambil banyak gila, tapi share dengan kengkawan lain. Jangan tamak. Hahhaha...
And after dah kenyang masa nak balik, baru lah mak kawan tu bagitau one secret.
My friend tu jatuh masa balik kerja daripada oncall masa tuh. Terlelap. Hoi.
Jatuh motor dengan sayur-mayur penuh bakul.
Ni, nak simpati ke nak gelak?
Sebab she kind of big size.
Nasib lebam jer kat lutut.
Nothing major.

And siap dapat banyak bekal hokey, tapi tak tahulah bila nak makan.
And dapat same kind of assumption from my friend punya parents. Layan jela.
I will post it one day about this thing.
Tapi memang lawak. Boleh bawak guling-guling.
Sebab my friends yang dengar pon dah gelak tak ingat dunia.
Puffffff... balik ar camni.
And memang nak balik pon. Hahahahha...

Then, kami singgah TBS beli tiket!
I will go back to Johor hujung bulan nih.
Yuhuuuu...
Tak sabar hokey.
Lompat-lompat kesukaan. Tak boleh lompat pagar ke apa sangat sebab nak kejar solat asar.
Then kami maghrib terus.

Eh. Eh. Teman pulak gih beli si anti tempoyak nih beli seluar.
Tak makan tempoyak pon berat naik? Tu lah, kalau makan tempoyak confirm turun 20kg.
And. Nasib seluar biasa, kalau seluar dalam lagi dalam.
I run.
Sampai rumah.
Even pakai skirt ke haper.
Even viral esoknya. Like i seriously care?

In same time, sempat gak rembat baju untuk si Apiz and Anas...
Tak sabar nak bagi diorang.
Ohsem.
Selam-selam minum air, kan.
I paid back hokey.

In the end, one way untuk meneruskan sesi legasi si anti tempoyak and durian nih adalah through his Facebook page.
Sebab post my own picture yang not by my permission. 
Sebab kalau permission, sure tak dapat. Hihihiii. 
Nih geram. Sebab punyalah cover baik punya. Orang sound-sound halus. Kita ni punyalah buat muka blur-blur, innocent, sesuci Lebaran kan. 
Rupanya depa dah tau dulu.
Memang sure kana bagi sedas jentikan nih budak! 

Sebabkan gitu. Bagi kaw-kaw punya kutuk. Hahahaaa...
And i heard some of our friends cakaplah why diorang tak dijemput officially.
I can said, it's her thing.
Janganlah sebab nih nak cakap belakang.
Nak komen tidak-tidak.
And memang only dia punya close one yang datang daripada what i see.
Private guys.
Respect each others kind of space.
Ohkey! 

How i respect si anti tempoyak dengan ketempoyakannya. Serta duriannya.
Ugut-ugut pon mana berani sangat. Tapi redah jer.
Siap buat deal lagi actually, macam mana kalau bau, tak selesalah, etc semua.
And if gitu, si anti tempoyak and me just drop by and bid a goodbye.
Tunjuk muka lah.
But akhirnya. Alhamdulillah. Everything going well. Fuh.

Ok lah.
Panjang kan?
Tak caye...
Bai.

Nih budak yang nak kena jentik! Be ready dude.

Thursday, November 02, 2017

Andai ajal dalam tidur

Assalamualaikum.

This are not my words.
I found it in some books online that i likes to read.
And i shared here as my reminder.
Because this blog is mine, right.
= )
.
.
.
.
Empat perkara sebelum tidur walau sesibuk manapun dengan tugasan harian.
Rasulullah berpesan kepada Siti Aisyah RA.
"Ya Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara iaitu:"

1-Sebelum khatam Al-Quran.

2-Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.

3-Sebelum para muslimin meredhai engkau.

4-Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah.

Bertanya Siti Aisyah:
"Ya Rasulullah! Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasulullah tersenyum dan bersabda:
1-Jika engkau akan tidur, bacalah surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali. Seakan-akan engkau telah mengkhatam Al-Quran.
"Bismillaahirrahman nirrahim, 'Qul huallahu ahad. Allaah hussamad'. Lam yalid walau yuulad'. Walam yakul lahuu kufuwan ahad'" (x3)

2-Bacalah selawat untukku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat.
"Bismillahirrahman nirrahim, Allaahumma shallii'alaa saiyyidina Muhammad waa'alaa aali saiyyidina Muhammad" (x3)

3-Beristigfarlah untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau.
"Astagfirullaah hal'adziim al lahzii laa ilaaha huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih" (x3)

4-Dan perbanyakkanlah bertasbih, bertahlil dan bertakbir. Makan seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah.
"Bismillahahirahmaanirahiim Subhanallaah walhamdulillah walaa ilaaha illallaah huwallah hu akbar" (x3)
.
.
.
.
*Semoga menjadi panduan ya, untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik daripada hari ke hari. Fighting!