THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person because everything is strange. Life. People. And yeah, I don't know what planet I'm on. 

Anyway, thanks for all your support.

Sunday, May 27, 2018

Umrah-Pengalaman Terindah, Dua

Assalamualaikum,

Untuk kat Mekah.
Sama macam kat Madinah.
Always everyday ada moment by their own.
Yang menjadikan you be you.
Selesakan diri sendiri.
And untuk menjadikan diri menjadi lebih baik daripada hari ke hari.


Part paling best masa kat Mekah ada tiga.
First ialah bila one day, after Isyak dan after dinner... about 0800 malam, pergi Masjidil Haram.
Plan nak spent whole night there.
Nak rasa tidur kat masjid.
Nak rasa mengaji sambil tertidur kat sana.
But not make it sebab after 0100 pagi kat sana.
Terdetik nak balik hotel.

So, masa on the way balik hotel... my younger brother dah tunggu tepi station bus area situ.
Sebab dia cakap, mak ayah risau.
I go alone.
And there don't agree with my plan.
I just diam.
And go back to the hotel.
Patutlah Allah gerakkan hati suruh jugak balik hotel.
Subhanallah.
Allah maha tahu mana yang terbaik.

Not panjangkan about all these, let's share with you all the story after Isyak and till 0100 pagi tuh.

Sampai Masjidil Haram, terus pergi kat ground floor.
Ambil air zam-zam with my own bottle.
Dan go to tempat kat karpet yang betul-betul depan Kaabah.
Pastu buat solat sunat.
Dan whole night, baca Quran.
Best!
Tak mengantuk. Lagi baca Quran, lagi rasa segar.
Lagi tambah semangat.
Baca Quran sama tafsirnya.
Sambil tu take notes untuk pengajaran yang dapat.

Rasa nak rest jap, tengok lah orang datang dan pergi buat tawaf.
Rasa keakhiratan sangat. Rasa sama-sama nak kejar keimanan di sisi Allah.
Berlumba-lumba tapi dengan cara tersendiri.
Patu dah dapat aura,
Sambung baca Quran.
Gitu lah sampai pukul 0100 pagi.

Untuk moment yang kedua, ialah bila sebut pasal doa dan jodoh.
This one i will share in the next special post.

Ketiga ialah selepas solat Subuh.
Solat dan doa betul-betul depan Kaabah, tepi orang yang tengah buat Tawaf tuh.
So around 0500 pagi hingga pukul 1000 pagi, ada di sini.
Doa paling lama in my entire life... itu pon rasa still not enough time.
Baca Quran pon kat situ gak.
Kan dah aim nak khatam Quran kat sini. InsyaAllah.

Just ada gangguan bila mereka buat cleaning.
Yang lain ok.
Sangat best!

Terima kasih ya Allah atas rasa dan peluang ini.
Sujud syukur.
Doaku moga akan kembali semula ke sini.
Sebagai hamba yang lebih baik.
Makbulkan ya Allah.

Saturday, May 26, 2018

Umrah-Pengalaman Terindah, Satu

Assalamualaikum.

Bila ditanya tentang apa yang the mostly tak terlupakan masa pergi Umrah?
Banyak.
Tak terkira.
Sebab everyday, setiap langkah, setiap lepas solat.
Semua ada story behind it.
Along the journey kat Madinah dan Mekah, both best, dan sangat dirindui.
Sebab tuh,
My post about umrah sangat berangkai. Hihihiiii...

Ok lah, untuk tak menggecewakan.
Untuk dua tempat nih.
I will share setiap satu yang mostly terbest.
Sangat terbest.


Untuk Madinah.
Part paling menyentuh sangat adalah apabila pergi Raudah yang kali kedua.
Pergi sorang-sorang.
Dan pakai purdah.
Jubah hitam.
Sebab ramai jemaah Tabung Haji yang pernah buat umrah before this, depa cakap untuk senang pergi dan tak dihalau cepat... Pakai macam orang Arab.
Sebab diorang more respect kita.
And i follow that tips.

And waktu tuh pukul 0900 pagi... then, ambil wuduk dan masuk Masjid Nabawi.
Ikut pintu seperti mana yang mutawwif cakap.
Dan terus pergi ke tempat pre grouping sebelum boleh masuk ke Raudah.
Tapi tak terus ke sana.
Ambil part belakang sekali.
Buat solat Tahijatul Masjid, dhuha.
Dan terus ke pre-grouping paling depan.
Pastu berdiri sama-sama minah Arab.
Dan sepanjang menunggu, sambil tuh selawat dan tasbih dalam hati.
Tak lama. After fifteen minutes tunggu.
Boleh masuk.

Lama tengok makam Nabi.
Lama tenung kain hijau tepi dinding tuh.
Banyak bagi salam dekat Nabi, dan dua sahabatnya, Abu Bakar dan Umar.
Setiap langkah bagi salam.
Setiap kelipan mata, doa dibaca.
Sambil menitiknya air mata yang tak sempat diseka.

Dan bila sampai karpet hijau.
Doa sambil berdiri.
Doa untuk mereka yang terdekat, yang jauh juga.
Doa yang lebih terperinci daripada doa masa first dulu masuk Raudah.

Lepastu, ambil saf sebelah mereka yang tengah solat. Diikuti yang lain.
Dan ada juga orang yang kat depan, Kat belakang juga solat.
Jadi sekeliling di kelilinggi.
Safe.
Terus buat solat sunat, dan sunat Taubat.
Dalam solat doa.
Dan after solat pon doa.
Lama.
Lama sangat.
Tenang.

Sampai terdengar laungan untuk group seterusnya yang hanya tinggal tiga langkah kat belakang.
Baru tersedar.
Baru terus bangun.
Dan bagi orang lain pulak turn mereka.
Lagi pon, group yang baru masuk... mereka kasar.

Keluar daripada Raudah, ikut laluannya.
Ada sign.
Dan pastu minum air zam-zam.
Dan keluar daripada Masjid Nabawi.
Rasa auranya.

Alhamdulillah.
Memang syukur sangat dengan rezeki dan peluang yang Allah bagi.
Memang sangat terindah.
Dan terbest.

Untuk kat Mekah, next post ya!

Friday, May 25, 2018

Umrah-Air Zam Zam

Assalamualaikum

Antara benda paling suka tentang my short journey pergi Mecca dan Madinah ialah bila everyday boleh minum air zam-zam.
Dahla free, more berkhasiat.
Air biasa tak layan dah.
Lagi-lagi bila nak beli air mineral.
Hello, if you all nak tahu. Sini air mineral untuk 1.5 L yang selalu kita boleh dapat kat any stesen minyak dengan hanya RM2.50.
Kat sana air mineral sahaja will cost you around 20 to 30 Riyal per bottle.
Its about tukar duit kita dalam RM 23-40 lah.
So, air zam-zam, nak?

Basuh muka pakai air zam-zam pon ok.
Sebab nak elak sunburn.
Mewah gila tak. Hihihiii...


Masa kat Madinah, Air mineral diorang letak kat dalam one big container color cream.
Ada dua jenis.
Satu cold dan tak cold.
So, boleh pilih mana nak.
Ikut selera.
Dan hanya boleh didapati dalam Masjid Nabawi jer.
Kat luar tak ada.

Dan nak boleh hanya isi dengan small water bottle.
Bekas air yang besar more than 1.5L, korang tak akan dibenarkan masuk.
Maybe sebab sini terhad.

Lain pulak Mekah.
Air Zam-zam ada merata. Kat dalam dan luar Masjidil Haram.
Ada cold dan not cold. Sama.
Biasanya sebelah air zam-zam ada lah rak Quran.
Dlam penat, kering tekak baca Quran. Minum jap air zam-zam.
Heaven kan?

Sama seperti kat Madinah, bekas untuk more than 1.5L tak dibenarkan masuk.
Tapi tak seketat dia punya safety part macam kat Madinah.
Mungkin sebab Masjidil Haram tuh besar.
Banyak pintu masuknya.
Dan this Mecca adalah world wide tumpuan.
Lagipon, air zam-zam dah sedia ada dekat luar. Tak payah susah-susah nak masuk dalam ambil.
Hokey.

Untuk under Tabung Haji. Mereka dah siap bekalkan 5L air zam-zam setiap orang.
Akan di collect kat bila dah kat KLIA masa ambil bagasi.
Any broken or leak, boleh diganti.

Tapi bila minum kat Malaysia... rasa sedap, rasa istimewanya tak sama macam masa minum kat Mekah.
Betul cakap my friends punya ayah, bukan setakat akan rasa lain bila dah kat Malaysia.
Bila minum luar sikit daripada Tanah Haram kat sana pon dah lain.
Time nak buat niat Miqat Umrah...
Apatah lagi kita nih beribu jauhnya.
Lagilah rasa lain.

So, nak tahu apa keistimewaannya rasa air zam-zam nih?
Jom, pergi Mekah lagi sekali.
Umrah?
Ke Haji?
InsyaAllah...
Doa banyak-banyak.

Thursday, May 24, 2018

Umrah-Doa

Assalamualaikum.

Daripada dekat Malaysia lagi my siblings dan siap-siap tulis doa masing-masing.
Ada yang siap laminate hokey.
Bersungguh betul hakak den tuh
And ada fews daripada my kawan-kawan.
Doa daripada orang yang tak kenal sangat pon sama join.
Tapi tak apalah, kita tolong doakan.
Allah penentu baik buruk atas segalanya.


Dekat Masjid Nabawi doa.
Dekat Masjidil Haram pon doa sama.
Depan Kaabah lagi, doa.
Dan if ada pergi Masjid untuk mana-mana ziarah bawah Tabung Haji.
Doa pon jugak.

Doa gak untuk Malaysia,
Doa untuk mereka yang bergelar sebagai pelarian...
Dan keselamtan mereka juga.
Moga di makbulkan.

Sebut pasal doa, setiap kali berdoa.
Mesti menitik air mata.
Syahdu.
Sebab i just let go everything and set free of my mind.
Daripada all stress yang ada. Daripada kerja commitment kerja,
Hal duniawi semua...
So, ini adalah tentang diri sendiri pada Penciptanya.
Boleh kata hari-hari lah syahdu.
Hari-hari menangis.

Fikir dosa yang buat selama ini, fikir kekurangan diri.
Rasa kecil sangat diri ini.
Rasa malu.
Then, terus rasa tekad... ubah. Ubha.
Jadik yang lebih baik.
Better of me.
Hari-hari kena bagi diri ini munasabah. Revise balik.

Tentang jodoh... doa jugak.
Antara sebab utama pergi ke sini. Sebab nak mintak petunjuk.
And about this, i had a very beautiful story behind it.
And mula berfikir.
Is he is the one?

Mari eja, b.e.r.s.a.m.b.u.n.g....
= )

Wednesday, May 23, 2018

Umrah-Foods

Assalamualaikum.

Untuk last day, my ayah ada jugak cakap nak makan kat D saji Felda sana.
Tapi tak sempat nak bawak.
So, tengok mak ayah pon kurang dah makan daripada hari ke hari.
Mereka asyik menghadap daging kambing jer.
Bubur pon bertukar jadi first choice.
Kesian deh.

I got it, i got it.
Tengok apa ada.
Nampak kedai semua makanan 5 Riyal.
Beli lah kebab and sharmawa.
Fried potatoes.
Beef burger
Bagi kat diorang.
Masin.
My emak dan ayah kurang suka.
Hahahaaa...


Pergilah jalan-jalan lagi.
Dan untuk gambara tas tuh, ada nampak small house, tingkap kayu. Itu mtawwif cakap, rumah Rasullullah dulu. Excited kan?
Dekat jer...
Jalan lagi.
Try kedai groceries diorang.

Arab punya buah buahan and all those biscuit yang ada. Barang-barang wet market, mahal sikit. Yelah depa kan padang pasir. So faham-faham jela.
And... Bila tengok diorang punya variety of chocolates.
Rasa nak beli satu mall tuh.
Seriously huh. Macam-macam perisa ada.
Roti pon banyak.
I love roti mereka punya. Homemade yang awesome sangat.
Taste dia best.
Hihihiii. Nak buat camna, me and bread berpisah tiada.

Balik tuh, tengok diorang makan anggur dan biskut tuh semua.
Habis wey. 
Nampak sikit boost mood.
Alhamdulillah.
Mission success!

Ada gak, kedai 3 Riyal and 15 Riyal.
Cute kan.
Jalan lagi, nampak kedai gadgets.
Sambar satu power bank.
Ehem, rezeki.
Anker brand.
I donno. Just love the small size of it.
And light it is.

And nampak KFC, McDonald's.
So decide, beli KFC.
Kalau kat Malaysia nih, tak pandang dah.
Darurat.
Beli 15 pieces.
Dapat dua air fresh oranges yang memang freshly squeeze, masam. Dua botol.
And dapat cawan, dapat straw.
And ada enam keping roti bun together.
Hey, roti lagi.
Total 112 Riyal. Hadammm...

Actually, to me. Makanan nih memang untuk darurat jer. Sebab bila rasa ayam dia. Macam ayam frozen. Gitu.
So, untuk elak food poisoning. Janganlah makan banyak sangat.
Dan seperti biasa fries dia, masin.
Roti dia jer, always the best.
Pastu gih la buat hot tea. Cicah. Sedap.
= )

Tuesday, May 22, 2018

Umrah-Pertama

Assalamualaikum.

Tengahri selepas Zohor, 03 may baru bertolak naik bus ke Mekah.
Malam Khamis.
On my birthday.
On my special day.
For a specila place.

And Alhamdulillah.
Dijangka tiba after enam ke tujuh jam.
Sebab akan ramai nak ke Mecca untuk Tawaf malam Jumaat.
Redha.
Siap-siap lelaki dengan Ihramnya.
Dan perempuan just semua menutup aurat. Sarung tangan dan socks itu penting.
Niat di miqat. Bir Ali.
Betul ke tak spelling dia. 

Mutawwif ajar. 
Niat untuk lelaki. 
Dan niat tambahan khas untuk wanita.
If dia terhaid ke apa, halal lah dia.
Dan mulalah bertalbiah dan banyakkan selawat sepanjang jalan.
Sampai tertidur.


Sedar jer dah masuk Tanah Haram.
Only took about five hours.
Alhamdulillah. Dipermudahkan.
Dan ambil kad hotel.
Hotel Ramada.
600meter daripada Masjidil Haram.
Biar jauh.
Biar rasa malas nak balik hotel. Nanti boleh spent time lama kat masjid.
Hihihiii.

Magrib, Isyak di hotel. And dinner sekali.
Dah siap semua, pukul 0900malam.
Mulakan umrah tawaf dan saie dan bercukur or bergunting. 
Mesti korang cam, biar betul dah malam baru nak buat tawaf semua. Tak penat ker?
Dengan lafaz, Bismillah.
I can said, all those penat. Mengantuk ke apa.
Tak rasa langsung.
Just akan rasa syukur, too excited and tak sabar nak tengok Kaabah depan-depan.
Hanya wujud perasaan tuh jer.

Sepanjang jalan before ke Masjidil Haram... selawat, talbiah.
Mutawwif akan tunjuk jalan balik dalam masa yang sama.
Ni kena alert.
Nervous balik.
And masuk tuh, suasana dia sangat lain.
Untuk suasana orang merintih memohon keampunan dan mengejar akhirat.
Betul.

First time jugak tengok Kaabah depan mata. 
Menitik.
Syahdu!
Allah,sampai jugak kat sini.
Alhamdulillah. Tak percaya rasa.

Kantung kasut penting.
Always in bag.
Dan buku umrah Tabung haji provided.Ni sama penting.
Even Mutawwif ada tolong baca. Biarlah kita yang Arabnya tak seberapa. Sama baca maksudnya.
Memang terusiklah hati tuh.
Siap tawaf, saie, dan bergunting.
Mutawwif iring balik hotel.
Dekat pukul 1200malam time tuh.

Balik hotel,
Nampak katil.
Terus landing. 
And terlelap.
Sama-sama dengan telekung.
Dengan glasses.
Dengan socks.

Cuba bayangkan... penat dalam beribadah. 
Lain betul rasa dia.
Rindunya, ya Allah.
Selepas tuh, tersedar.Nak subuh rupanya.
Tengok glasses, terus mengucap. Dengan bend sikit, eh banyak. Sure alignment lari.
And telekung ntah serupa apa.
Tidur pon alim.
Hihihiii...

Monday, May 21, 2018

Umrah-Ubat

Assalamualaikum

Memang dah pesan kat mak ayah, adik beradik yang tolong packing before fly sini.
That bawak semua all those apa yang mereka on ubat.
Sebab i donno later kat sana, mana tau apa-apa terjadi ke.
Yelah semua not under me.
Allah lagi Maha Berkuasa.
Kita hanya prepare apa yang patut.

And i also dah prepare about Rm15K for us at there if some incident, ke.
Back up emergency fund yang paling besar in my entire life.
Bawak mak ayah kan.
Biarlah bagi yang most comfortable, keselesaan lebih.
Betul tak.


After two days at Madinah.
My ayah suddenly dapat leg cramps.
Not sure if dia got sebab ate too much daging... gout.
Atau sebab terlalu lama berjalan jauh.
So, we tried dia untuk put both legs in hot tubs.
Sebab tak bawak hot packs.

Paling superb lagi, my ayah didnt bring dia punya ubat gout.
Just bawak ubat untuk darah tinggi, diabetik.
My emak pon lupa sama.

And in the same time, my younger brother dapat nose bleeds.
Madinah too hot to handle.
Dia pon telan ubat, and rest.
I also ada dapat nose bleeds, tapi still in control.
Sebab tak nak telan ubat punya pasal.
Hhahahha...
I hate makan ubat, even i am a nurse.
Syuhhhh...secret.

Kesian tengok ayah yang tahan sakit.
Tengok adik yang dah tumbang tak larat. Siapa nak temankan?
So... tekad dengan hati sepenuhnya.
Ambil tudung, pakai hand socks, and those pair of shoes.
And jugak pakai purdah.
For safety.
... Then, I go out from hotel... alone.
And go to pharmacy over there.
Which is tak tahu pon mana pahrmacy yang available.
Memang berdoa jela banyak-banyak.

After jalan sana  sini.
Dapat dua pharmacy.
Satu pharmacy dapat hot packs dengan harga 75 Riyal.
Dan satu lagi beli lotion untuk reduce pain.
One tube dalam 80 Riyal.
Beli dua lah, sebab fikir... if anything happen nanti kat Mecca. Dah standby.
And time nak balik, sesat jap.

Sampai duduk kejap lah. Fikir dulu.
Istigfar banyak-banyak.
And lastly, nampak Masjid Nabawi.
Pastu daripada situ, baru dapat cam nak balik ke hotel camna.
Yelah. Phone pon tak bawak. Tapi tak guna gak, sebab tak ada sim line Arab.
Bil sure melambung.
Oh, Im ok with that.

And Alhamdulillah.
After applied that lotion my ayah dah kurang sakitnya.
And adik pon dah ok sikit.
Dah boleh pergi Solat magrib kat Masjid Nabawi.
Ujian tuh.

Sabar and stay cool.
Nasihat utama kat sini... bawaklah ubat masing-masing.
Sebab overseas punya ubat sangat mahal.
Lainlah kita, negara yang banyak subsidi dapat untuk all those medication.
Syukur.
Adik ok.
Ayah pon dah ok.
Before tengahri esoknya nak gerak ke Mecca.

Sunday, May 20, 2018

Umrah-Madinah

Assalamualaikum.

And routine macam biasa.
If free or time balik sembahyang, pergi kedai tepi-tepi tuh.
Beli jubah and gift.
Banyak my emak punya list. 
Anak-anak dia, jiran, sedara, besanlah... semua dia ingat.
Top up lah sepanjang kat Madinah nih.
Sebab dah pesan kat dia awal-awal. Kat mecca, i don't want think about all these.
That's my special zone.
My special place.

So, mencari jubah lelaki dan perempuan. Sampai berbelas, puluh.
Sampai pasar Arab pon kami pergi jengah.
Kawasan tempat opposite hotel. 
Rumah Arab lama. 
Mutawwif cakap jangan pergi. Kami pergi.
Bila lagi nak merasa kan, dekat jer dengan Masjid Nabawi.

Sini murah jubahnya, sehelai 20 Riyal dah boleh dapat dah.
Pastu tasbih. 2 Riyal.
Kopiah. 2 Riyal gak.
Tak apalah, niat baik nak menderma.
Nak bagi gift kat orang.
Kebaikan tanpa batas.
Moga keselamatan di pelihara selalu.

Laundry sini senang dapat. Kadang-kadang ada jer, yang dah siap-siap tunggu bawah hotel.
Nak ambil baju.
Tapi kami tak hantar.
Basuh sendiri.
Kalau tahap dah nak habis bajuya, belilah baru. 
Pakai. 
Hahhaha... my adik punya theory. 
Kemain.

Pergi ziarah luar.
Masjid Quba' dan Jabal Uhud.
Jumpa pokok nih.
Original katanya, buat rumah dan ahli keluarga daripada kena sihir dan buatan tidak elok.
Pokok yang tumbuh merata kat sini, if ada kawasan berair.
Katanya, adik la yang cakap. 
Kalau dia tipu, nanti nak sekeh kepala dia...
Sebab daun dia hijau lembut sikit.
And if tengok dekat buahnya, ada line putih. Not like yang ada kat Malaysia, hijau jer.

Pergi ladang kurma.
Belilah kurma Ajwa.
5kg. 300 Riyal.
Dan beberapa kacang. And coklat
Cukup.
Settle!
Before this, memang dah google. Depa cakap, sini memang mahal.
Tapi bila Mutawwif cakap, sebab ada share charity untuk Palestine dan Syria.
Why not if mahal pon, kan.
Insyaallah.
Niat kita baik.

Untuk zirah dalam... Raudah dengan Tawaf Wada Masjid Nabawi.
Insyaallah, ada seruan dan rezeki lebih. 
Akan jejakkan kaki kat sini , lagi.
Insyaallah.
Tolong.
Doakan.
Juga.

Saturday, May 19, 2018

Umrah-Raudah

Assalamualaikum

Lepas breakfast, Tabung Haji ajak berkumpul sebab nak pergi Raudah.
Raudah.
Hadis riwayat Al Bukhari dan Muslim, tempat yang diantara rumahku dan mimbarku ialah satu taman daripada taman-taman syurga.
Tempat terbaik untuk berdoa.
.
Must go!

So, Tabung Haji bagi sekali mutawwif perempuan untuk accompany us.
Dan masuk dekat area pintu 25.
First time masuk dalam Masjid Nabawi. 
Subhanallah. 
Cantik!

Dan ikut lah laluan dia. And before agak-agak nak sampai. Buat solat sunat dulu.
Solat tahiyatul masjid, dhuha.
Pastu bila sampai pre saringan, kena duduk in group. 
And time nih, perbanyakan zikir Allah dan selawat Nabi.
Me? Keluarkan Quran, bacalah.
Lama nih.
Memang lama. 

Betul lama.
Banyak gak la page dapat time menunggu tuh. Berbaloi.
Kenapa baca Quran? Sebab bila nak selawat Nabi, tengok daripada jauh makam Nabi.
Sedih.
Tak terselawat.
Sebab tulah baca Quran. 
Nak tenangkan hati. 
Nak hilangkan shaking of my hand.
Nak jumpa depan-depan Nabi Muhammad dan dua sahabat dia.
Gila tak nervous?

Maka after an hour and half, baru our turn. 
Itu pon dengan adegan tolak menolak. Kalah kalau nak compare situation time sale kat shopping mall.
Sebab this is more kebaikannya, siapa tak nak grab, kan.
Tapi i just stay cool, and maintain kat last line untuk bagi my emak and orang lebih tua jalan dulu.
Kita muda lagi, 
Biarlah kita jatuh, 
Biarlah bahu kita yang sakit, 
Biarlah kita yang jadi pelindung.
Kita mampu bertahan.

Time nampak kain hijau sebelah kiri. Dinding untuk makam Nabi Muhammad. 
Memang air mata of course macam pili air.
Mengalir tak henti dah.
Orang sebelah dah meraung.
Lagi tambah sedih.
Ada tuh, duduk jer belakang tiang. Intai makam nabi. Sesungguhnya kita nih umat yang banyak dosa.
Umat akhir zaman. 
Malu!

Bagi salam dekat Nabi Muhammad.
Bagi salam dekat Saidina Abu Bakar.
Bagi salam dekat Saidina Umar.
Dan baca doa.
Besar perjuangan Nabi Muhammad dan para sahabat.
Jihad mereka semua ini tinggi dalam penyebaran dan mempertahankan Islam.
Subhanallah.
Moga selawat dan salam berkekalan hingga ke hari kiamat.

Part nak sembahyang sunat, solat taubat. Mutawwif jaga.
Alhamdulillah.
Kepala kena langkah. Kena pijak. Kena tindih. 
Itu sabar.
Dan nak berdoa pon, mutawwif dah pesan siap-siap. 
Berdoa dalam solatnya.
Time sujud, time after tahiyat akhir before salam. 
Sebab kalau nak angkat tangan, comfirm dah kena panggil, hajjah out.
Itu jela caranya.

Alhamdulillah dapat buat solat sunat.
Buat solat taubat.
Dan juga doa yang tidak putus-putus.
Moga diperkenankan.

Selepas tuh, minum air zam-zam. And balik hotel.
Barulah dapat proper rest.
Sebelum azan Zohor. 
Dah gerak ke masjid, sebab nak dapatkan tempat kat dalam Masjid Nabawi.
Solat sebelah air zam-zam? 
Bolehlah.
Nanti Asar kena awal lagi nih.

Sementara menunggu, bukak Quran. 
Baca. 
Aim... this short journey, khatam satu Quran. Insyaallah.
Pastu lunch.
Rest jap.
Asar?
Solat dalam masjid, tepi rak kasut. 
Lima langkah nak ke pintu besar Masjid Nabawi.
Seriously?
Magrib kena lagi awal, duh.

Friday, May 18, 2018

Umrah-Subuh

Assalamualaikum

First Subuh kat sini. Syahdu!
Sangat syahdu.
Keluar hotel, memang tak sure nak jalan mana. 
Sebab diorang cakap ikut pintu belakang lagi dekat. Ikut jela.
Tapi tak yah dok risau actually, sebab keluar jer pintu hotel.
Dah nampak umat manusia berduyun-duyun jalan kaki nak ke masjid.
Serius rasa touching nya haiii.

Ni kalau kat Malaysia, tak dapat nih.
Sesungguhnya solat itu lebih baik daripada tidur, kan.
Daripada muda, tua, budak-budak.
Semua jalan macam biasa nak ke masjid.
Mak cik jalan terbongkok-bongkok, ada on wheelchair, bertongkat, jalan terhinjut-hinjut pon still semangat nak ke masjid.
Kita yang kuat lagi sempurna.
Nak ke masjid pon payah.
Ampunkan dosa kami Ya Allah.


Azan dia menusuk... lembut.
Menitik air mata, tak sangka sampai juga diri ini kat sini.
Terima kasih ya Allah.
Untuk seruan ini.
Sampai masjid, ambil tempat kat kawasan laman masjid.
Sebab tengok, Masyaallah... diorang lagi awal. 
Tak tidur ke mereka?
Tengok pagi tuh payung dia, yang orang dok cerita.
Tak kembang lagi.
Awal lagi... first time jemaah kat Masjid Nabawi. Ya Allah, syukur sekali lagi.

Tengah duduk lepas azan nak tunggu solatnya, rupa-rupanya orang sebelah ialah kakak yang duduk area Kota Tinggi.
Dalam banyak-banyak manusia, jodoh Malaysia.
Jodoh saudara Johorean tuh, kuat.
Kawasan Kota Tinggi lagi pulak tuh.
Rasa dekat sangat, sempurnalah.

Habis solat, baru lah rasa mengantuk and penat gila-gila.
Balik hotel.
Rest lima minute.
Breakfast...
Lepas breakfast.
Tabung Haji arrange nak pergi Raudah.
Dan Nabi Muhammad dan dua para sahabat setia menanti.
Allahuakhbar!

Tak menggantuk terus.
Tak penat.
... boleh gerak sekarang?

Thursday, May 17, 2018

Umrah-Berlepas

Assalamualaikum.

Pada 30h april lepas, ticket Saudi Airlines patutnya pukul 03.00 petang fly...
Tapi delayed, so around pukul 05.45 petang gitu baru berlepas.
Alhamdulillah gak, sebab tak rushing. 
Dengan all those daftar bagasi with tag, taklimat daripada Tabung Haji, nak ambil passport and boarding ticket.
Memang ngam-ngam lah.

Nak ucapkan jugak terima kasih berlemon banyaknya pada siblings and in law yang tolong hantar, ambil jemput kat KLIA.
Hal homestay semua.
Touching hokey.
Ingatkan tak ada sudi nak tolong.
Alhamdulillah sangat.
Family bonding, kuat!
Terima kasih sekali lagi.


Tabung Haji ada bagi voucher before fly. Untuk tebus kat Burger King or MacDonald. Lunch treat katanya...
So sebab ini first time fly untuk overseas, bawak mak ayah. 
Bag pon nak kiri kanan nak kena jaga gak.
Tak nak susahkan ke apa. Kita claim kat dalam after imigresen and those check semua lah.
Yelah, air semua tuh.
Kang tak lepas pulak, kan.

And bila depan counter nak order... rezeki betul melimpah sebab we all got unlimited Burger King voucher!
Alhamdulillah.
Sure korang mesti jeles. Hahahaaa...
So, ambil empat set.
Formal.
Nakal sikit, tambah..With all side dishes yang ada.
Terima kasih Burger King.
Terima kasih Tabung Haji.
Terima kasih Saudi Airlines. Sv829 team!

Part paling best, bila dah dok dalam pesawat. Selesakan diri sendrik.
Yelah nak fly lapan ke sembilan jam. Kematu otak.
Then, rupa-rupanya three seat tuh, I'm the only one jer yang wujud.
Memang tersangat selesalah.
Ajak adik lelaki dok sama, on movies, maps, game... layan.

Saudi Airlines bagi selimut, bantal semua den bantai guna macam rumah sendrik.
Nasib gak dapat earphone free. Huhuhuuu.
And makanan diorang bolehlah.
Alhamdulillah.
Kenyang.
Dua kali makan.
Dua kali tea time.
Yang lebihnya, makan burger.

Pastu ingat sampai Riyadh dah boleh turun. Rupanya, fly lagi sejam setengah.
Baru sampai madinah.
Dapat lah sepotong cake sementara tuh.
Turun pesawat, nak lepas imigresen dia ponyalah lambat.
Nilah permulaan ujian. 
Kena sabar banyak-banyak. 
Betul, tak tipu.
Pastu solat magrib, isyak. And baru collect bagasi.


Bas dah siap-siap tunggu luar.
Ikut pakej dan no bas. Sebab akan hantar ke hotel masing-masing.
Daripada sini, dah dapat mutawwif sendirik untuk kumpulan kecil.
Hotel Saja, tempat kami untuk di Madinah ini. 
Alhamdulillah, 300meter daripada Masjid Nabawi.
Tak dekat, tak jauh.
Syukur.

Kat sini gak, boleh dah nak beli sim card Arab. With internet line.
Me?
Wifi hotel ada tak? 
Hahahhahah...

Dapat card hotel jer, time nih kat sana pukul 0200 pagi.
Ambil makanan nasi Arab... masuk hotel. 
Rest dan siap-siap , cepat-cepat sebab nak Subuh kat Masjid Nabawi.
Excited.
Penat. Mengantuk tolak tepi jap. 
' Cause solat jemaah lagi top list. Pedulikan semua tuh.
Hehehee...

Wednesday, May 16, 2018

Umrah-Tabung Haji

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.
Syukur.
Allah bagi rezeki. Allah sampaikan seruan, panggilan, peluang agar dapat menjejakkan kaki ke Tanah Haram.
Pergi Madinah.
Pergi Mekah.
Tengok puas-puas Kaabah.
Dan nangis sampai banjir depan Kaabah.
Syukur sangat.

Untuk maklumat lanjut bagaimana cerita idea, perancangan, all sort of kegagalan disebalik ini. Boleh baca dekat post before this.
Ada dok cerita tentang ini.
Trailer and luahan rasa semua lah.
Boleh korek sendirik.
Untuk bab kenapa pergi under Tabung Haji... ia adalah pilihan masing-masing.
Sebab utama ialah tengok mana yang menyenangkan. So, tak adalah esok-esok sok.sek.sok.sek cakap jauh la itulah.
Hati runsing, niat dah lari.
Tak bagus tu yer.

Yang penting jugak ...
Tengok kemampuan, jarak hotel dan waktu kita free untuk apply cuti, and jenis flight semua.
Pastu... umrah tabung haji dia mintak tiga benda jer.
Duit tuh cam biasalah. Deposit Rm1k sorang... lebihan one month before fly.
Second. Urusan passport.
Next, gambar belakang warna putih.
Tu jer...
And, about visa rasa ok jer. Ni agensi akan uruskan.
To me. Asalkan yakin dan boleh dipercayai akan mana-mana agensi tuh.
Niat kita dah baik.
Insyaallah, Allah permudahkan.

So far, daripada urusan documentation... buat kat pejabat Tabung Haji Tun Razak tuh. Alhamdulillah.
Ambil pakej Fairuz.
Ambil luggage pon bagus.
Ambil injection meningococcal pon sana juga. Kena caj Rm 150.00.
Dapat kad kuning.
And, kelas umrah sama juga di surau. Selang sabtu pergi, sebab claim hours kerja pon tak banyak.
Huhuhuuuu...

Nasihat lain, banyakkan baca buku tentang pengalaman orang yang dah pergi sana.
Solat sunat tuh rajin-rajinkanlah. Insyaallah...jadikkan routine.
Doa selalu.
Google lah sikit-sikit.

Dekat sana pulak, Alhamdulillah. Ada leader mutawwif yang bawa kami daripada Klia ke Madinah...
Dan dapat mutawwif baru untuk kumpulan kecil.
Mutawwif yang lain juga so friendly.
And sangat menjaga anak-anak bawahan mereka, yang mana on tongkat or wheelchair... pon depa jaga dengan baik.


Kesimpulannya, Tabung haji memang dirokomenkan.
Ramai cakap ia mahal.
Tapi, semahal mana pon. Berbaloi sebab niat kita baik.
Duit yang keluar pon... untuk jalan kebaikan. Daripada dok habiskan buat shopping, insyaallah. Untuk yang nih, pahala tak terkira.
Fikir-fikirkan dan selamat beramal.
= )

Saturday, April 28, 2018

Packing oh la la

Assalamualaikum.

Tinggal dua hari je nak pergi.
Dan seriously, tak pack apa-apa lagi pon.
Derrr.
Sebab busy uruskan apa yang patut. Smooth kan mana yang perlu.
Dan akhirnya,
Bag TH wane itam pon tesergam cantik dengan all the plastiknya lagi.
Haruuu...

Excited tu memang dah bercampur-campur feeling dia.
Pastu, nih nak pack... boleh layan lagu sedih tau time lipat baju satu persatu.
Sob.sob.sob.
Alhamdulillah gak,
Dah ada list, so cam gambaran secara kasarnya apa yang perlu dibawa.
Phiew. Thanks to my sister in law.
Ohsem always.

Ada tak ada tuh. Nanti beli kat sana jela kan. Top up yang perlu.
Apa yang ada gunakan sebaiknya.
Kan?
Sebab dah memang jenis tak suka collect barang. So, my things memang mana yang penting jer.
Hehheheh...
Nasib la kalau dah perempuan tapi sifat sempoi kalah orang laki.
Nak buat camno.

So, untuk rujukan bersama, list nya seperti kat bawah:

1. Kain ihram+tali pinggang/telekung-2
2. Kurta/jubah-3
3. Seluar, shirt/ blouse-3
(Baju tidur pandai-pandailah include)
4. Tag ribbon-for bags
5. Ketayap/anak tudung-2
6. Socks-4
7. Undies-ikut banyak mana
8. Pantiliners+meds pc-ikut suka
9. Botol spray kecik
10. Botol air kosong-3
11. Lip balm, Vaseline-2
12. Selipar, kasut-2
13. Hanger-5
14. Plastic-baju kotor
15. Towel mandi, kecik-on s/b
16. Hair dryer-1
17. Cermin kecil, sunglasses
18. Buku umrah TH
19. Buku kecil, nota, doa-doa, pen
20. Sarung tangan-on s/b
21. Alat mandi, sabun baju sikit.
21. Pengetip kuku, gunting
22. Uncang kasut
23. Ubat-ubatan...
24. Charger, handset, camera
25. Baju melayu/baju kurung-1

Cukuplah agaknya, nak sumbat 30kg dalam tuh semua.
Agak la kan.

All my personal things dah sort out.
Amnahkan pada yang berkenaan.
Yelah.
Terima kasih yang menolong... menyusahkan korang jer.
Terima kasih sekali lagi.

Pastu dah siap-siap salam depa kat department.
And all friends yang patut. Dah message. Whatsapp.
Later nak post kat FB.
Mana tau, yang kaki social media nih. Kat sini jela depa tau kewujudan kita kan.
Huihuihuiii...
Ada eh, spesis kawan camni.

Anyway.
Semoga semuanya berjalan dengan lancar ya. Doakan please.
= )

Friday, April 27, 2018

Tunggu aku

Assalamulaikum.

Lately, banyak pulak post pasal terbawak hati dan perasaan kan.
Buat korang rasa berat hati.
Buat aku rasa camtu jugak.
Hey…
Tak lama aku pergi.
Dua minggu jer.
Tak lama aku cuti.
Dua minggu setengah jer.

Tunggu aku!
Insyaallah aku balik.

Okeylah.
Tak ada niat nak bawak korang menangis sama atas apa yang dibaca.
Tolong sapu sikit air mata tuh.
Malu orang tengok.
Yang penting. Yang baik jadikan pengajaran, ya.

Jujur.
Aku sayang kawan-kawan aku.
Aku sayang kau.
Aku sayang siapa yang sayang aku.
Siapa tak sayang aku pon, aku sayang korang balik jugak.
Peluk sikit meh.
Sweet tak? Hheheheh…

Aku pergi untuk diri aku sendiri.
Aku yang cipta ini semua.
Aku yang harapkan perjalanan ini.
Aku perlukan ruang ini.
Aku perlukan semua ini.
Maaf.

Dan kelak. Suatu hari nanti.
Kau dan aku jauh.
Aku bukan berada di situ.
Sentiasa ada untuk memberi nasihat dan teguran.
Pada perilaku dan kata-kata yang diluah.
Dan.
Untuk buat kau sentiasa tersenyum.
Atau untuk memberi juga senyuman balas.
Yang selalu aku buat.
Rindunya…

Hasil carian imej untuk weheartit apologize

Alamak. Aku buat kau sedih lagi.
Tapi,
Take care of yourself. Please.
Even aku ada atau tiada di sisi.
Behave sematang-matangnya.
Ubahlah sebagaimana aku cuba menggubah diri aku juga di sana.
Kita menghala ke arah kebaikan.
Kita capai Jannah yang sama.
Balik nanti aku nak tengok.

Walau semangat untuk berjumpa.
Kau bukan untuk aku nilai.
Tapi engkau dinilai pada yang di atas.
Ingat tu.

Ego tak dapat aku kikis dalam diri seseorang manusia.
Pemilik hati itu sendiri.
Dia yang memegari dan melepaskan.
Itu diri dia.
Aku hanya menyinggah.
Aku hanya menyapa.
Aku hanya menegur.

Sebab aku sayang kau!

= )

Thursday, April 26, 2018

Sayap yang cedera


Ini pulak versi panjangnya.
Yang tersangat panjang.
Sebab takut nanti korang rindu lelebih.
And ada part buat leleh air mata sikit. Sikit jer.
So, silakan baca.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, sujud syukur.
Waktunya telah tiba.
Seruaan itu makin memanggil-manggil.
Semakin kuat.
Semakin hampir.
Gelombang yang memukul iman dan hati.
Saat inilah yang selama ini dinanti-nanti.

Pada tahun demi bulan dan hari yang ditinggalkan.
Setiap kegagalan.
Setiap sayap yang cedera.
Setiap air mata yang diseka.
Ia tidak menghancurkan, ia mengguatkan.
Sungguh.
Kini, aku bersedia menghadapinya.

Debar dia pulak jangan nak ceritalah.
Beribu rasa.

Tapi inilah yang ku cari.
Daripada detik mimpi yang menggubah niat dan cara hidupku.
Ia sentiasa menggigatkanku.
Tak lama, dah. Pujuk hati.
Tanah itu bakal ku jejaki.
Bakal ku langkahi.
Tanah Haram.
Mekah.

Sujudnya ku di sana.
Atas rahmat Nya.
Harapan dan perjalanan ini daripada seorang hamba pada Penciptanya.

Aku perempuan.
Pasti ada batasan.
Waktu dan kawasan.
Cukuplah sesiapa menemankan ku.
Tolong temankan aku menangis depan Kaabah.
Tolong temankan aku melawat Rasulullah.
Tolong temankan aku berdoa di Raudah.
Pada setiap masjid dan apa yang disaksikan.

Sepenuh kiriman doa yang dititip.
Penuh juga harapan aku untuk kau berada di sana mendoakan ku kelak disini.
Doakan apa sahaja aku terima.
Tolonglah doakan.
Tolong relakan.

Kelopak mata dipejam.
Rapat.
Serapat yang bisa.
Aku tunggu saat itu, aku tunggu jiwaku merasa itu.
Biarlah ia meresap penuh, memenuhi runag dan peluang.
Tanpa sisa.

Allah!
Aku hanya hamba. Hamba.
Penuh dosa.
Dosaku bagaikan pepasir di pantai.
Tapi akulah hamba yang mengharap belas dariMu.
Aku banyak dosa, ya Allah.

Tolong lagi sekali.
Doakan aku.
Terima kasih…

Wednesday, April 25, 2018

Tolong doakan aku

Ini versi pendek.
Seperti yang korang go through my Facebook.
Yang some aku ada post, ada skip gak.
No Istagram.
No Facetime.
No. And no.

Assalamualaikum.
Alhamdulillah.
InsyaAllah dalam waktu terdekat akan berangkat ke Mekah.
Perjalanan luar biasa bagi yang telah banyak kali mencuba dan gagal.
So,
Tolong doakan.
Tolong relakan.
Serta, ingin juga berterima kasih dan memohon maaf untuk semua rasa yang pernah diberi dan diterima.
Atas hutang, perilaku, kata-kata yang mana mencakar hati dan perasaan.
Maaf lagi sekali.

Anyway, for the first time in my life, I will share publically with you all about my diaries blog!
Yang actually telah lama wujud.
Dngan beribu luahan.
So,
Agak-agak if you missed me. Hahhahha…
Korang boleh go through kat sakuraadibah.blogspot.com
And all those sambungan part membebel ada ye kat sana, with fully cover.
Tolong jangan sebotaj ke whatever. ‘Coz everything in there, guys.
Tentang my life, my family, korang dan tentang dia jugak.
Eh.

Take care.
And I will miss you too.
#onmywaytomecca2018 #foreverdoakanakuplease #tolongtemankanakumenangisdepankaabah




Hasil carian imej untuk weheartit apologize

Saturday, April 21, 2018

Manusia dan manusia

Assalamualaikum.

Manusia.
Dan manusia.
Mungkin antara manusia ini dan manusia itu, pemikirannya tak sama.
Kerana usia.
Kerana pangkat.
Kerana segalanya.

Dia buatkan manusia ini rasa sedih.
Sebab dia kecewa teramat.
Sepanjang dalam hidup.
Manusia ini daripada dulu juga bukan sempurna, namun cuba menjadi sebaik manusia lain.
Dia melakukan apa yang terbaik untuk dicurahkan.
Kebaikan demi kebaikan.
Harapan demi harapan.
Dan dia tetap berharap pada yang atas.

Apa yang dia buat, adalah kemahuan rasa manusia lain patut buat pada manusia lain.
Sebab dia tahu,dia tetap manusia.
Dan atas dasar persaudaraan.
Ini sepatutnya.
Inilah seadilnya.
Untuk manusia itu.
Dan manusia yang lain itu.
Tapi apa manusia ini dapat?
Dia tak dapat apa-apa.
Dia tak kisah.
Dan dia tak minta apa-apa.
Sesen. Sejumlah kasih sayang. Atau apa.

Dia cuma mahu, boleh tak hargai atas apa yang dia beri.
Boleh tak beri dia peluang sebelum ayat mematikan niat.
Dia bukan derhaka.
Sebab tu dia diam.

Wakaupun itu nampak kecil.
Tak terusik.
Tak terjentik.
Sudut hati, ia memujuk manusia ini.
Dibelai hati dan dijahit rasa.
Benar.

Tapi dia tak kuat, akan kata-kata yang diterima.
Biarlah manusia ini.
Ia sekadar manusia.
Dan menjadi manusia.
Titik noktah nya juga pada manusia.

Wednesday, April 18, 2018

My menggidam project

Assalamualaikum.

Sekarang nih, bila sebut part makan.
Dan time tu tak puasa.
Excited dia versi menggidam tahap kuasa dua, duh.
Semua benda nak rasa.
Semua benda nak makan.

Sometime benda tu macammm... hey, tak ada benda lain ke nak makan?
Tapi nak buat camna.
Nak jugak.
Kena dapatkan jugak.
Walau apapun jadik.
Redah, terhak. Go. Go. Go...
Ceh, ayat.
Kalah pompuan pregnant tau. Pengsan!

Tapi tak kira gak la.
Macam masa tu. Tengah buat operation.
Tetiba tengok darah. Tetiba teringin gila nak minum air sirap sejuk.
Gila tak gila lah.
So, after two days. Ada makan-makan and then, dapat air sirap.
Repeat sampai lapan kali lah.
Tu pon siap tapau tepi.
Buat stock esok-esoknya.

And sanggup gak, lepas subuh jemaah kat surau. Lepas doa semua. Terus naik LRT.
Redah awal pagi, dan gih pasar dengan jubah meleret-leret.
Hehhehe...
Sebab apa?
Sebab nak carik kuih lapis warna merah putih tu.
Fuh. Sampai last kedai la carik. Alhamdulillah jumpa.

Nampak tak kesungguhannya itu.
And yang lain foods, biasa lah.
Nak makan ubi rebus.
Sup sayur.
Kerang.
Waffles.
Ice cream.
Telur rebus.
Blah. Blah. Blah...
Dia makanan yang cikai-cikai jual tepi jalan. Tak mahal pon.
Tak demand pon.

But now, macam tengah consider nak makan kuew tiau.
Pastu nak try rasa coffee.
Air bergas.
And benda pelik lain which tak pernah peduli pon nak amik tahu.
Korang rasa?
Sanggup tak, untuk nak tahan bab AGE, hingga sakit perut sampai berguling-guling.
Uhuh.
Sendiri makan, sendiri tanggung.

Nih, kena pikirkan semula.
Hahahahaa...
Bai!

Tuesday, April 17, 2018

Masuk penjara


Nasihat aku
(aku hujung-hujung nih, banyak guna aku-kau. Sorry guys!)

Aku nih bukanlah dalam spesis manusia yang pandai memandai nak bagi-bagi nasihat.
Nak tunjuk mana betul, mana salah.
Ke nak hukom mana-mana pihak on your behalf.
Tapi kalau kau nak tahu apa nasihat aku tentang diri kau. Secara randomly. Sure.
Aku lagi suka.
Bacalah tentang apa yang bakal aku tulis. Silakan.
Pesan aku, hati mau kuat.
Kalau rasa nak stop, stop jer.
Esok, lusa ke tahun depan… sambung baca lagi.

I can be a good listener. Good shoulder to cry on.
Sweet tak? Hhehehhe…
Kalau kau nak cakap, kau dah buat dosa itu ini.
Zina sana sini, minum arak, dadah, suicide or lebih daripada itu…
Serius. Aku bukan sesiapa nak hukom kau.
Dan mereka bukan sesiapa nak judge kesalahan yang kau pernah buat.
Itu hidup kau.
Itu pilihan yang kau pilih.

Sebab bagi aku.
Masuk penjara tak semestinya bersalah, undang-undang manusia.
Tapi kalau masuk neraka tuh dah pasti salah. Sebab hukuman Allah tak pernah silap, saksinya tak pernah menipu.
Dan even kau memang bersalah.
Kau mengaku itu, kau yang buat.
Memang betullah penjara untuk kau. Dan neraka juga untuk kau.
Betul tak?

Tapi, kau kena ingat. Macam mana kesalahan besar kecik yang kau buat.
Kau masih hidup.
Kau masih bernafas, paru-paru kau masih menyedut udara Allah.
Allah masih sayangkan kau.
Dia masih beri kau peluang.
Peluang yang entah ke beratus kalinya.
Yang kau sendiri tak terkira dengan jari jemari.
Itulah harapan Allah pada kau.
Dia masih menunggu kau.
Ku jer yang bongkak pada Pencipta sendirik
Tak malukah engkau?

Kau angkat tangan kanan.
Kau letakkan kat dada kiri.
Kau pejam mata rapat-rapat.
Kau dengar denyutan jantung kau sendiri.
Dan kau tanya diri sendiri, kau nak tunggu bila baru nak berubah?
Jangan sampai denyutan ini menhempaskan lelahnya.
Dan kau baru nak memuntahkan kekecewaan.
Jangan.
Jangan sampai terlewat, wahai engkau.


Hari ini kau cakap kau jahil, esok mungkin kau adalah yang paling berilmu.
Hari ini kau cakap kau dibenci, esok mungkin kau adalah yang paling disayangi.
Kau fikir itu.
Kau hadam itu.
Kutiplah sisa-sisa hidup kau.
… Dan jika benar kau mahu berubah.
Sikit pun jadilah.
Lambat pun tidak mengapa.
Biar hina di pandangan manusia. Jangan sesekali hina di pandangan Allah.
Jangan.

Image result for weheartit islamic

Itulah nasihat aku untuk kau.
Aku tahu kau dah biasa dengar, baca ayat-ayat kat atas tuh.
Hati kau mungkin keras.
Kau susah nak terbit rasa dan perasaan pada ayat-ayat tersebut.
Bukan salah kau.
Tapi salah iman kau.
Aku hanya boleh berdoa daripada jauh.
Untuk kau.

Tak salah menyesal.
Akan apa ynag telah terjadi.
Benda dah jadik. Nak turn over time, sipalah kita.
Tapi, 

Daripada situ kita belajar.
Tapi kita ambil ikhtibar.
Kita jadikan garisan perubahan.
Betul tak?


Aku hidup dengan matlamat.
Aku tahu aku tak hidup lama.
Sebab dunia nih bukan aku punya.
Andai esok aku mati, amalanku hanyalah seinci. Dosa aku menggunung tinggi.
Betul aku tak tipu.
Sebab aku pon baru nak berubah, baru nak belajar agama.
Kita sama.


Tapi, aku cakap lagi sekali, aku hidup dengan bermatlamat.
Aku mahu perginyaku bukan dengan sia-sia.
Jadi setiap hari, aku berharap ianya lebih baik daripada semalam, atau kelmarin.
Kerana hati aku mudah goyah.
Merintih bila pedih.
Lelah bila rebah.
Tapi aku akan terus mendaki.
Biarpon kakiku menggigil kepenatan.
Tolong doakan aku.


Aku pon sentiasa doakan kalian.
= )

Sunday, April 15, 2018

Yeah, it's my idea!

Assalamualaikum.
Nah, sambungan dia.

Pastu bila in serously part start simpan duit. 
Terus simpan perasaan.
Pendam keterujaan.
Untuk semua keduniaan.
Kawan ajak makan ker. Ajak pergi sana-sini.
Sebab i know my limit.
My target.
Itu utama.
Daripada yang lainnya. Maaf guys.

Sebab apa nak jadi, kena usaha.
Kena hati kental.
Pasti boleh. InsyaAllah.
Cuma ajal jer memisahkan niat dengan caraku.
Tu jer yang mengguatkan segalanya.

My story...
Sampai satu tahap, duit kat dalam poket tinggal RM 10 untuk survive selama seminggu before dapat gaji. Bayangkan?
Nasib time tu, duit minyak motor penuh.
Pastu just survive dengan makanan apa jer la yang ada.
Roti dan biskut. 
Tapi, Allah bagi jugak rezeki.
Dapat hari-hari orang bagi makan kat spital sana.
Roomate bagi makan.
Even tak cakap pon, tak ada duit.
Alhamdulillah. 


Pastu, even gitu. Sempat cover my kakak punya wedding sikit.
Tapi dia bayar balik.
My adik punya sort things. Nih pon dia kata nak bayar ansur-ansur.
Actually, nih semua tak masuk pon dalam my aim target.
I put at the side.
Because i know, this is nothing.
I can't count any cent with them.
They're came from my own blood.

Tak ngadu pon kat sesiapa tak ada duit.
Even my emak or ayah, macam dulu-dulu.
Because now, it's my life. Itu my own decision.
Biarlah jangan susahkan orang lain.
Mak, dia dah susah time kita kecik sampai kita besar.
Jangan susahkan hati dia lagi.
Ayah, dia adalah lelaki terkuat dlam hidup ini.
Jangan susahkan hati dia jugak.

Tak ada niat nak bawak korang nangis sama.
Mengenai kisah hidup tak seberapa ini.
Tolong sapu sikit, air mata tuh.
Malu orang tengok.

And even, kawan tolong bayar duit makan.
I will bayar balik.
Tak kiralah berapa hengget pon. Itu duit mereka.
'Aku belajar memberi sebab aku pernah tahu apa itu kesusahn menerima'
Bayar, tetap bayar.
Sebab degil.

Susah jugak sebab degil.
Benda nih, tak siapa tahu. Kalau ada pon, certain people yang rapat jer.
Sebab satu tak nak tahu apa diorang fikir.
Second, tak nak dergar mereka punya pendapat.
Kan, degil kan?
Hahhahahah...

And. Alhamdulillah.
I got what i want.
I trust Tabung Haji.
My journey going to the end.
My idea, my plan sudah hampir siap.
And i'm very proud of it.
Terima kasih Allah.

Mecca, i will datang dengan hati yang penuh debar.
Dan Engkau akan menyaksikan segalanya.
InsyaAllah.
Aamin!

Saturday, April 14, 2018

Pandangan Allah

Assalamualaikum.

Khamis lepas. Sempat pergi dengar ceramah kat Surau. Macamlah sebelum-sebelum nih tak pergi kan.
Ni macam lain sikit ar.
Mula-mula memang kalau ikut badan, Magrib and Isyak jela kat rumah.
Tapi, alang-alang dah berpuasa. Hati nih cam lebih tertarik nak berbuka kat Surau.
Lagi best.
Gituuuu.

So, dapatlah satu bijik karipap.
Dengan air kosong.
Sumpah kenyang sampai malam.
Pastu dengar ceramah pon sikit jer ngantoknya.
Tak der la sampai tahap berdengkur, meniarap.
Just tersengguk tuh biasa lah.
Nasib tu la, tak heavy time buka tu. Syukur.

Ustaz tu citer pasal Israk dan Mikraj. Dan ustaz tu cakap...yang rasa menusuk di kalbu adalah.
Adakah Allah pandang kita dengan pandangan nikmat, ke pandangan laknat?
Rasa diri ini teruk kan.
Kita seteruk itu ker?
... ustaz tu pon cakap, macam mana nak tahu Allah pandang kita dengan nikmat adalah bila hati kita more pada akhirah.

Kerja pon kerja jugak.
Kerja macam nak gila...pagi sebelum matahari naik dah terpacak depan pintu pejabat.
Malam lewat, baru balik.
Pastu cakap gaji tak cukup lah, ni la tu la.
Ustaz tu cakap, kerja. Carik rezeki halal tu memang wajib.
Rezeki tuuuu...
Tapi, berilah perhatian pada yang memberi rezeki. Allah.
So, solat jaga. Sedekah. Puasa.
Nescaya, Allah yang jaga kita.

Image result for weheartit islamic

Bila time have fun ke apa pulak.
Tapi bila time dah azan tu, jangan tetiba buat-buat gila ke. Hilang ingatan ker.
Kang hentak kepala kat dinding betul-betul kang, baru tau.
Hah, so... biarlah tegur sapa. Ingat menggigat, kan.
Barulah sama-sama Istiqamah.
Alhamdulillah.
Sweet tak? Hahhahah...

Anyway.
Best sebenarnya dergar ceramah live depan mata, kaki telinga.
Selalu dok tengok kat Youtube, and those internet.
Suasana dan penghayatan berbeza.
Teruskan usaha!
Cayok!

Bai.

Friday, April 13, 2018

Kek lapisssssh

Assalamualaikum.

I doono if you wanna cakap, can't it be real? Like seriously? .... ke apa ker.
But it's a true story.
Tak menagih simpati. Dan tak kisah pon actually.
Just wanna share that... this is me.
I missed this part of me.

So, my akak ada kat Sarawak. And she said, what i want from here to semenanjung?
I replied. Can i get those kek lapis, please.
And she's like, oh ok.
And offer untuk my others friend turut sama put on order.
Maka bertimbunlah kek lapisnya.

And after she balik kat KLIA. Amik grab and drop at my hospital.
Which adik dia ni, kelam kabut tinggalkan set dan berlari ke lobby.
So, i got two boxes full of kek lapisss.
Huh. Thank you so much to my sister and her husband and sopheas kuasa dua.
Will get back to you soon.
Sebab ada balance Rm 30 hengget tak bayar lagi.

And after that.
Pergi pantry department. Asing-asingkan. Seriau gak sebenarnya. Takut termissed la kan.
And. Ada jugak put order last minute.
So, i can't say no. Korang amik jela apa yang ada.
Tu je hah yang tinggal.
Sorry guys.

And at the end.
Nothing for me.
Tak kisah pon.
Sebab i also tak charge anything. 
Tak per lah. Rezeki depa.
And i also, tak rasa nak makan pon. Ayat sedapkan hati.
Eh, tak adalah. Serious, memang ok jer.
Tengok orang makan pon dah happy.
Really. Me and sweet is not a good combination. Biasa-biasa jer.
Because antara kek and eskrim. I more to ice cream. Heheheee...
Sebab dia ohsem!
Ok lah. Lets see what can i do next.
Bai.

Thursday, April 12, 2018

Ideaku?


Assalamualaikum,

Now, open up sikit untuk post kali ini.
Mari kita cakap pasal my idea untuk ke arah #onmywaytomecca project.
Yang korang mesti teruja nak tahu.
Nak sembang kencang.
Nak bawak membawang ke apa kan.
Fuh. Jangan la jahat sangat ok.

So, 
Untuk pengetahuan korang. Benda nih memang dah lama dah plan.
Since dapat seru at umur twenty three.
Dimana, i got my own dream.
My own aim.
So daripada situ.
Terus plan nak gi Mecca.
Macam mana sekalipon.
Nak jugak cecah kaki ni kat Tanah haram.
Tunaikan impianku ya Allah!

Korang nak gelak boleh. Sebab, my first attempt. 
Gagal.
Totally gagal.
Sebab... nak pergi kena bawak mahram.
Memang kata orang tuh. Frust tonggeng kalah putus cinta lah.
Siap nangis-nangis gak, rasa macam useless gila hidup.
Kenapa cintaku terhalang?
Kenpa?
Kenapa?
Drama kan.

Pastu, dah stress. Duit tu... gi buat bayar deposit kereta.
Hamik.
Maka. itulah munculnya kereta dalam hidup ini.
Buat kerja gila.
Hahahahh.

So, who is my mahram?
Tak puas hati, kan.
Husband?
Tak kawen lagi ok. Kalau time tu, ada sesiapa curhat pon terus ajak kahwin. Biar dia boleh teman.
Hohohooo.
Tapi tak gila or terdesak sangat.
Then, orang paling dekat?
My one and only ialah my ayah.
Then, alang-alang bawak ayah. Mak pon join list.
Kang tak nak la bab terkecik ati ke apa.

Pastu pulak,  sebabkan as my ayah kena light stroke.
He can walk, but in slow motion. And unstable.
So, i decide. Bawak la sorang lelaki temankan dia.
Senang nanti kat sana.
Yelah batas nak masuk toilet and tempat solat semua.
So, another man? 
Husband pon tak ada jugak.
Adik lelaki lah jadik sasaran.

Bagus jugak.
Sebab untuk bawak dia nih. I got a chance to change him.
Dia dan kisah silam dia.
Moga-moga la kan.
I pray Allah hear my niat.

Then, sebab nak bawak sampai empat orang.
Maka. Terdiam sekejap.
Satu. Dua. Tiga. Empat.
Gila .
Gila sangat deh.
How can i bring semuanya sekali.
Diri ini bukanlah lahir dalam keluarga berada.
All money boleh tabur-tabur.

So, just... Insyaallah. Redha jela.
Ada rezeki, ada lah. 
Berserah.
Niat baik akan dibalas baik. Doa banyak-banyak je time tuh.

And time tu jugak, terus buat keputusan.
They all under my fully sponsor.
Kalau sebelum-sebelum nih, Allah bagi rezeki belajar under banyak sponsor since daripada sekolah rendah lagi.
Why not kali nih, it'a all under me.
May Allah ease everything!

Then, pastu busy and those kerja memanjang.
Itulah cara Allah bagi rezeki.
Alhamdulillah.
Syukur.
Sampai demam ke apa, tabahkan diri pergi kerja. 
I got my own motto, my own aim.

Nak travel, enjoy pon dalam Malaysia.
Nak shopping pon ada had.
Tahan hati, tetapkan iman.
Nasib tak ada too much komitmen.
So all fine.
And tersusun.
Buku financial sentiasa update.

.... Bersambung!